archív
StoryEditor

Týždeň v médiách: Čo všetko odznelo na adresu médií a novinárov minulý rok?

06.01.2019, 08:48
Neotravujte, ste klamárka, potkan, ale aj farár. Prinášame konfrontačné výroky za minulý rok.

Nie všetky rozhovory politikov a novinárov prebiehali minulý rok bez konfliktov, či jemnejšie povedané bez slovných potýčok. A boli sme aj svedkami "zaujímavých" vyjadrení politikov - a nielen politikov na adresu médií. Vybrali sme tie najzaujímavejšie z minulého roka. 

1. Fico novinárom: Neotravujte!

V marci minulého roka vznikla po vražde Jána Kuciaka vážna situácia na politickej scéne. Hovorilo sa o predčasných voľbách. Vtedajší premiér Robert Fico sa vyhýbal novinárom, neodpovedal na ich otázky. V tom čase reagoval Fico na otázky novinárov jednoducho: Neotravujte! Reportér portálu Aktuality.sk, pre ktorý písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak, sa premiéra v tom čase spýtal, či je pravda, že ponúkol svoju funkciu. „Pán redaktor, na rozhovor treba vždy dvoch ľudí a vy ste ten posledný, s kým mám o rozhovor záujem,“ odpovedal premiér.

2. Robert Kaliňák novinárke: Ste nenapraviteľná klamárka!

Minulý rok rezonovala v médiách aj kauza únosu Vietnamca, do ktorej podľa médií mal byť zapletený aj podpredseda Smeru a bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. Ten pred koncom roka usporiadal tlačovú konferenciu s názvom Bodka za kauzou Vietnamca.  Pri novinárskych otázkach sa však dostal do konfliktu s Monikou Tódovou, redaktorkou Denníka N, ktorú opakovane označil za klamárku. Celý ich spor vyvrcholil tým, že Kaliňák Tódovej odkázal, že si to vydiskutujú na súde. Konflikt spustila už prvá otázka, ktorú novinárka bývalému ministrovi v súvislosti s kauzou položila.„Prečo ste oklamali Poľsko? Prečo ste povedali, že idete na pracovnú cestu do Moskvy?“ pýtala sa Tódová. Kaliňák sa vyhýbal odpovedi, nakoniec adresoval novinárke tieto slová: „Nemá to význam, lebo vy ste nenapraviteľná klamárka. Viete čo? Nájdeme si fantastický čas. Mohli by sme si to povedať pred súdom, dobre?“ dodal Kaliňák s tým, že nikdy nežaloval médiá. 

3. Fica rozčúlila otázka o Kočnerovi: Spustil slovný útok na moderátora RTVS

Šéf Smeru Robert Fico sa dostal do slovnej potýčky s redaktorom RTVS Ladislavom Ďurkovičom. Rozčúlila ho otázka, ako hodnotí, že bol rok a pol susedom Mariana Kočnera, ktorý sedí vo väzbe za kauzu zmeniek a spomína sa aj v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka, keďže sa poznal s obvinenou z objednávania vraždy Alenou Zsuzsovou "Je to na smiech. Vy ste z RTVS? Sa nečudujem, že takto dopadla sobotná relácia, ako dopadla. Ste všetci rovnakí v poslednom čase," odvetil bývalý premiér. Premiér reagoval na sobotnú reláciu, v ktorej zlyhal moderátor Braňo Dobšinský. "Mám známu, ktorá má záhradu, ktorá sa dotýka väzenského zariadenia. To je presne odpoveď na vašu otázku," dokončil Fico.

4. Maďarič kritizoval Rezníka, Fica a Danka: Mám pocit, ako keby ste nás varili ako žabu

Exminister kultúry a člen výboru pre médiá a kultúru Marek Maďarič  v máji kritizoval situáciu v spravodajstve RTVS, povedal: "situácia v RTVS nie je dobrá." Dôkazom podľa Maďariča bolo, že vyše 60 redaktorov napísalo list verejnosti. Nezačalo to však podľa neho príchodom Jaroslava Rezníka. "Veľký podiel viny majú politici, ktorí dlho dozadu obviňovali RTVS, že je protivládna, že nie je verejnoprávna." vyhlásil Maďarič. Exminister kultúry neskôr povedal, že do tejto skupiny politikov radí aj jeho straníckeho predsedu Roberta Fica, ktorý RTVS označoval za protivládne médium. Rovnako aj predsedu SNS Andreja Danka, ktorý hovoril o zoštátnení verejnoprávneho média."Mám z toho dnes pocit, že tak trochu, pán riaditeľ, ako keby ste nás varili ako žabu v tom hrnci," vyhlásil Maďarič Rezníkovi a spomenul zrušenie investigatívnej relácie, odchod programového riaditeľa, koniec Olgy Bakovej a nepredĺženie zmlúv štyrom externým zamestnancom.

5. Martin Glváč Martinovi Strižincovi: Akým výberovým konaním ste prešli?

Martin Glváč podpredseda parlamentu a Smeru. Ten na svojej Facebookovej stránke napísal: "Chcel by som sa opýtať pána Strižinca z Rtvs! Je platený štátom i z poplatkov obyvateľov SR. Akým výberovým konaním prešiel do RTVS, a koľko trvalo to výberové konanieA potom už len dodatok, aký má brutto príjem z tejto činnosti! Ďakujem." Bola to reakcia na diskusiu Strižinca s Petrom Pellegrinim, v ktorej Strižinec hovoril o tom, že mladí ľudia váhajú, či v tejto krajine ostať,  "lebo vidia, že šikovným a poctivým sa tu ako keby ani neoplatí byť." 

6. Milan Kňažko komentoval spoločenskú situáciu na OTO-vi: Ministrom financií by sa mal stať Bašternák!

Trošku z iného súdka, ale predsa len súvisí s médiami je vyjadrenie Milana Kňažka počas odovzdávania Osobností televíznej obrazovky - OTO, ktorý vysielala v priamom prenose RTVS. Do Siene slávy bol uvedený Milan Kňažko, ktorému ocenenie odovzdával generálny riaditeľ Jaroslav Rezník. Milan Kňažko využil svoju ďakovnú reč a okomentoval situáciu v spoločnosti takto: "Ministrom financií by sa mal stať Bašternák, ministrom vnútra Kočner a predsedníčkou vlády Trošková. Niečo už od premiéra pochytila, dúfam, že premiér nič nepochytil od nej," povedal Kňažko. Rezník neskôr reagoval, že Kňažkove vystúpenie považuje „za úplný suterén a za zneužitie priestoru verejnoprávneho média, ktoré nie je hodné pána Kňažka“. Herec si  pomýlil televíziu i program.

7. Ján Kozák obvinil redaktora Denníka Šport: Je to potkan!

O rozruch na adresu novinárov sa postaral aj bývalý tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák. Ten ostro zaútočil počas svojej rozlúčkovej tlačovej konferencii na novinára z Denníka Šport Miroslava Hašana. "Je to jeden potkan, ktorý tak škodí futbalu, že to nemá obdobu,povedal Kozák. Dôvod, prečo zvolil dlhoročný kouč národného tímu takéto silné slová, je jednoduchý. Myslí si, že Hašan píše o futbale neobjektívne.

8. Antonovi Hrnkovi vadila relácia Česko Slovensko má talent

Poslanec a podpredseda SNS Antonovi Hrnkovi sa minulý rok nepáčila relácia Česko Slovensko má talent, ktorej siedmu sériu vysiela televízia JOJ.  Poslancovi SNS Hrnkovi sa nepáči ako uvádza televízia JOJ názov relácie -  Československo má talent.  "Veľmi by ma zaujímalo, keby redaktor tejto televízie slovenskému publiku vysvetlil, kde sa ono Československo nachádza, lebo ako som hľadal na mape, takýto štát som tam nenašiel! Žeby sa nám tu Jojka pustila do šírenia veľkočeskej iredenty?," pýtal sa vo svojom statuse Anton Hrnko. Jeho status kulminoval v závere, kedy podľa neho zo strany redaktora nešlo o nič iné, len o čistú iredentu. Čo je podľa Hrnka už na podnet pre "televíznu radu".

9. Andrej Danko Martinovi Strižincovi: Nemôžete sa tváriť ako farár v relácii!

10. Richard SulíkBraňo Dobšinský v relácii: Braňo Závadský naživo:  Ja bývam v byte daňového podvodníka?

Hádka medzi predsedom SaS sa začala po tom, ako sa moderátor pýtal Sulíka, v čom by mal byť iný ako premiér Robert Fico. Pripomenul mu jeho stretnutie s podnikateľom Mariánom Kočnerom, Kotlebom, či fakt, že povalil vládu. Šéf SaS sa bránil, že sa napríklad s Kočnerom  síce stretol, ale nedohadoval s ním žiadne "kšefty." "Pán Závodský to nemyslíte vážne, čo mi to tu vyťahujete. Vy to dávate na jednu rovinu s tým, čo má Fico na rováši? Ja bývam v byte daňového  podvodníka, ja nosím peniaze v alobale?", bránil sa Sulík.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 06:04