Karel Roden ako Masaryk a modelka Eva Herzigová ako jeho priateľka.INFILM
StoryEditor

Prežil život bohéma, miloval ženy a hudbu. RTVS uvedie v premiére film Masaryk

26.10.2018, 12:30
Autor:
hrnhrn
Televíznu premiéru najoceňovanejšieho filmu minulého roka uvedie Jednotka k 100. výročiu vzniku Československa.

RTVS prinesie k 100. výročiu vzniku Československa viaceré filmy, dokumenty, koncerty, rozhovory aj spoločné vysielanie s českou stranou. V nedeľu 28. októbra uvedie televíznu premiéru historickej snímky Masaryk. Životopisná dráma režiséra Juliusa Ševčíka rozpráva o životnej etape diplomata a politika Jana Masaryka z obdobia Mníchovskej dohody. Stala sa najoceňovanejším filmom na minuloročných Českých levoch a tiež získala najviac ocenení Slnko v sieti.

Jan Masaryk prežil život bohéma, miloval ženy, hudbu, veľké gestá i veľké zápasy. Vnútri jeho srdce a duša bojovali s nespútanosťou extravagantného umelca a morálkou a povinnosťou zamestnanca a diplomata. Smrť Jana Masaryka je dodnes zahalená tajomstvom. Mnohé tajomstvá sa však skrývali aj v jeho živote. Film režiséra Juliusa Ševčíka je ​​venovaný jednému životnému obdobiu tohto diplomata a politika.

Dramatický príbeh o osude diplomata a neskoršieho československého ministra zahraničia sa vracia do doby tesne pred druhou svetovou vojnou. Vtedajší veľvyslanec v Londýne sa zrazu stratil z verejného života, prerušil kontakt s politickými kolegami aj s priateľmi. Čo sa s ním dialo v dobe niekoľkomesačného zmiznutia, kdesi v Amerike?

Muž, oceňovaný ako brilantný rečník, zábavný spoločník a milovník života, mal tiež svoju temnú stránku. Postupne sa odkrýva príbeh muža, dlhodobo deptaného ťarchou záväzkov a očakávaniami ostatných, muža, ktorý nikdy nemohol úplne vystúpiť z tieňa svojho otca. A komplikovaný bol aj jeho vzťah k "náhradnému otcovi", prezidentovi Benešovi. Masaryk hľadal únik pred svojím menom, pred zodpovednosťou aj pred sebou samým v hýrivom živote, alkohole a drogách, ale aj v neustálom sebatrýznení. 

Masaryk je tretím celovečerným filmom Juliusa Ševčíka. Jeho predchádzajúce filmy Restart (2005) a Normal (2009) boli uvedené na viacerých medzinárodných filmových festivalov. Za film Normal získal Julius Ševčík Cenu za najlepšiu réžiu na MFF v Šanghaji 2009.

V titulnej úlohe Masaryka sa predstavil český herec Karel Roden, a to v jednej zo svojich najlepších úloh v kariére. V ďalších úlohách sa predstavil Oldřich Kaiser ako prezident Edvard Beneš, Jiří Vyorálek ako Konrád Henlein, Robert Jašków ako Emanuel Moravec. Jednu z Masarykových priateliek stvárnila modelka Eva Herzigová, zo slovenských hercov sa vo filme predstavili Emília Vášáryová, Zuzana Krónerová, Ady Hajdu či Martin Hoffman.

Česko-slovenský film Masaryk vznikol v produkcii spoločnosti Infilm a Rudolfa Biermanna. Koproducentom filmu sú Česká televize, RTVS a ZDF/Arte.

01 - Modified: 2018-10-29 10:11:37 - Feat.: 0 - Title: Bebjak nakrúti slovenskú Hru o tróny, píše zahraničný portál 02 - Modified: 2018-10-11 15:34:15 - Feat.: 0 - Title: Je čas začať brať komédiu na Slovensku vážne, hovorí režisér Červeného kapitána 03 - Modified: 2019-09-13 08:30:26 - Feat.: 0 - Title: Havlova amnestia rozpútala peklo. Jonáš Karásek nakrúca film o vzbure väzňov v Leopoldove 04 - Modified: 2019-11-27 14:24:46 - Feat.: 0 - Title: Peklo je úrad, ktorý má spravodlivo trestať zlo, hovorí nová česko-slovenská rozprávka
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 06:40