Zakladateľ Facebooku Mark ZuckerbergReuters
StoryEditor

Facebook zrušil manipulatívne účty skryto napojené na Rusko

17.01.2019, 11:59
Autor:
(čtk)(čtk)
Odstránených bolo viac ako 500 stránok.

Facebook odstránil niekoľko stoviek stránok, účtov a skupín napojených na Rusko, ktoré sa na sociálnych sieťach Facebook a Instagram pod skrytou identitou dopúšťali manipulácie. Spoločnosť to dnes oznámila na svojich webových stránkach. Zrušené účty boli podľa jej vyjadrenia skryto napojené na ruskú štátnu propagandistickú agentúru Sputnik.

Facebook zasiahol proti dvom operáciám spusteným z Ruska, z ktorých jedna bola zacielená na postsovietske štáty a krajiny východnej Európy a druhá na Ukrajinu. Vzájomne neboli prepojené, ale využívali rovnakú taktiku na to, aby zmiatli používateľa ohľadne svojej identity a svojich zámerov, uviedla spoločnosť.

Na Facebooku išlo o 364 stránok napojených na zamestnancov agentúry Sputnik, ktoré šírili informácie do pobaltských štátov, strednej Ázie, na Kaukaz a do strednej a východnej Európy. Stránky so skrytou alebo falošnou identitou sa tematicky venovali kritike Severoatlantickej aliancie, protestným hnutím alebo boji s korupciou.

Odstránených bolo ďalej 107 stránok na Facebooku a 41 účtov na Instagramu zameraných na Ukrajinu. Podľa oznámenia firmy Facebook sa tak stalo na popud amerických bezpečnostných zložiek.

Agentúra Reuters pripomína, že správa sociálne siete Facebook bola v minulých dvoch rokoch kritizovaná za váhavosť v boji proti extrémistickému obsahu a útočné propagande. Firmy Facebook a Twitter už však zrušili milióny príspevkov a uzavreli mnoho účtov napojených na Rusko, Irán a ďalšie štáty obviňované z informačných manipuláciou.

01 - Modified: 2018-10-31 14:24:53 - Feat.: 0 - Title: Médiá poukazujú na medzeru v pravidlách Facebooku o politickej reklame
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 05:02