StoryEditor

Lobista Tonda Blaník sa vracia. Chce nahradiť Zemana a obnoviť Československo

21.12.2018, 13:10
Autor:
(red)(red)
Tonda oslavuje sté výročie republiky. Pozrite si v dvoch nových častiach politicko-satirického seriálu, ako.

Legendárny lobista Tonda Blaník sa po neúspešnej kandidatúre na hlavu štátu stiahol do ústrania, ale nevzdal sa. Po bezmála ročnom tranze, v ktorom si prežil celú históriu Československa, mu po všetkom tom utrpení konečne došlo, ako z prezidentského úradu odstrániť svojho premožiteľa. 

„Dvojica epizód je naším darčekom republike k jej stým Vianociam. A pretože u dvestého výročia štátnosti už bohužiaľ nebudeme, chceli sme toto osláviť v čo najširšom kruhu Tondových priateľov,“ objasňuje tvorivý zámer režisér Marek Najbrt.

Sto rokov zároveň nie je jediným jubileom, ktoré Blaník oslavuje. V novembri uplynulo päť rokov od doby, keď začal baviť český internet. „Od pilotného dielu Snehuliaci ubehla dlhá doba, na našom prístupu k seriálu sa ale nič nezmenilo. Všetci tvorcovia ho stále robia s chuťou a presvedčením, že jeho existencia má zmysel. Pokiaľ ide o budúcnosť, tá plánujeme rovnako živelnú ako minulosť. Spontánny formát, pri ktorom nikdy nevieme, čo budeme robiť zajtra, nieto ešte o pol roka, nás mimoriadne baví,“ hovorí Milan Kuchynka, producent spoločnosti Negativ, v ktorej produkcii populárna politická satira vzniká.

Jej pokračovanie tak bude dielom osudu a osobného nasadenia, rovnako ako aktuálne zvláštne uvedenie 20-minútového výročného špeciálu Tonda oslavuje 100

V prvej epizóde sa neúspešný prezidentský kandidát Tonda Blaník snaží vymyslieť fintu, ako zbaviť prezidenta Zemana funkcie a zaujať jeho miesto.

V druhej epizóde sa Blaník snaží obnoviť Československo, aby museli byť vypísané nové prezidentské voľby.

Kancelár Blaník je politicko-satirický seriál, ktorý sa prvýkrát objavil v apríli 2014. Hlavnú úlohu lobbistu Tondu Blaníka hraje Marek Daniel, jeho asistentmi sú Michal Dalecký a Halka Třešňáková. Režisérmi sú Marek Najbrt a Bohdan Sláma. V seriálu si príležitostne zahrali aj osobnosti ako Ivana Chýlková, Jan Hřebejk, Olga Sommerová, Matěj Ruppert, Jan Potměšil, David Koller, Marek Eben, Jiří Bartoška a mnoho ďalších.

Blaník sa dočkal aj filmového spracovania. V marci tohto roka, krátko po českých prezidentských voľbách, prišla do kín komédia Prezident Blaník, ktorá odhalila zákulisie voľby hlavy štátu. Hlavný hrdina filmu Tonda Blaník ohlásil prezidentskú kandidatúru, v kampani sľuboval napríklad maslo do každej rodiny alebo korupciu dostupnú pre všetkých a zohnal aj sto tisíc podpisov.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 14:16