TASR/Hasan Jamali
StoryEditor

Washington Post zverejnil posledný článok nezvestného saudskoarabského novinára

18.10.2018, 07:06
Autor:
TASRTASR
Noviny tak urobili viac než dva týždne po tom, ako Džamála Chášukdžího naposledy videli, keď vchádzal na saudskoarabský konzulát v tureckom Istanbule.

Americký denník Washington Post zverejnil v stredu posledný príspevok nezvestného saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, v ktorom píše o dôležitosti slobody tlače na Blízkom východe.

Noviny tak urobili viac než dva týždne po tom, ako Chášukdžího naposledy videli, keď vchádzal na saudskoarabský konzulát v tureckom Istanbule, píše vo štvrtok agentúra AP.

"Arabský svet čelí vlastnej verzii železnej opony, ktorú nespôsobili vonkajší aktéri, ale vnútroštátne sily súperiace o moc," napísal Chášukdží. Podľa neho "arabské vlády dostali voľné opraty, aby v narastajúcej miere pokračovali v umlčovaní médií".

Vo svojom príspevku Chášukdží chváli Washington Post za to, že uverejňuje jeho mnohé články preložené z angličtiny do arabčiny.

Dodal, že pre ľudí z Blízkeho východu je veľmi dôležité, aby mohli čítať o demokracii na Západe. Podľa jeho slov arabské hlasy potrebujú svoju vlastnú platformu.

"Trpíme chudobou, zlým manažmentom a nedostatočným vzdelaním," konštatoval.

"Prostredníctvom vytvorenia nezávislého medzinárodného fóra - izolovaného od vplyvu nacionalistických vlád šíriacich nenávisť prostredníctvom propagandy - by obyčajní ľudia v arabskom svete mohli byť schopní riešiť štrukturálne problémy, ktorým ich spoločnosti čelia," napísal.

Redaktorka spomínaných novín Karen Attiahová v poznámke uviedla, že Chášukdžího príspevok dostala od jeho prekladateľa a asistenta deň po jeho zmiznutí. Jeho uverejnenie najskôr odložili, napokon sa ho rozhodli zverejniť.

Chášukdží do Washington Post začal prispievať v roku 2017 a vo svojich článkoch často kritizoval saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána i smerovanie krajiny.

Novinár zmizol po tom, čo 2. októbra vstúpil do priestorov spomínaného konzulátu v Istanbule, aby si tam vyzdvihol doklady potrebné pre sobáš so svojou tureckou snúbenicou.

Tureckí predstavitelia tvrdia, že existujú dôkazy, že Chášukdžího, žijúceho v Spojených štátoch, na konzuláte zabili a rozštvrtili. Saudská Arábia tieto obvinenia odmieta ako "nepodložené".

01 - Modified: 2020-06-26 08:30:37 - Feat.: - Title: Investigatívny novinár Peter Sabo si našiel v schránke náboj. Lučanský urobil opatrenia 02 - Modified: 2018-05-21 13:15:48 - Feat.: - Title: Zvrat v kauze ohovárania Pavla Pašku. Prokuratúra sťahuje obžalobu na Lukáša Milana 03 - Modified: 2018-03-15 08:58:50 - Feat.: - Title: Odsúdili novinára, ktorý písal o Pavlovi Paškovi 04 - Modified: 2017-04-02 09:48:33 - Feat.: - Title: Experiment pre Slovákov viedol k pôsobivému rastu. Washington Post nás dáva za príklad Škótom 05 - Modified: 2016-07-15 09:39:44 - Feat.: - Title: Múzeum holokaustu odkazuje návštevníkom: Prestaňte tu chytať Pokémonov
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 02:05