StoryEditor

Opozícia o uniknutom dokumente: Je to návrat komunizmu. RTVS v reakcii udelila napomenutie

11.10.2018, 13:52
Autor:
(pš)(pš)klkl
Verejnoprávna inštitúcia nesúhlasí s interpretáciou zverejneného materiálu. Je vytrhnutá z kontextu.

Opozičné strany SaS, OĽaNO, Sme rodina a nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého žiadajú RTVS o okamžité rozviazanie pracovného pomeru s riaditeľkou spravodajstva a publicistiky rozhlasu Petrou Stano Maťašovskou.

Ak sa tak nestane, opozícia bude zvažovať ďalšie politické aj právne kroky. Na tlačovej konferencii to vyhlásila podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS). Nevylučuje podanie trestného oznámenia ani zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

Dôvodom je údajný interný dokument RTVS s názvom Krátke spravodajstvo – pripomenutie zásad, ktorými sa majú riadiť redaktori pripravujúci v Slovenskom rozhlase krátke správy. Opozícia v nich vidí cenzúru strán, ktoré nie sú súčasťou koalície.

Nemajú informovať o opozícii

Interné zásady tvorby obsahu pre krátke správy zverejnil portál o mediach.com. Jednotlivé body obsahujú zásady, ktorými by sa mali riadiť novinári RTVS pri tvorbe obsahu. Podľa portálu o mediach.com za novými pravidlami je šéfka rozhlasového spravodajstva Petra Stano Maťašovská.

Jednotlivé body sa týkajú úpravy prístupu práce každého novinára, pričom ide o štandardné zásady, s výnimkou niektorých. Najvážnejšia zásada sa týka návrhov zákonov opozície. Novinári by nemali "zaraďovať správy o návrhoch zákonov a noviel z dielne opozičných poslancov predtým, ako neprejdú do druhého čítania, a už vôbec nie bez stanoviska koalície, resp. vecne príslušného rezortu."  Nešťastná formulácia takto môže zvýhodňovať návrhy koalície.

Problémom sú aj dôvody, pre ktoré by redaktori RTVS nemali opozičné návrhy zaraďovať do správ. "Parlamentná prax hovorí, že z týchto návrhov takmer žiadny neprejde prvým čítaním, ich relevantnosť je preto veľmi nízka. Často ide o odborne nepripravené, nesystémové a neprekonzultované návrhy, ktoré majú skôr zaujať verejnosť, ako riešiť problém. Poslucháča by skôr zavádzali, ako informovali," píše sa v dokumente. 

"Brutálna cenzúra"

Práve pre tento bod spustila opozícia ostrú kritiku dokumentu ako aj samotnej Stano Maťašovskej. "Toto je nielen brutálna cenzúra, ale aj porušovanie zákona o RTVS a ďalší krok na ceste k maďarským "verejnoprávnym" médiám. Chválabohu, na Slovensku bez Orbána je to na okamžité odvolanie osoby, ktorá tento pokyn vydala," píše v reakcii poslanec Miroslav Beblavý. 

Stano Maťašovská má skončiť

Podľa poslankyne SaS Lucie Nicholsonovej je existencia takéhoto dokumentu návratom do komunizmu. "považujeme to za škandál, za normalizáciu v priamom prenose, za cenzúru a za návrat komunizmu," povedala Nicholsonová.

Podľa nej sa táto situácia nedá prirovnať ani len k mečiarizmu. "Takýto dokument neexistoval ani v časoch, kedy Slovenskú televíziu ovládal Mečiar," dodala poslankyňa.

Opozícia preto žiada "okamžité stiahnutie dokumentu a žiadame okamžité ukončenie pracovného pomeru s pani Maťašovskou." Ak sa tak nestane, zvažuje opozícia ďalšie kroky, podľa Nicholsnovej v právnej a politickej rovine. 

Opozičné návrhy sú dôležité 

Podľa poslankyne Veroniky Remišovej (OĽaNO) je bežnou praxou, že koalícia kopíruje opozičné návrhy a práve preto je dôležité o nich informovať. "Verejnoprávnu televíziu platia ľudia zo svojich daní, platia ju aj voliči opozície a títo ľudia majú právo byť objektívne informovaní o politickom dianí," doplnila Remišová. 

Podľa šéfa Sme Rodina do RTVS zasiahol systém dvojkoľajnosti a dvojakého metra, ktorý treba odstrániť. "Musíme zrušiť a zmeniť tento chorý systém našich ľudí, rovných a rovnejších, dvojakého metra. ak neodstránime túto dvojkoľajnosť, tak prehráme úplne všetci," povedal líder opozičnej strany.

Miroslav Beblavý označil Stano Maťašovskú za "politického sluhu", ktorý musí z inštitúcie odísť. "Politickí sluhovia nemôžu riadiť spravodajstvo vo verejnoprávnom médiu," povedal poslanec. 

Ten tak isto pripomenul, že veľa návrhov, ktoré schválila vláda prešli len vďaka tomu, že ich predostrela najprv opozícia a bol vyvinutý verejný tlak. "Až na základe mediálneho verejného tlaku si návrhy osvojil robert fico a presadil ich ako svoje," pripomenul. 

Mikova reakcia

Voči tomuto bodu má výhrady aj bývalý riaditeľ RTVS Václav Mika. "Mrzí ma, že verejnoprávna inštitúcia podľahla politickým tlakom, ktorým sme počas môjho vedenia vzdorovali," povedal pre Aktuality.sk. 

Novinárom ukázal aj úryvok z listu, ktorý mu ešte ako riaditeľovi verejnoprávneho média poslal v roku 2016 vtedajší premiér Robert Fico. "Skutočne nechápeme, prečo verejnoprávny rozhlas robí aktívne reklamu na podujatie opozičných strán a toto podujatie propaguje doslovne ako "protivládne"...," píše sa v liste. 

Nemôžu citovať

Ďalší z bodov sa týka aj citácie z iných médií - interná zásada pre rozhlasových novinárov verejnoprávnej inštitúcie hovorí o tom, aby  "nepripravovali pri svojej práci žiadne iné  informácie zverejnené na internetových portáloch a v iných médiách".

Zdrojmi pri príprave správ môžu byť výlučne tlačové agentúry TASR a SITA, ČTK . Šéf spravodajstva rozhoduje o obsahu, môže redaktorom vyčleniť zdroje, na druhej strane s novými informáciami a zisteniami dnes prichádzajú aj iné médiá, ktoré sa navzájom citujú.

"Dokument znemožňuje aj informovanie o najzávažnejších korupčných kauzách. vedenie im hovorí, že môžu brať informácie len z tlačových agentúr, väčšinu káuz však otvorili práve súkromné portály, z ktorých vedenie redaktorom zakazuje brať informácie," reagovala na tento bod Remišová. 

Získali sme stanovisko RTVS, uvádzame ho v kompletnom znení:

RTVS nesúhlasí s interpretáciou zverejneného materiálu, ktorá je vytrhnutá z kontextu a nezodpovedá realite prípravy a obsahu spravodajstva Slovenského rozhlasu. Zverejnený materiál sa týka len formátu vysielania krátkych agentúrnych správ, ktoré majú špecifický charakter a SRo ich vysiela na oveľa kratšej ploche ako ostatné spravodajské a publicistické relácie. Ich opakujúci sa, krátky, len niekoľkominútový časový rozsah neumožňuje venovať sa podrobnejšie jednotlivým témam, na čo sú určené ďalšie spravodajské formáty.

Niektoré pasáže textu boli naformulované nevhodne, čo dalo priestor na ich rozsiahlu dezinterpretáciu. Z obsahu našich spravodajských a publicistických programov, je zrejmé, že RTVS sa v súlade so svojím poslaním venuje každej relevantnej spoločenskej a politickej téme a pravidelne poskytuje priestor na vyjadrenie všetkým zainteresovaným stranám bez rozdielu. Pertraktovaná formulácia predmetného textu nie je v súlade s internými postupmi a hodnotami RTVS, za čo bolo udelené napomenutie.

Interné zásady nájdete tu.

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 01:17