TASR/Martin Baumann
StoryEditor

SaS kritizuje spravodajstvo RTVS. Porušuje zákon i svoj štatút, tvrdí v otvorenom liste

15.01.2019, 10:15
Autor:
TSTS
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) poslala otvorený list Rade RTVS, v ktorom kritizuje kvalitu televízneho spravodajstva.

Strana Sloboda a Slodarita poslala otvorený list Rade RTVS. Upozorňuje v ňom na kvalitu televízneho spravodajstva RTVS, ktoré sa podľa SaS po nástupe Jaroslava Rezníka a odchode redaktorov dostalo do pozície provládneho média, čím porušuje zákon i svoj štatút. 

„V príspevkoch sa systematicky potláča kritika vlády alebo sa kritické hlasy vyberajú najmä medzi nezávislými analytikmi, aby sa potlačil hlas opozičných strán. Cieľom je predstaviť divákovi vládu a jej predstaviteľov v tom najlepšom svetle bez ohľadu na skutočnosť a zároveň zatlačiť do úzadia existenciu opozície,“ tvrdia predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová.

Súčasťou je podľa liberálov aj absencia prirodzenej ambície redaktorov spoznať a ponúknuť divákom pravdivý obraz udalostí. „Je to dôkaz, že v RTVS sa rozmáha strach, autocenzúra a s tým spojená neprofesionalita. Na rozdiel od čias vulgárneho mečiarizmu sa manipulácia za čias Jaroslava Rezníka robí rafinovanejšie. Aj tak sa občas pritrafí viditeľné faux pas, keď sa k štátnemu rozpočtu za opozíciu vyjadrujú traja členovia tej istej strany, pričom v Národnej rade SR pracuje niekoľko opozičných subjektov,“ uviedla SaS.

Podľa SaS je neproporcionalita viditeľná nielen vo výbere respondentov, ale aj v obsahu názorov, ktoré sa dostanú do vysielania. Ako príklad strana uvádza spracovanie otvoreného listu lekárov na neurochirurgii na bratislavských Kramároch.

„RTVS nemá ambíciu zistiť skutočný stav veci a oprávnenosť sťažnosti lekárov. Podstatné pre ňu je, aby ministerstvo zdravotníctva dostalo v príspevku toľko času a priestoru, koľko potrebuje na svoju obhajobu. Je to trestuhodné zľahčovanie vážneho problému, nehovoriac, že opozičný názor sa tu berie ako nevyžiadané bremeno, a tak sa s ním aj nakladá,“ zdôraznila poslankyňa NR SR za SaS a tímlíderka strany pre kultúru Renáta Kaščáková.

Manipulatívnosť však nie je podľa Kaščákovej RTVS vlastná. „Napríklad relácia Občan za dverami je ukážkou, že redaktori vedia ísť nebojácne po podstate problémov. Presne toto isté očakávame od televízneho spravodajstva,“ uzavrela poslankyňa.

Strana SaS v otvorenom liste Radu RTVS zároveň žiada, aby sa jej členovia nezaoberali len tým, čo RTVS v televíznom spravodajstve odvysielala, ale najmä tým, čo neodvysielala a čo by ako verejnoprávne médium odvysielať mala.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 08:41