Mark ZuckerbergTASR
StoryEditor

Facebook sa priznal, že jeho sieť slúžila k podnecovaniu násilia v Barme

07.11.2018, 07:46
Autor:
(čtk)(čtk)
Teraz musí prijať rad opatrení, ktoré môžu súvisieť s podobnou situáciou.

Spoločnosť Facebook uznala, že jej platforma bola v Barme používaná k podnecovaniu etnického násilia a že jej správcovia sa dostatočne nevenovali prevencii tohto fenoménu. Vyjadrenie prevádzkovateľa najväčšej sociálnej siete sveta prišlo spoločne so správou, ktorej vypracovanie Facebook zadal s cieľom zhodnotiť prístup firmy k situácii v Barme. Prieskum neziskovej organizácie Business for Social Responsibility (BSR) vyústil v rad odporúčaní a podľa ľudsko-právnych organizácií má pred sebou Facebook veľký kus práce, napísal dnes denník The New York Times (NYT).

"Zdieľame názor, že môžeme a mali by sme robiť viac," napísal jeden z manažérov Facebooku Alex Warofka v príspevku na firemnom webe. Ďalej napísal, že jeho spoločnosť v priebehu tohto roka urobila veľké investície do technológií aj pracovných síl v snahe reagovať na zneužívanie svojej siete v ázijskej krajine. Správa BSR podľa neho potvrdzuje, že firma je teraz na správnej ceste.

Rad pozorovateľov konštatuje, že podobné kroky mali prísť dávno, pretože aktivisti pôsobiaci v Barme upozorňovali na šírenie nenávisti skrze Facebook už pred niekoľkými rokmi, dlho pred prepuknutím násilností, kvôli ktorým z krajiny utieklo 700.000 členov moslimskej menšiny Rohingov. Okrem toho sa objavila aj kritika kvôli rozhodnutiu publikovať správu BSR v predvečer amerických volieb, kedy sa médiá nemôžu téme toľko venovať.

"Kiež by toto urobili v roku 2012 alebo 2013," napísala na Twitter Zeynep Tüfekçiová, ktorá dlhodobo študuje pôsobenie sociálnych sietí na spoločnosť. "Na Facebooku je veľa ľudí, ktorí už dlho vedia, že firma mala urobiť viac, aby zabránila hrubému zneužitiu svojej platformy v Barme," citoval NYT Matthewa Smitha z neziskovej organizácie Fortify Rights bojujúcej za dodržiavanie ľudských práv v juhovýchodnej Ázii.

BSR predložila Facebooku dlhý zoznam opatrení, ktoré by mal v súvislosti so situáciou v Barme prijať. Ide napríklad o sprísnenie presadzovania pravidiel týkajúcich sa zverejneného obsahu, zdieľanie informácií súvisiacich s porušovaním ľudských práv alebo budovanie spolupráce s občianskymi iniciatívami a úradmi v Barme.

Podľa NYT zároveň správa popisuje scenár, v ktorom do neznámej a nestabilnej krajiny vstúpila spoločnosť, ktorá si neuvedomovala, akú môže napáchať škodu, a príliš sa nesnažila zoznamovať s novým prostredím. V záveroch však nie je rozobraté, ako pracovníkom Facebooku mohla uniknúť vlna nenávistných príspevkov a dezinformácií, ktorá prilievala olej do ohňa etnických nepokojov.

01 - Modified: 2018-10-31 07:17:10 - Feat.: 0 - Title: Zisk Facebooku prekonal očakávania, príjmy a počet užívateľov nie 02 - Modified: 2018-11-02 08:29:12 - Feat.: 0 - Title: Hackeri sa dostali k súkromným správam užívateľov facebooku 03 - Modified: 2018-11-06 07:11:43 - Feat.: 0 - Title: Facebook kvôli voľbám v USA zablokoval viac ako sto účtov
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 14:09