archív
StoryEditor

Týždeň v médiách: Útok na Billu zo strany alternatívnych médií či spoločné podnikanie Kočnera a Ruska

30.12.2018, 15:19
Prinášame top päť najčítannejších článkov našej pravidelnej rubriky Týždeň v médiách.

Každý týždeň vám prinášame rubriku, v ktorej hodnotíme to, čo sa udialo v médiách za posledný týždeň alebo čo bolo top témou našich médií. Na konci roka bilancujeme a predstavujeme vám päť najčítannejších článkov tejto rubriky. 

1. Ako priaznivci alternatívnych médií zaútočili na Facebook Billy

Na vrchole čitateľského záujmu bol Týždeň v médiách s názvom: Billa potrebuje pomoc na sociálnych sieťach. Prečo by sme ju mali podporiť? 

Písali sme o tom ako Billa na podnet blogera Jakuba Godu odstránila zo svojej ponuky magazín Zem a vek. K Bille sa neskôr pridalo aj Tesco. Zo strany alternatívnych médií, ku ktorým patrí aj Zem a vek, sa v tom momente začali šíriť obvinenia z cenzúry tlače. V tom čase ešte Facebokova stránka Billy bola plná pochvalných uznaní, ktoré chválili Billu za rozhodnutie stiahnuť z predaja Zem a vek. Neskôr sa situácia obrátila v neprospech Billy. Jej Facebook sa stal plný negatívnych hejterských komentov zo strany priaznivcov alternatívnych médií, ktorí reťazcu často vulgárnym spôsobom pripomínali, že nie je horšie rozhodnutie na tejto Zemi ako odstrániť z predaja alternatívny časopis Zem a vek. Ich statusy boli často diskriminačné, nechutné a očierňujúce. Billa v tom čase nezvládla komunikáciu na sociálnych sieťach, dnes je situácia odlišná.

2. Kamaráti Kočner a Rusko

Mená kontroverzného podnikateľa a bývalého zakladateľa a šéfa Markízy sa skloňovali tento rok spoločne "vďaka" kauze o vymyslených zmenkách, ktoré chceli získať od televízie Markíza. Obidvaja páni sa spoločne poznajú, nie raz sa v minulosti stretli pri podivných obchodoch. Tejto téme sme venovali priestor v Týždni v médiách pod názvom:  Ako Kočner s Ruskom dobehli Markízu. A nie prvýkrát.

3. Sagan, ktorý všetkých prekvapil. Rozchodom

Zatiaľ čo minulý rok sa počas Tour de France hovorilo o Saganovi v súvislosti s jeho "lakťom", ktorý ho zo súťaže aj diskvalifikoval, tento rok náš najznámejší a najlepší cyklista opäť prekvapil. Na sociálnej sieti oznámil, že jeho vzťah je v kríze a opúšťa svoju manželku. Urobil tak neskoro večer preto, lebo sa dozvedel, že informácie o kríze v jeho manželstve prinesú ráno slovenské bulvárne denníky. Tak ich jednoducho predbehol.  Spustila sa lavína názorov a zaručených informáciách ohľadne jeho rozchodu s manželkou. Na tému Saganovho rozvodu si napríklad zafilozofoval na portáli Postoj Pavol Rábara v príspevku Saganova najväčšia prehra. Autor sa najskôr zamyslel nad tým, či oznam na sociálnej siete nebol hackerským útokom a potom hovoril o tom, že "v hre by teoreticky mohla byť ešte marketingová stratégia v súvislosti s novou knihou Petra Sagana Môj svet, ktorá vyjde v októbri. Otázne však je, na čo by mal tento typ kamufláže slúžiť." Dnes už vieme, že naozaj nešlo o marketingový ťah na propagáciu knihy. Ak si chcete prečítať Týždeň v médiách o Saganovi nájdete pod názvom: Sagan nečakane prekvapil. Zjavne nejde o marketingový ťah na propagáciu jeho knihy.

4. Sulíkové teplé rožky

Predseda SaS Richard Sulík sa rozohnil nad tým, že si nemôže kúpiť na Veľký piatok teplé rožky, pretože sú obchody zavreté. Na svoj Facebook napísal status s názvom: Chceli ste si dnes kúpiť teplé rožky? Zabudnite! A do statusu napísal: "My bojovníci za slobodu jednotlivca vravíme, aby si vo svoj voľný deň každý robil čo chcel.  Kresťania resp. konzervatívci vravia: vo sviatok nesmieš nakupovať. Jedno či si žid, kresťan, ateista, nakupovať nebudeš. Lebo my vieme lepšie, ako ty máš žiť", napísal Sulík. A stal sa pánom komentov za jeden deň. Na jeho status reagoval aj Ľuboš Blaha zo Smer-u SD, neskôr naň oblúkom reagoval aj  Martin Glváč zo Smer-u SD. Týždeň v médiách o týchto slovných prestrelkách vyšiel pod názvom: Ako Sulíkove teplé rožky zvalcovali slovenský Facebook.

5. Závadová osoba Mariana Kočnera

Piatym najčítannejším Týždňom v médiách sa stala závadová osoba Mariana Kočnera. Ak si máte chuť ešte prečítať o kontroverznom podnikateľovi, ktorý dnes sedí v base kvôli vražde novinára Jána Kuciaka, môžete tak urobiť v článku s názvom: Závadová osoba Mariana Kočnera postavila na nohy médiá. A vyplavila tajné kamarátstva politikov. 

Ako bonus pridávame aj Týždeň v médiách, ktorý sa umiestnil na šiestom mieste a súvisí s toleranciou Slovákov. Tému tolerancia vyprovokovala kampaň značky Absolut - Slovenské mamičky pekné dcéry máte! Pričom slovenskou dcérou bola myslená aj mulatka Natalie pochádzajúca z Oravy. Tak vzniklo aj video Slovenky zo Spišskej Novej Vsi a Týždeň v médiách pod názvom: O odvážnej Lívii zo Spiša, ktorá neuznáva Natalie z Oravy  Aj s odstupom času si myslíme, že Lívia zo Spiša je jeden smutný príbeh mladého dievčaťa. Jednak preto, že video nepôsobilo tak, že ho vytvorila samotná Lívia, a horším faktom je už len to, že Lívia prezentuje názory súčasnej generácie.

Tešíme sa na vás priatelia aj v budúcom roku pri pravidelnej rubrike Týždeň v médiách.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 08:01