StoryEditor

Nová rozprávka Vianočné želanie má svoju titulnú skladbu. Naspievajú ju Adam Ďurica a Sima Martausová

04.10.2018, 10:30
Autor:
hrnhrn
Rozprávku od režiséra Petra Bebjaka uvedie RTVS tento rok na Vianoce.

Tvorcovia novej vianočnej rozprávky Vianočné želanie, ktorú uvedie RTVS tento rok na Vianoce, pokračujú v jej príprave. Do tandemu k režisérovi Petrovi Bebjakovi a hercom ako Tomáš Maštalír a Lukáš Vaculík pribudla dvojica hudobníkov Adam Ďurica a Sima Martausová – Adam ako autor hudby a Sima textu.

Titulná pieseň má názov Holubička a sprevádzať ju bude Symfonický orchester Slovenského rozhlasu. Pieseň bude mať Adam Ďurica aj na svojom albume a na účely titulnej skladby vianočnej televíznej rozprávky pozmenila Sima Martausová niektoré slohy textu a upravila ich na duet. 

„Som bez slov, pretože počuť naživo celé symfonické teleso, ako je to krásne zaranžované a ako to dynamicky dýcha, je silný zážitok,“ opísal Adam Ďurica, ktorý sa spolu so Simou Martausovou zúčastnili nahrávania SOSR-u. „Sima pre mňa napísala krásny text, ktorý symbolicky sedí k deju rozprávky a bola by veľká škoda, keby jeho autorka, ktorá je navyše výborná speváčka, v piesni nefigurovala,“ vysvetlil dôvody, prečo sa z Holubičky stal duet.

„To, že vznikla táto pesnička, je svojím spôsobom zázrak, keďže ani neviem ako mi napadlo napísať mužský text. Pôvodne som si povedala, že budem mať sama pre seba pieseň, ktorú muž spieva žene a asi o pol roka na to sa mi ozval Adam, či nemám pre neho nejaký text,“ priblížila Sima Martausová.

Pozrite si video z nahrávania titulnej piesne k rozprávke:

Od krimi k romantike

„Rozprávka je krásny žáner, ktorý je pre celú rodinu. Po filmoch, ktoré som v poslednej dobe robil, alebo na nich pracujem, je príjemné robiť na príbehu, v ktorom dobro zvíťazí na zlom,“ hovorí režisér Bebjak, ktorého diváci poznajú hlavne ako režiséra kriminálok. Nedávno dokončil pre TV JOJ nakrúcanie minisérie Trhlina podľa úspešnej knihy Jozefa Kariku, ktorú si ešte pred uvedením v televízii uvedú vo filmovej verzii 24. januára kiná. Zároveň pripravuje film Správa o úteku dvoch mladých Slovákov z koncentračného tábora Osvienčim.

K tomu všetkému aj úplne iný žáner – rozprávka so šťastným koncom. „Dnešný svet je zložitý. Vidieť príbehy plné odhodlania, kde sa ľudia nevzdávajú, je veľmi dôležité, pretože nás dokážu inšpirovať. Ako v rozprávke, tak aj v skutočnom živote,“ dodáva Peter Bebjak. Vianočné želanie vzniká v spolupráci RTVS a DNA Production.

V hlavných úlohách sa predstavia mladí herci – Richard Autner, ktorého diváci môžu poznať napríklad zo seriálu Pravá tvár, a študentka VŠMU Simona Kollárová. V úlohe kráľa sa predstaví Ján Gallovič, matku hlavného hrdinu Martina stvárni Judita Hansman, jeho priateľa Peter Oszlík a tajomného škriatka Csongor Kassai. Najväčšieho zloducha – černokňažníka Vlkana – stvárňuje Tomáš Maštalír a jeho odvekým protivníkom, dobrým kráľom Svarogom je Lukáš Vaculík.

DNA Production

DNA Production

​​Nakrúcanie rozprávky odštartovalo vo februári na hradbách romantického moravského hradu Bouzov, odkiaľ sa štáb presunul do Zuberca. Tam sa nakrúcali zimné a štedrovečerné scény z dediny, kde žije hlavný hrdina príbehu – nevidiaci kováč Martin, ktorého hrá Richard Autner. Ďalšie zábery vznikali aj na Červenom Kameni či v Adršpašských skalách. 

DNA Production

​​Príbeh Vianočného želania

Kráľ je ťažko chorý a jeho jediná dcéra, princezná Michaela, sa dozvedá dávnu legendu o zázračnej korune kráľa Svaroga, ktorá by mohla jej otca uzdraviť. Vydáva sa hľadať stratené kráľovstvo, po ceste však potrebuje podkuť koňa a nabrúsiť meč. Zastaví sa v dedine a vyhľadá kováča Martina, dobrosrdečného pracovitého mládenca, ktorý je však od narodenia slepý. Keď sa princezná nevracia z nebezpečnej cesty, Martin sa vyberie za ňou. Sprevádza ho škriatok, ktorý mu za sladkú buchtu poskytne dobré rady a veselú spoločnosť.

DNA Production

​Napriek tomu, že Martin nevidí, dokáže si poradiť so všetkými prekážkami - so zákernou ježibabou aj so svojím najväčším protivníkom – mocným čarodejníkom Vlkanom, pôvodcom všetkého zla. Martinovi sa jeho slepota v rozhodujúcej chvíli paradoxne stane výhodou – zakliaty kráľ Svarog, odsúdený k večnej samote, ho nemôže zmeniť na kameň. Martin poráža zlo a získava princeznú aj kráľovstvo nie napriek svojmu hendikepu, ale práve vďaka nemu.

DNA Production

01 - Modified: 2020-02-11 12:48:13 - Feat.: 0 - Title: Miniséria Trhlina dostala filmovú podobu. Pozrite si prvý teaser 02 - Modified: 2018-01-28 17:42:18 - Feat.: 0 - Title: Režisér Čiary pracuje na novom filme. Bude o úteku dvoch Slovákov z Osvienčimu 03 - Modified: 2019-09-13 08:29:45 - Feat.: 0 - Title: Všetko alebo nič a Čiara sú v rebríčku TOP 50 európskych filmov 04 - Modified: 2019-11-27 14:24:46 - Feat.: 0 - Title: Peklo je úrad, ktorý má spravodlivo trestať zlo, hovorí nová česko-slovenská rozprávka 05 - Modified: 2018-04-06 07:13:24 - Feat.: 0 - Title: Slovenskí producenti uspeli vo svete. Ben Affleck a Matt Damon kúpili práva na ich seriál
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 06:47