reprofoto YouTube/Obec Fekišovce
StoryEditor

Fekišovce si všimli aj v Transparency International. Starostke poslali otvorený list a podali podnet na prokuratúru

10.01.2019, 14:50
Autor:
hrnhrn
Starostku v otvorenom liste vyzývajú na dodržiavanie zákona a politickej kultúry.

Malú obec Fekišovce na východe Slovenska s tristo obyvateľmi pozná od včera celé Slovensko. "Preslávil" ju záznam z ustanovujúceho rokovania obecného zastupiteľstva, ktorý sa po zverejnení na internete začal virálne šíriť.

Priebeh rokovania a najmä vystupovanie starostky Miloslavy Fedorovej, ktorá sa do vedenia obce Fekišovce dostala ako kandidátka Smeru-SD už štvrté volebné obdobie, nenechalo ľudí chladnými.

Na celé video upozornila satirická stránka Zomri, ktorá z neho pripravila 12-minútový zostrih toho najlepšieho, čím sa situácia vo Fekišovciach dostala do povedomia širokej verejnosti. „Tu, priatelia, je zachytená skutočná sonda do duše nášho národa, nášho myslenia a celej našej krajiny,“ popísalo video Zomri.

Neprofesionálne a nevhodné správanie starostky si všimla aj Transparency International Slovensko. Starostke Miloslave Fedorovej poslala otvorený list, v ktorom ju vyzýva na dodržiavanie zákonov a politickej kultúry, zároveň ju žiada o zjednanie nápravy: "Toľké pošliapavanie zákona a politickej kultúry, akého sa dopustila starostka obce Fekišovce (okres Sobrance) Miloslava Fedorová, sa v jednom videu len tak ľahko nevidí. Napísali sme jej preto otvorený list (a zároveň podnet na prokuratúru), v ktorom ju vyzývame na zjednanie nápravy."

Gabriel Šípoš, riaditeľ Transparency International v liste upozorňuje, že podľa zákona nie je starosta v žiadnom ohľade nadriadený poslancom a nemá právo viesť zasadnutie obecného zastupiteľstva z takejto pozície. Správanie starostky považuje za „hrubé nepochopenie postavenia samosprávnych orgánov a pošliapavanie základnej politickej kultúry“. Vyzýva ju na zavedenie procesov, ktoré nebudú odporovať zákonom ani základnej politickej kultúre v samospráve.

Miloslava Fedorová  je starostkou Fekišoviec štvrté volebné obdobie, obec vedie od roku 2006. V minuloročných komunálnych voľbách zvíťazila so ziskom 52,9 percenta hlasov. Celkovo ju volilo 81 obyvateľov obce. Jej protikandidát Ľubomír Petraš (Progresívne Slovensko) ich získal o deväť menej. Viac hlasov ako starostka však získali dvaja kandidáti na poslancov – Stanislav Štefanič (91, Doma Dobre) a Jozef Sabo (89, OĽaNO).

Priebeh celého rokovania obecného zastupiteľstva si môžete pozrieť tu:

01 - Modified: 2019-01-10 15:02:53 - Feat.: 0 - Title: Starostka obce Fekišovce šikanuje poslancov. Bývalá gestapáčka či esesáčka, reagujú ľudia 02 - Modified: 2019-01-10 14:55:44 - Feat.: 0 - Title: Starostka z Fekišoviec rozpútala na internete šialenstvo. Pozrite si najvtipnejšie výtvory 03 - Modified: 2019-01-10 14:56:28 - Feat.: 0 - Title: Starostka Fekišoviec pre HN: Bol to extrém a tlak na psychiku. Väčšina obce je na nohách
01 - Modified: 2019-01-10 15:02:53 - Feat.: - Title: Starostka obce Fekišovce šikanuje poslancov. Bývalá gestapáčka či esesáčka, reagujú ľudia
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 14:28