StoryEditor

Redaktor RTVS reaguje na Fica: Odpoveď šéfa Smeru je nehodná politika jeho formátu

09.10.2018, 18:00
Zasahovanie politikov do spravodajstva a publicistiky je podľa Ladislava Ďurkoviča neprípustné.

Podráždená reakcia šéfa Smeru a bývalého trojnásobného premiéra Roberta Fica bola "nehodná politika jeho formátu." Pre HNonline to tvrdí redaktor relácie RTVS Reportéri Ladislav Ďurkovič, ktorého otázka Fica rozčúlila.

Expremiéra redaktor vyviedol z miery, keď sa ho spýtal, ako hodnotí fakt, že kontroverzný podnikateľ Marian Kočner bol jeho susedom v komplexe Bonaparte. Kočner je aktuálne vo väzbe v kauze zmenky a spomína sa aj v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka, keďže sa poznal s obvinenou z objednania popravy Alenou Zsuzsovou.

"Máme právo pýtať sa ho"

Zasahovanie politikov do spravodajstva a publicistiky je podľa Ďurkoviča neprípustné. "RTVS je nezávislá inštitúcia platená divákmi z koncesionárskych poplatkov," pripomenul. 

Reakciu šéfa Smeru odsúdil. "Odpoveď Roberta Fica je nehodná politika jeho formátu, aj keď má vo zvyku ísť do protiútoku, keď sa chce vyhnúť odpovedi. Máme právo pýtať sa ho akékoľvek otázky a malo by byť jeho povinnosťou pravdivo odpovedať," tvrdí redaktor RTVS.

"Nikdy som nezaznamenal akékoľvek zasahovanie, či obmedzovanie pri práci, či témach," hovorí o práci v RTVS Ďurkovič, ktorý tam pôsobí od 1. septembra. Práve tlaky zo strany nového vedenia boli predmetom kritiky viacerých novinárov, ktorí v nedávnej minulosti v RTVS skončili.

"Šéfdramaturg Reportérov Vincent Štofaník chráni našu nezávislosť a je garantom, že do práce Reportérov nebude nik zasahovať. Výsledkom je napríklad aj najvyššia sledovanosť v online histórii RTVS, Reportéri dokonca predbehli aj olympijské hry," priblížil Ďurkovič.

Voči Ficovmu slovnému útoku sa prostredníctvom svojej hovorkyne Eriky Rusnákovej ohradila aj samotná inštitúcia. "RTVS plní v zmysle zákona úlohy verejnej služby, a preto jej redaktori majú právo klásť otázky k spoločensky relevantným témam," vyjadrila sa Rusnáková pre portál Omediach.com.

Ako prebehla slovná výmena

"Je to na smiech. Vy ste z RTVS? Sa nečudujem, že takto dopadla sobotná relácia, ako dopadla. Ste všetci rovnakí v poslednom čase," reagoval Fico, keď sa Ďurkovič spýtal na Kočnera. Narážal na reláciu Sobotné dialógy, po ktorej skončil v RTVS ako moderátor Braňo Dobšinský, ktorý meškal a reláciu museli skrátiť.

"Mám známu, ktorá má záhradu, ktorá sa dotýka väzenského zariadenia. To je presne odpoveď na vašu otázku," dokončil Fico.

Redaktor RTVS sa odbiť nedal a zopakoval otázku. "Akože čo? Ja neviem, že čo," reagoval Fico.

"Desať rokov ste boli premiérom tejto krajiny. Nejde o bezpečnostné riziko, ktoré ste podcenili," pýtal sa znovu redaktor. Fico mu odpovedal, že sa musíme zamyslieť nad RTVS v poslednom čase.

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 13:34