NBC.com
StoryEditor

Americký regulátor prehodnotí blokáciu fúzií najväčších amerických televízií

13.12.2018, 10:10
Autor:
ČTKČTK
Pravidlo zo 40. rokov minulého storočia už neobstojí v silnej konkurencii Netflixu, Amazonu alebo YouTube.

Americký telekomunikačný regulátor by mohol zrušiť dlhoročné pravidlo, ktoré zakazuje fúzie medzi štyrmi tradične najväčšími celoštátnymi televíznymi kanálmi. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním na rozhodnutie Federálnej komunikačnej komisie (FCC), ktorá chce posúdiť oprávnenosť doterajších vlastníckych pravidiel.

FCC uviedla, že by mohla prehodnotiť doposiaľ platnú zásadu, ktorá znemožňuje vlastnícke prepojenie televízií NBC, ktorú vlastní firma Comcast, ABC (Walt Disney Co.), CBS (CBS Corp.) a Fox (Twenty-First Century Fox).

Komisia sa zamýšľa nad tým, či je toto pravidlo naďalej potrebné na zabezpečenie konkurencie, miestneho spravodajstva a názorovej rozmanitosti. Blokácia fúzií platí od 40. rokov minulého storočia.

Krížové vlastníctvo

FCC podľa Reuters možno prehodnotí i zásadu, podľa ktorej nesmie jeden vlastník prevádzkovať na rovnakom trhu dva televízne kanály. Zrušené môže být tiež pravidlo obmedzujúce počet miestnych rozhlasových staníc v jednom regióne.

Vysielacie spoločnosti dnes podľa FCC čelia silnej konkurencii, ktorá do tvorby obsahu investuje miliardové čiastky, ako napríklad spoločnosti Netflix, Amazon alebo YouTube. "Hlavní hráči strácajú pozície, Američania využívajú vysokorýchlostný internet, aby sa kdekoľvek a na akomkoľvek zariadení dostali k ľubovoľnému obsahu," uviedla FCC.

Vlani v novembri komisia zrušila zákaz starý 42 rokov, ktorý blokoval súbežné vlastníctvo televiznej stanice a novín na jednom trhu. Takéto pravidlo na Slovensku stále platí.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 08:47