archív TASR
StoryEditor

K výročiu Nežnej revolúcie uvedie RTVS špeciálny program

15.11.2018, 14:45
Autor:
(red)(red)
V sviatočný víkend odvysiela tematické filmy, dokumenty a príbehy.

Celotýždňové tematické televízne a rozhlasové vysielanie RTVS k Novembru ´89 vyvrcholí predovšetkým vo sviatočný deň, v sobotu 17. novembra. Cenami ovenčený koprodukčný film RTVS Učiteľka, v ktorom v hlavnej úlohe excelovala Zuzana Mauréry, prinesie v repríze Jednotka v sobotu 17. novembra o 20:30.

V nedeľu 18. novembra o 20:30 uvedie rodinný film o dobe, v ktorej deti prichádzali o to, čo je pre ne najdôležitejšie a dospelí o slobodu myslenia. Rukojemník, v ktorom si zahrali napríklad Milan Lasica a Libuše Šafránková, patrí k ďalšej z koprodukčných snímok RTVS. Po ňom bude o 22:50 nasledovať tragikomédia Báječná léta pod psa.

Tematický večerný program Dvojky sa začne o 20:00 priamym prenosom z odovzdávania Ceny pamäti národa, ktorú tento rok získajú Milena Blatná, Jiří Světlík, Marta Szilárdová a Helena Kociánová.

Na programe sa už roky podieľa občianske združenie Post Bellum spoločne s RTVS a Českou televíziou. O 21:20 odvysiela v premiére dokument Milda o bývalom 1. tajomníkovi ÚV KSČ Milošovi Jakešovi. Ďalšou premiérou bude o 22:35 záverečná časť minisérie Pod rovnakým nebom, ktorej dej sa odohráva v Nemecku, v tom čase rozdelenom železnou oponou. Premiérová bude aj retro relácia Noc v archíve o 11:10, v ktorej diváci uvidia ukážky z vysielania Československej televízie z bezprostredného obdobia novembrových udalostí roku 1989.

Dvojka sa tejto téme bude venovať už od sobotňajšieho rána v dokumentoch Spomínanie na Nežnú a Nežný východ. O 9:25 a 12:15 prinesie ďalšie časti z cyklu Historická panoráma, ktoré mapujú udalosti v roku 1989. Okrem toho Dvojka odvysiela o 14:20 dokumentárny film Taktici, večne živí o rozmanitých životných osudoch členov legendárnej hudobnej skupiny Taktici.

Nasledovať bude o 15:15 literárno-hudobné pásmo Slovíčka s ukážkami pesničiek Karla Kryla. Odpovede na otázky, aká bola Nežná revolúcia, čo sa dialo, kto ju pripravil a ako prebiehala, dá o 15:55 dokument Nežná. V nedeľu 18. novembra sa diváci Dvojky môžu o 20:55 tešiť na film Vojtěcha Jasného z roku 1968 Všichni dobří rodáci.

Rádio Slovensko si Nežnú revolúciu pripomenie v piatok 16. novembra rannou témou Ivany Ilgovej, v ktorej sa bude poslucháčov pýtať, čo významné pre nich, okrem zmeny spoločenského systému, priniesol rok 1989 v osobnom živote. Rozhovory so štyrmi ocenenými laureátmi Ceny pamäti národa prinesie Rádio Slovensko v piatok po 14:00.

V sobotnom Dobrom ráne privíta Petra Bernasovská výraznú osobnosť Novembra ´89 Tóna Popoviča. Moderátor Matej Gašparovič sa bude v sobotu po 20:00 rozprávať s Františkom Mikloškom a tajomníkom Konferencie biskupov Slovenska Antonom Ziolkovským o tom, ako cirkev na Slovensku naložila s obdobím 29 slobodných rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 09:33