StoryEditor

Havlova amnestia rozpútala peklo. Jonáš Karásek nakrúca film o vzbure väzňov v Leopoldove

02.10.2018, 21:25
Autor:
hrnhrn
Film Amnestie príde do kín na 30. výročie Nežnej revolúcie v roku 2019.

Práve v týchto dňoch prebieha na Slovensku nakrúcanie nového detektívneho politického trileru Amnestie. Film o kontroverzných Havlových amnestiách, o veľkej väzenskej vzbure v Leopoldove, ktorá vyústila do nakrvavejšieho masakru v najprísnejšom väzení s tvrdými podmienkami, sa nakrúca sa v autentickom prostredí leopoldovskej väznice.

Azyl Production

​​Snímka vzniká v réžii Jonáša Karáska, ktorý má na konte celovečerný film Kandidát, jednu z poviedok psychotrileru DOGG, oceňovaný krátky film Swan či virálne video My sme les.

Hlavnú mužskú úlohu stvárňuje Juraj Bača, známy zo seriálu Rex, v ďalších rolách sa predstavia Natália Germani, Aňa Geislerová, Marek Majeský, Marek Vašut, Roman Luknár, Ján Jackuliak, Gregor Hološka a Jana Oľhová.

Azyl Production

​​​Amnestia, ktorá rozpútala peklo

Film mapuje hromadnú vzburu väzňov v Leopoldove, ktorá si vyžiadala tvrdý vojenský zákrok. Predchádzali jej amnestie Václava Havla, ktoré udelil 1. januára 1990, len pár dní po svojom zvolení za československého prezidenta. Vzťahovať sa mali na takmer 80 percent odsúdených. „Myšlienkou amnestií bolo urobiť veľký predel – jasné znamenie, že tá predchádzajúca justícia nepracovala dobre,” povedal Havel v dokumente Českej televízie v roku 2005.

Azyl Production

​​“Predpokladáme, že film Amnestie rozpúta širokú spoločenskú diskusiu, a to je aj naším cieľom. O prelome rokov 1989 - 1990 nebol ešte nakrútený hraný film, vďaka výbornému hereckému obsadeniu a silnému príbehu veríme, že Amnestie budú vysoko atraktívnou a pútavou snímkou,” hovorí producent filmu Maroš Hečko.

Azyl Production

​​“Na toto obdobie si spomínam ako na niečo nesmierne euforické, nevybavujú sa mi žiadne obavy, strach. Keď sa však zbavím zhovievavých detských spomienok, v predstavách sa mi vynorí šedivý svet večne rozbitých bratislavských ulíc či nevkusného oblečenia, pozostávajúceho z vyťahaných pletených svetrov nepríjemných vzorov. Presne takúto šedivú atmosféru danej doby, kde nikto presne netuší, čo sa bude diať, chceme v Amnestiách navodiť,” hovorí režisér Jonáš Karásek.

Vo filme sa chce štylizáciou a rekvizitami priblížiť československým filmom z danej doby ako Bony a klid či Kamarád do deště. V rámci filmových výrazových prostriedkov chce byť naopak modernejší, cieľom nie je vytvoriť kópiu dobových filmov, ale snažiť sa o nový pohľad na vec.

Azyl Production

​​Dramatický príbeh troch rodín sa odohráva na pozadí veľkých spoločenských zmien, rozpadu komunizmu a vytvorenia demokratického Československa. Ich osudy sú vzájomne prepletené, spájajú ich práve Havlove amnestie a následné udalosti v leopoldovskej väznici.

Snímka, ktorá chce zaujať väčšinového, ale rovnako tak aj náročného diváka, vzniká v dielni produkčnej spoločnosti Azyl Production v koprodukcii s RTVS a českou produkčnou spoločnosťou Endorfilm. Predlohou k filmu bola kniha Radovana Dunaja Amnestia, ktorá rozpútala peklo. Premiéra je plánovaná v čase osláv 30. výročia Nežnej revolúcie v roku 2019.

Azyl Production

​​​Veľká herecká výzva

Juraj Bača sa na svoju prvú hlavnú úlohu v celovečernom filme intenzívne pripravoval takmer rok pred nakrúcaním. Jeho postava väzňa Drahomíra Lupka si vyžadovala náročnú fyzickú aj psychickú prípravu. “Prípravu som zahájil skutočne takmer rok pred prvou klapkou. Najprv som si naštudoval dobu. Narodil som sa v roku 1987 a obdobie normalizácie registrujem skôr z rozprávania rodičov,” hovorí herec.

Vo filme vystupuje ako tréner karate. Preto sa začal venovať práve tomuto športu pod vedením karatistu Juliana Smoligu, silový tréning mal pod palcom bodybuilder a kulturista Maroš Čambal. Celková fyzická príprava sa zúročila aj v tom, že herec všetky scény absolvoval bez kaskadéra.

Azyl Production

​​​"Od začiatku som avizoval, že si kaskadérske scény chcem natočiť sám, čo sa mi až na jednu výnimku podarilo presadiť. Súčasťou tejto tvrdej prípravy bolo aj nájsť svoju vnútornú rovnováhu, keďže moja postava takmer vôbec nerozpráva,” opísal proces svojej hereckej premeny Juraj.

“To najťažšie z celého procesu bola pre mňa diéta, schudol som 8 kg ešte v čase, keď by človek povedal, že už naozaj nebolo z čoho. Výsledkom je prepadnutá tvár a vystúpené lícne kosti, ktoré presne zapadajú do väzenského prostredia,“ dodáva.

“Je to pre Juraja určite veľká herecká výzva - zahrá si postavu, ktorá veľa nerozpráva, ocitla sa na druhej strane zákona, no napriek tomu by nám malo byť jeho chovanie zrozumiteľné a dokonca sympatické,” hovorí dramaturgička Maja Hriešik, s ktorou herci absolvovali psychologickú prípravu na svoje úlohy.

A takto pokračuje Juraj Bača na svojej ceste za autentickou premenou na hlavnú filmovú postavu:

​​​Amnestie

Premiéra: november 2019
Žáner: detektívny politický triler
Réžia: Jonáš Karásek
Námet: Maroš Hečko a Beata Grünmannová
Scenár: Beata Grünmannová, Maroš Hečko, Marek Janičík
Dramaturgia: Maja Hriešik
Kamera: Tomáš Juríček
Produkcia: Viliam Štrelinger
Koproducent: Mayo Hurajt
Producenti: Maroš Hečko, Peter Veverka, Nataša Ďuričová, Ivan Juráš a Jiří Konečný

01 - Modified: 2018-10-01 13:43:17 - Feat.: 0 - Title: 5 filmových noviniek, ktoré by ste si v októbri nemali nechať ujsť 02 - Modified: 2018-10-01 14:55:39 - Feat.: 0 - Title: Pohnuté ľudské osudy na plátne kín. Premiéru má momentka zo života Romy Schneider aj česko-slovenská novinka Toman 03 - Modified: 2018-06-22 14:25:11 - Feat.: 0 - Title: Karáskov film The Swan očaril svet. Získal aj ocenenie francúzskeho ministerstva kultúry 04 - Modified: 2017-10-04 18:02:07 - Feat.: 0 - Title: Vzniká film o kauze Gorila. Pripravujú ho tvorcovia Čiary a Kandidáta
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 00:10