Barbora Jančárová, InFilm. Carice van Houten vo filme Sklenená izba
StoryEditor

Film Sklenená izba predstavil prvý teaser. S hviezdnym hereckým obsadením ho nakrútil Julius Ševčík

26.11.2018, 10:40
Autor:
hrnhrn
V novom česko-slovenskom filme sa predstavia Carice van Houten, Claes Bang, Alexandra Borbély alebo Karel Roden.

Film Sklenená izba podľa rovnomenného svetového bestselleru Simona Mawera je inšpirovaný dramatickými udalosťami 20. storočia a zrodom najoriginálnejšej modernistickej stavby v Európe – brnianskej vily Tugendhat. Román britského spisovateľa bol preložený do desiatok jazykov a nominovaný na prestížne literárne ocenenie The Man Booker Prize.

Snímka na motívy tejto knihy rozpráva príbeh ľudí, ktorých životy, lásku a priateľstvá poznamenali dramatické udalosti 20. storočia. Osudy Liesel a Viktora Landauerových, ich priateľov, zamestnancov i mimoriadneho architekta Von Abta rámuje vznik ikonickej vily Tugendhat. 

„Sklenená izba je adaptáciou románu Simona Mawera, ktorý mapuje dejiny Československa 20. storočia a zároveň rozpráva trojicu milostných príbehov postáv, ktoré vilu Tugendhat počas desiatky rokov obývali. Oba rozmery knihy sme sa snažili vo filmu zachovať,“ hovorí režisér filmu Julius Ševčík, ktorý má na konte aj drámu Masaryk ocenenú 12-timi Českými levmi.

​V hlavných úlohách sa predstaví množstvo hereckých hviezd. Holandská herečka Carice van Houten je známa zo seriálu Hra o tróny či z vojnovej drámy Valkýra, kde hrala po boku Toma Cruisea a z oceňovanej drámy Paula Verhoevena Čierna kniha.

"Keď som si prvýkrát prečítala scenár, nadchlo ma, že vila je vlastne hlavnou postavou celého príbehu," hovorí herečka Carice van Houten. "Sklenená izba je akousi metaforou transparentnosti. A to ako v príbehoch, ktoré sa v ňom v priebehu rokov odohrali, tak v emóciách, ktoré ich sprevádzali. Vo vile sa nič neukryje. Páčilo sa mi, že Hana je veľmi moderná žena, čo mi bolo veľmi blízke," dodáva k svojej postave.

Švédsku herečku Hannu Alström slovenskí diváci videli v dvoch pokračovaniach úspešnej akčnej komédie Kingsman. "Liesel je plná nádejí, ale aj veľmi silná a na svoju dobu moderná žena, keď si uvedomíme, že ten príbeh začína niekedy v polovici 30. rokov," hovorí herečka.

Ďalšiu ženskú rolu vytvorí slovenská rodáčka Alexandra Borbély, ocenená Európskou filmovou cenou pre najlepšiu herečku roka 2017 za úlohu vo filme O tele a duši, ktorý zvíťazil na Berlinale.

Claes Bang je držiteľom Európskej filmovej ceny 2017 pre najlepšieho herca za film Štvorec, ktorý získal Zlatú palmu na MFF v Cannes, jeho najnovšou rolou je úloha vo filmovej adaptácii svetového bestselleru Davida Lagercrantza Dievča v pavúčej sieti.

Dánsky herec Roland Møller je známy z thrilleru Atomic Blonde, aktuálne sa dokončuje film Lyrebird, kde vytvoril jednu z hlavných rolí po boku Guya Pearcea.

Českých a slovenských hercov zastupujú Karel Roden, Jana Plodková, Karel Dobrý, Marián Mitaš, Zuzana Fialová a Martin Hoffmann.

Sklenená izba vzniká v produkcii spoločnosti IN Film Rudolfa Biermanna, producenta divácky úspešných snímok Účastníci zájezdu, Obsluhoval jsem anglického krále, Román pro muže, Masaryk či Tlmočník, ktorý zastupuje Slovensko na Oscaroch.

"Všetko, čo osudovo poznamenáva Hanu a Liesel, sa nejakým spôsobom vzťahuje k vile – sklenenej izbe, ktorá je vo filmovom fiktívnom príbehu dielom vizionárskeho architekta Von Abta," hovorí producent Rudolf Biermann. "Slovo room však má v angličtine nielen význam izby, ale tiež priestoru, a tento preklad dáva nové súvislosti. Ak je náš život v priehľadnom, sklenenom priestore, vymykáme sa zo zavedených pravidiel a zvyklostí," dodáva producent.

Koproducentmi sú Česká televize, spoločnosť Investito Igora Rattaja a televízia TV JOJ. Film vznikol aj s finančnou podporou mesta Brno. Premiéra filmu je naplánovaná na marec 2019, do slovenských kín ho uvedie spoločnosť Garfield Film.

01 - Modified: 2019-09-13 08:29:13 - Feat.: 0 - Title: Padla prvá klapka: Bebjak začal natáčať príbeh slovenských Židov, ktorí utiekli z Osvienčimu 02 - Modified: 2020-02-11 12:48:13 - Feat.: 0 - Title: Miniséria Trhlina dostala filmovú podobu. Pozrite si prvý teaser 03 - Modified: 2019-12-27 18:46:58 - Feat.: 0 - Title: Jakubisko pokračuje v nakrúcaní Perinbaby 2. Ožíví aj pôvodnú Perinbabu stvárnenú herečkou Giullietou Masina 04 - Modified: 2018-11-15 13:25:03 - Feat.: 0 - Title: Karáskov film Amnestie zverejnil prvý trailer. Do kín príde o rok v novembri
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 01:30