Minisériu Trhlina podľa bestselleru Jozefa Kariku nakrútil Peter Bebjak. Film Trhlina vznikol na základe skutočných udalostí a predlohou mu bola jedna z najúspešnejších kníh známeho slovenského autora Jozefa Kariku. Vo filme (ako aj v knihe) sa odohráva tajomný, tragický a zároveň hrôzostrašný prípad, ktorý poodhaľuje jednu z najväčších záhad Slovenska – nevysvetliteľné miznutie ľudí v pohorí Tribeč. Legenda, zámerná mystifikácia alebo desivá skutočnosť? Túto otázku si kladie aj autor a po zhliadnutí filmu, ktorý bude mať premiéru 24. januára 2019, si túto otázku môžete položiť aj vy.TV JOJ
StoryEditor

Trhlina, Sklenená izba, nová Perinbaba či Milenky. Aj tieto slovenské filmy budú mať premiéru v roku 2019

27.12.2018, 05:00
Slovenská kinematografia prinesie v novom roku na plátna kín viacero zaujímavých filmov.

Slovenským filmom sa v posledných dvoch rokoch darí. Rok 2017 bol dokonca pre domácu kinematografiu zlomový, rekordy dosahovali návštevnosť aj tržby. V novom roku budú mať premiéru ďalšie snímky, ktoré majú potenciál zaujať divákov a úspešne konkurovať v návštevnosti svetovým hitom.

Hovory s TGM (premiéra 3.1.2019)
Jan Budař ako Karel Čapek a Martin Huba ako T. G. Masaryk sa predstavia v príbehu jedného z najslávnejších rozhovorov našej histórie. „Masaryk a Čapek sú možno tým najlepším, čo sme počas sto rokov mali. Do ich príbehu v priamom prenose sme chceli vložiť celý ich život a dynamiku,“ približuje scenárista Pavel Kosatík.

Film prináša na plátna kín nečakané napätie, emócie a stret dvoch významných mužov. Natáčalo sa na prelome apríla a mája tohto roku v autentickom prostredí Topoľčianskeho zámku, kde dvaja velikáni českej demokracie svoje debaty kedysi viedli.

Trhlina (premiéra 24.1.2019)
Mysteriózny triler o jednej z najväčších záhad Slovenska – nevysvetliteľnom miznutí ľudí v pohorí Tribeč, nakrútil režisér Peter Bebjak podľa rovnomenného bestselleru Jozefa Kariku.

Nezamestnaného absolventa Igora (Matej Marušin) zaujmú tajomné prípady ľudí, ktorí záhadne miznú v tribečskom pohorí. S priateľkou Miou (Mária Bartalos Havranová), konšpirátorom Andrejom ( Dávid Hartl) a tvrdým skeptikom Dávidom (Tomáš Maštalír) sa vyberú na výpravu priamo do tribečských lesov, kde zažijú čosi vymykajúce sa chápaniu.

Snímka bude mať neskôr televíznu premiéru na JOJ ako trojdielna miniséria.

Na streche (premiéra 7.2.2019)
Česko-slovenská tragikomédia režiséra Jiřího Mádla rozpráva príbeh mladého Vietnamca Songa naivne veriaceho v lepšiu budúcnosť v Európe. Prišiel do Prahy na študentské vízum, zostal však uväznený v laboratóriu marihuany vo vietnamskej štvrti.

Do jeho života zasiahne 75-ročný profesor Retaf, ktorý je zamilovaný do starých čias a moderný svet nemá rád. V hlavných úlohách sa predstavia Alois Švehlík, Duy Anh Tran, Vojtěch Dyk, Mária Bartalos Havranová, Adrian Jastraban a David Švehlík.

Ostrým nožom (premiéra 21.2.2019)
Film režiséra Teodora Kuhna rozpráva príbeh otca, ktorému neonacisti zavraždia syna a on sa v prehnitom systéme nedokáže dovolať pravdy. Film vychádza zo skutočných udalostí nevyriešenej vraždy Daniela Tupého, ktorá sa odohrala v roku 2005 na Tyršovom nábreží v Bratislave.

Vo filme sa predstavia Roman Luknár ako otec bojujúci za spravodlivosť, po boku mu stoja filmová manželka Ela Lehotská a syn David Hartl. Policajtov stvárňujú Miroslav Krobot a Marián Mitaš.

Sklenená izba (14.3.2019)
Snímka podľa rovnomenného svetového bestselleru Simona Mawera je inšpirovaná dramatickými udalosťami 20. storočia a zrodom originálnej modernistickej stavby v Európe – ikonickej brnianskej vily Tugendhat. Prináša príbeh Liesel a Viktora Landauerových, ich priateľov, zamestnancov i mimoriadneho architekta Von Abta.

Režisérom filmu je Julius Ševčík, ktorý má na konte aj drámu Masaryk ocenenú 12-timi Českými levmi. V hlavných úlohách sa predstaví množstvo hereckých hviezd: holandská herečka Carice van Houten známa zo seriálu Hra o tróny či vojnovej drámy Valkýra, švédska herečka Hanna Alström známa z akčnej komédie Kingsman, slovenská rodáčka Alexandra Borbély, ocenená v roku 2017 Európskou filmovou cenou pre najlepšiu herečku roka, Claes Bang, držiteľ Európskej filmovej ceny za film Štvorec alebo dánsky herec Roland Møller známy z thrilleru Atomic Blonde.

Z českých a slovenských hercov sa vo filme predstavia Karel Roden, Jana Plodková, Karel Dobrý, Marián Mitaš, Zuzana Fialová a Martin Hoffmann.

Dobrá smrť / Good Death (premiéra 21.3.2019)
Dokument Tomáša Krupu prináša príbeh nevyliečiteľne chorej Janette. Rada by umrela dôstojne, lenže to vo Veľkej Británii, odkiaľ pochádza, nie je možné. Rozhodne sa preto pre eutanáziu vo Švajčiarsku.

Hlavným motívom dokumentu je otázka, či vlastníme svoj život, alebo či on vlastní nás. Využíva postupy hraného filmu a ukazuje, že smrť môže byť dobrá, aj napriek smútku, ktorý ju zakaždým sprevádza.

Itafilm / Good Death

Príliš osobná známosť (plánovaná premiéra máj 2019)
V tvorivom procese je novinka Príliš osobná známosť od autorov kinohitu Všetko alebo nič - spisovateľky Evity Twardzik Urbaníkovej, režisérky Marty Ferencovej a producenta Petra Núňeza.

Romantická komédia je príbehom troch žien, troch pohľadov na život a troch spôsobov vnímania lásky. Vo filme sa predstavia hereckí predstavitelia z viacerých krajín. Zo Slovenska Ľuboš Kostelný a Marián Mitaš, z Českej republiky Eliška Balzerová, Tatiana Vilhelmová a Petra Hřebíčková, z Chorvátska Janko Popovič Volarič a zo Srbska Branislav Trifunovič a Predrag Manojlovič, ktorý účinkoval v kultovom filme režiséra Emira Kusturicu Čierna mačka, biely kocúr.

NUNEZ NFE / Príliš osobná známosť

Pomaľované vtáča (premiéra 12.9.2019)
Rodičia posielajú svoje dieťa k príbuznej na vidiek kdesi vo východnej Európe v snahe uchrániť ho pred vyhladzovaním Židov. Teta však nečakane umiera a deväťročný chlapec je nútený pretĺkať sa sám nepriateľským svetom, v ktorom platia len miestne pravidlá, predsudky a povery.

Adaptácia rovnomenného bestselleru vznikla v česko-ukrajinsko-slovensko-poľskej koprodukcii. Režisér, scenárista a producent Václav Marhoul snímku pripravoval mnoho rokov, nakrútil ju netradične čiernobielo, vo formáte Cinemascope na 35 mm negatív.​ PubRes

Amnestie (premiéra 31.10.2019)
Snímka sa okrem príbehu troch rodín zasiahnutých komunistickou perzekúciou venuje aj vzbure väzňov v Leopoldove, ktorá si vyžiadala vojenský zákrok. Vzbure predchádzali široké amnestie Václava Havla, ktoré udelil v januári 1990, len pár dní po svojom zvolení za československého prezidenta.

Predlohou k filmu bola kniha Radovana Dunaja Amnestia, ktorá rozpútala peklo. Režisérom je Jonáš Karásek, kameramanom Tomáš Juríček a producent a scenárista Maroš Hečko. Trojica, ktorá má na konte aj úspešný film Kandidát.

Perinbaba 2 (plánovaná premiéra 26.12.2019)
Perinbaba je tradičnou súčasťou Vianoc už od roku 1985. Na poetickom príbehu o odvahe, láske a šťastí vyrástlo už niekoľko generácií divákov. Juraj Jakubisko s Ľubomírom Feldekom vytvorili jednu z najkrajších slovenských rozprávok, ktorej mysteriozitu umocnila aj hudba Petra Hapku.

Dejová línia Perinbaby 2 začína tam, kde sa skončila pôvodná rozprávka. Pri veternom mlyne, ktorý postavil Jakub. Z hercov bude hrať v pokračovaní len Petra Kolevská-Vančíková (Alžbetka). Stvárni matku štrnásťročného Lukáša, ktorý pôjde, rovnako ako jeho otec Jakub, hľadať do sveta šťastie a lásku. Na cestách na neho bude dávať pozor priamo z neba Perinbaba.

Na oživenie postáv Perinbaby a Zubatej využil Jakubisko filmový materiál z pôvodnej Perinbaby a trikovú digitálnu technológiu. Vo filme sa tak objavia obidve herečky, ktoré už nie sú medzi nami. Giulietta Masina (Perinbaba) zomrela v roku 1994 a Valerie Kaplanová (Zubatá) ako 81 ročná o päť rokov neskôr.

Milenky (termín premiéry zatiaľ nie je známy)
V roku 2019 má plánovanú premiéru aj romantická komédia Milenky, v ktorej chcú tvorcovia využiť potenciál rovnomenného úspešného seriálu.

Vo vianočnom filme v réžii Jakuba Kronera by sa mali predstaviť všetky štyri hlavné herečky zo seriálu - Táňa Pauhofová, Gabriela Marcinková, Zuzana Norisová a Antónia Lišková.

Seriál Milenky uviedla na jar televízia Markíza, vychádzal z úspešného britského formátu Mistresses adaptovanom na slovenské pomery. Televízia uviedla dvanásť častí, ďalšia séria však nebude, keďže britská predloha ďalej pokračuje už len štyrmi epizódami.

01 - Modified: 2019-09-13 08:27:26 - Feat.: 0 - Title: Januárové kinopremiéry: Očakávaná Trhlina aj triler s oscarovým obsadením 02 - Modified: 2018-12-30 07:34:13 - Feat.: 0 - Title: Superhrdinovia, horory a nový Tarantino. Tieto filmy prilákajú do kín najviac divákov v novom roku 03 - Modified: 2019-01-07 09:17:08 - Feat.: 0 - Title: Januárové premiéry: Televízie odštartujú nové seriály aj šou 04 - Modified: 2019-09-13 08:28:03 - Feat.: 0 - Title: Film Sklenená izba vzbudil obrovský záujem. V Brne bude mať mimoriadnu predpremiéru pre verejnosť 05 - Modified: 2019-09-13 08:29:13 - Feat.: 0 - Title: Padla prvá klapka: Bebjak začal natáčať príbeh slovenských Židov, ktorí utiekli z Osvienčimu 06 - Modified: 2019-10-20 05:12:20 - Feat.: 0 - Title: Kvalitná komercia je lepšia ako nekvalitný pokus o umenie, hovorí Adriana Kronerová, producentka Mileniek 07 - Modified: 2018-08-03 06:40:57 - Feat.: 0 - Title: Na Slovensku nefunguje štandardný filmový biznis. Preto budem nakrúcať v Česku, hovorí producent Peter Núňez
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 06:13