StoryEditor

Slovensko na Oscaroch nebude mať zastúpenie. Tlmočník nepostúpil do užšieho výberu

18.12.2018, 12:25
Autor:
hrnhrn
O Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film sa bude uchádzať deväť snímok.

Do boja o najprestížnejšie filmové ocenenie Oscar prihlásilo tento rok snímky 87 krajín. Slovenský nominant – snímka Tlmočník režiséra Martina Šulíka, na shortlist nepostúpila, rovnako ako sa to nepodarilo minulý rok Čiare

Tlmočníka do boja o cenu americkej filmovej akadémie v kategórii Najlepší cudzojazyčný film ako národného reprezentanta vybrala Slovenská filmová a televízna akadémia spomedzi 12 domácich titulov, medzi ktorými boli aj filmy Ťažká duša, Dubček, Mečiar, DOGG či Dôverný nepriateľ. Roadmovie Tlmočník o putovaní nesúrodej dvojice svojráznych mužov nakrútil režisér Martin Šulík podľa scenára Mareka Leščáka. V hlavných postavách sa zaskveli Jiří Menzel a rakúsky herec Peter Simonischek. Snímka mala svetovú premiéru na filmovom festivale Berlinale 2018.

Do užšieho výberu Americkej akadémie filmových umení a vied v kategórii Najlepší cudzojazyčný film sa dostalo deväť filmov, za favoritov sú považované snímky Roma režiséra Alfonsa Cuaróna a Studená vojna poľského režiséra Pawla Pawlikowskeho.

Dánsko: Tiesňové volanie (The Guilty)

Celovečerný debut režiséra Gustava Möllera mal premiéru v Sundance v januári 2018, kde získal cenu divákov za najlepší zahraničný film. Celý triler sa odohráva v jednej miestnosti, experimentuje s ľudskou predstavivosťou, zmyslami, strachom a presvedčením, že najsilnejšie filmové momenty sú tie, ktoré nevidíte.

Japonsko: Zlodeji (Shoplifters)

Snímka režiséra Hirokazu Kore'eda rozpráva príbeh gastarbajtra Osamu, ktorý si privyrába kradnutím v obchodoch a do remesla zasväcuje i svojho syna. Kore'eda si už za svoju citlivú drámu o bezpodmienečnej láske a dôstojnosti chudobných odniesol Zlatú palmu z Cannes, kde uspel v silnej konkurencii.

Južná Kórea: Vzplanutie (Burning)

Predlohou snímky režiséra Lee Chang-donga je krátka poviedka Harukiho Murakamiho Barn Burning, ktorá bola prvýkrát publikovaná v The New Yorker v roku 1983 a neskôr, v roku 1993, vyšla v zbierke poviedok The Elephant Vanishes. Mysteriózne stvárnenie sleduje zložité a nezrozumiteľné vzťahy v zvláštnom milostnom trojuholníku. Z Cannes si snímka odniesla Zlatú plamu.

Kazachstan: Ayka

Snímka režiséra Sergeya Dvortsevoya je drámou o zbedačenej mladej kirgizskej žene, ktorá sa pokúša prežiť v Moskve. Na premiére v Cannes diváci ocenili výkon herečky Samal Yeslyamovej.

Kolumbia: Sťahovaví vtáci (Birds of Passage)

Rodinná sága mapuje zrodenie boja proti obchodovaniu s drogami. Režisérska dvojica Cristina Gallego a Ciro Guerra vo filme opisuje pokojný, tradíciami opradený život indiánskej rodiny, ktorý padá za obeť rastúcemu bohatstvu plynúcemu z prosperujúceho obchodu s marihuanou. Nevinný spôsob, ako si zarobiť na veno, prerastá v boj plný nenávisti, násilia a pomsty. 

Libanon: Kafarnaum (Capernaum)

Príbeh dvanásťročného chlapca, ktorý zažaluje svojich rodičov za to, že mu dali život, je strhujúcou výpoveďou o živote najchudobnejších v slumoch súčasného Libanonu. Snímka režisérky Nadine Labaki na festivale v Cannes ohromila divákov, kritiku i porotu, kvôli zmesi realizmu a intenzívnych emócií je prirovnávaná k slávnemu Milionárovi z chatrče.

Mexico: Roma

Zatiaľ najosobnejší projekt oscarového režiséra a scenáristu Alfonsa Cuaróna (Gravitácia, Potomkovia ľudí, Mexická jazda). Režisér v ňom spomína na vlastné detstvo, na ženy, ktoré ho vychovali, a vytvára živý portrét spoločenskej hierarchie v politickom chaose 70-tych rokov.

Nemecko: Never Look Away

Režisér Florian Henckel von Donnersmarck už má na konte Oscara v tejto kategórii. Získal  ho v roku 2007 za špionážnu drámu Životy tých druhých. Jeho nový film rozpráva o študentovi, ktorého vzťah s kolektívom ohrozuje jeho otec.

Poľsko: Studená vojna (Cold War)

Film režiséra Pawla Pawlikowskeho otvoril Cannes v roku 2018 a získal cenu za najlepšiu réžiu. Koprodukčná snímka Poľska, Francúzska a Veľkej Británie je osudovým milostným príbehom dvoch ľudí z rôznych prostredí v období studenej vojny v 50-tych rokoch minulého storočia. Pawlikovski snímkou nadväzuje na úspech oscarovej Idy, za ktorú si odniesol v roku 2015 Oscara za najlepší cudzojazyčný film.

Víťazi Oscarov budú známi v nedeľu 24. februára 2019. Miestom udeľovania najprestížnejších filmových ocenení bude tradične hollywoodska sála Dolby Theatre v Los Angeles.

01 - Modified: 2018-12-07 13:33:52 - Feat.: 0 - Title: Zverejnili nominácie na Zlaté glóbusy. Najviac získal životopisný film o Dickovi Cheneym 02 - Modified: 2019-09-13 08:28:59 - Feat.: 0 - Title: Film Sklenená izba predstavil prvý teaser. S hviezdnym hereckým obsadením ho nakrútil Julius Ševčík 03 - Modified: 2019-09-13 08:29:13 - Feat.: 0 - Title: Padla prvá klapka: Bebjak začal natáčať príbeh slovenských Židov, ktorí utiekli z Osvienčimu 04 - Modified: 2019-09-13 08:29:45 - Feat.: 0 - Title: Všetko alebo nič a Čiara sú v rebríčku TOP 50 európskych filmov 05 - Modified: 2018-11-28 14:20:48 - Feat.: 0 - Title: 11 filmových noviniek, ktoré uvedú kiná v decembri. Nechýbajú komiksoví hrdinovia ani rodinné rozprávky
01 - Modified: 2022-03-29 13:14:10 - Feat.: - Title: Oscara za najlepší film má prvýkrát streamovacia platforma. Zabodoval film, ktorý ste v kinách nevideli 02 - Modified: 2022-03-03 06:01:55 - Feat.: - Title: Martin Žiaran získal za film Správa cenu Asociácie českých kameramanov 03 - Modified: 2022-02-23 08:01:24 - Feat.: - Title: Oscary čelia výraznému úbytku divákov. Organizátori galavečer „zoštíhlia“ a dajú mu väčší spád 04 - Modified: 2022-01-12 14:55:50 - Feat.: - Title: Oscary budú mať tento rok svojho moderátora 05 - Modified: 2022-01-10 07:53:21 - Feat.: - Title: Zlaté glóbusy sú rozdané. Hlavné ceny získali The Power of the Dog a West Side Story
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 03:15