StoryEditor

Bude Najväčším Slovákom Štefánik, Dubček, Štúr alebo Sagan?

27.12.2018, 12:40
Na Nový rok sa dozvieme finálnu desiatku osobností v celonárodnej ankete Najväčší Slovák.

Na Nový rok sa dozvieme, ktoré slovenské historické alebo súčasné osobnosti sa dostali do finálnej desiatky celonárodnej ankety Najväčší Slovák. 

Prvú stovku osobností a v rámci nej prvú desiatku predstaví RTVS na slávnostnom galavečere, ktorý odvysiela na Nový rok. Moderátormi večera budú Adela Vinczeová a Štefan Chrappa. Prvú desiatku uvedie televízia v náhodnom poradí, aby diváci neboli ovplyvnení do ďalšieho hlasovania. 

Kto sa stane Najväčším Slovákom, sa dozvieme až v máji 2019, kedy sa hlasovanie uzavrie. Dovtedy RTVS postupne predstaví osobnosti, ktoré sa umiestnili v prvej desiatke. Každá bude mať svojho obhajcu z radov verejne známych ľudí z rôznych oblastí. Tvrdenia obhajcov budú dopĺňať dokumentárne zábery, ktoré potom buď potvrdí alebo vyvráti odborný garant a nasledovať bude odborná diskusia s moderátorom Štefanom Chrappom.

Zámerom RTVS bolo, aby anketa vyvolala verejnú diskusiu o našej histórii a jej veľkých osobnostiach, o ich pozitívnych, ale aj negatívnych stránkach. Zámer sa jej čiastočne podarilo naplniť už pred štartom relácie.

Do prvých štyroch upútaviek si totiž vybrala Alexandra Dubčeka, Máriu Teréziu, Juraja Jánošíka a Jozefa Tisa. Práve zaradenie posledného zo štvorice menovaných okamžite vyvolalo obrovskú kritiku, na ktorú RTVS zareagovala tým, že Tisa z upútaviek stiahla a v pravidlách určila, že za jednu z rozporuplnejších postáv histórie Slovenska nebude možné hlasovať.

Prvá bola BBC

Najväčší Slovák je licencovaným formátom BBC upraveným na slovenské špecifiká. Vo Veľkej Británii bol program The 100 Greatest Britons vášnivo diskutovaným a populárnym programom. BBC ho spustila začiatkom roka 2002 a víťazom sa stal sir Winston Churchill.

BBC formát následne predala do viac než tridsiatich krajín po celom svete. Nemecko bolo prvou krajinou, ktorá si zakúpila práva. V novembri 2003 bol za najväčšieho Nemca zvolený Konrad Adenauer, v susednej Českej republike si verejnosť zvolila v roku 2005 Karola IV.

V každej krajine sa anketa stretla s kritikou a vášnivými diskusiami o nominovaných, ale aj o pravidlách hlasovania:

Najväčší Slovák odštartovala RTVS 1. novembra 2018. Formát pripravuje producent a režisér Peter Núňez, ktorý pre RTVS realizoval obidve série folklórnej šou Zem spieva. Najväčší Slovák by mal byť rovnako veľkolepý. „Projekt je pre mňa ako človeka, ktorý študoval históriu, veľkou výzvou. Teším sa na samotnú výrobu programu a som zvedavý, ktoré osobnosti našej histórie i súčasnosti budú pre verejnosť tie naj," vyjadril sa Núňez.

Verejnoprávna RTVS však plánovala Najväčšieho Slováka uviesť na obrazovky už pred takmer desiatimi rokmi. O šou hovoril v rozhovore pre Stratégie už v roku 2009 Štefan Nižňanský, vtedajší generálny riaditeľ Slovenskej televízie. Vzniknúť malo 12 epizód, ktoré by doplnili nominačný večer a miniportréty osobností. Z projektu nakoniec zišlo.

Ďalšie roky sa formát sporadicky spomínal, po nástupe nového vedenia na čele s Václavom Mikom televízia uprednostnila iný projekt. Vybrala si holandský formát I Love My Country, ktorý na obrazovky uviedla 1. apríla 2013 pod názvom Milujem Slovensko

Myslíme si, že v tejto chvíli má formát I Love My Country podstatne väčší potenciál, má väčšiu šancu ukázať na postupné zmeny, ktoré sa snažíme dostávať na televízne obrazovky. V budúcnosti sa budeme určite rozprávať aj o formáte Najväčší Slovák, ale v tejto chvíli nie,“ povedal pre Stratégie Tibor Búza, vtedajší šéf televíznej časti RTVS.

V prospech Milujem Slovensko rozhodol aj fakt, že formát v tom čase zažíval na medzinárodných trhoch boom. Zábavnú šou si obľúbili aj slovenskí diváci a jej sledovanosť je aj po piatich rokoch stále na slušnej úrovni. 

01 - Modified: 2019-12-27 18:53:14 - Feat.: 0 - Title: Trhlina, Sklenená izba, nová Perinbaba či Milenky. Aj tieto slovenské filmy budú mať premiéru v roku 2019 02 - Modified: 2018-12-30 07:35:52 - Feat.: 0 - Title: Aký bude Silvester v televízii? Tradičný, filmový, hororový aj hudobný
01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 11:50