RTVS
StoryEditor

Zomrel historik a spisovateľ Pavel Dvořák. RTVS si ho pripomenie vo vysielaní

21.12.2018, 10:40
Autor:
(red)(red)
Neúnavný popularizátor slovenskej histórie zomrel vo veku 81 rokov.

Vo veku 81 rokov zomrel historik, spisovateľ a neúnavný popularizátor slovenskej histórie Pavel Dvořák. Jeho výraznú osobnosť si pripomenie RTVS vo svojom televíznom aj rozhlasovom vysielaní.

S verejnoprávnou televíziou spolupracoval vyše 40 rokov a za ten čas vytvoril viac ako 150 unikátnych a jedinečných diel. V archíve Slovenského rozhlasu je takmer stovka relácií, pod ktoré sa autorsky podpísal.

Dvojka dnes o 16:45 zaradila do programu reláciu Hľadanie príbehu a o 20:10 talkshow Anjeli strážni.

Rádio Devín odvysiela v sobotu 22. decembra o 15:00 jednu časť z obľúbeného cyklu Príbehy vitrín, na ktorej Pavel Dvořák spolupracoval s Ladislavom Chudíkom. V ňom hovoril o knihe Jána Tibenského Poctivá obec budmerická.

V nedeľu 23. decembra o 18:00 prinesie reprízu profilového rozhovoru s Pavlom Dvořákom v relácii Mariana Luckého z roku 2008 Útrapy z rozumu.

Od 24. do 28. decembra od 6:30 uvedie čítanie na pokračovanie z jeho populárnej historickej série Stopy dávnej minulosti.

Slovenský historik, spisovateľ a publicista Pavel Dvořák sa narodil 13. mája 1937 v Prahe. Vyštudoval Filozofickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave
Napísal viacero kníh a článkov v ktorých sa populárnym štýlom venoval hlavne slovenskej histórii.

Pracoval ako redaktor v denníku Pravda, v Práci či v časopise Výber. V 90. rokoch sa stal tvárou seriálu s názvom Stopy dávnej minulosti kedysi bežiacom na RTVS (alebo vtedy STV). Od roku 1991 viedol vydavateľstvo RAK (zameriavajúce sa najmä na historizujúcu literatúru faktu, prezentovanie prameňov k dejinám Slovenska a Slovákov, memoárovú literatúru a pod.), ktoré založil v Budmericiach kde aj žil a pôsobil.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 15:01