MoskvaReuters
StoryEditor

Stanica Echo Moskvy dostala pokutu za údajné zneužívanie slobody slova

08.02.2019, 13:55
Autor:
TASRTASR
Podľa vyšetrovateľov sa novinárka dopustila schvaľovania terorizmu, keď vo svojom rozhlasovom príspevku uviedla, že "to samotný štát si vychoval generáciu občanov, ktorí s ním bojujú".

Ruská polícia stíha redaktorku rozhlasovej stanice Echo Moskvy, ktorá čelí obvineniam zo schvaľovania terorizmu. Trestné stíhanie sa začalo na základe jazykovej expertízy novinárkiných výrokov, ktoré odzneli vo vysielaní.

Podľa vyšetrovateľov sa novinárka pskovskej redakcie tejto rozhlasovej stanice Svetlana Prokopievová dopustila schvaľovania terorizmu, keď vo svojom rozhlasovom príspevku uviedla, že "to samotný štát si vychoval generáciu občanov, ktorí s ním bojujú".

Ako príklad Prokopievová uviedla výbuch v podateľni v sídle regionálnej správy tajnej služby FSB, ktorý sa odohral v októbri roku 2018 v Archangeľsku. Výbuch zranil troch príslušníkov FSB a spôsobil smrteľné zranenie 17-ročnému útočníkovi.

V súvislosti s Prokopievovej výrokom dostala pskovská redakcia Echa Moskvy pokutu 150.000 rubľov (2000 eur) za "zneužívanie slobody slova".
Pokutu 200.000 rubľov (2670 eur) dostal aj miestny spravodajský web, ktorý zverejnil prepis novinárkiných slov.

Novinárske odbory medzičasom spustili petíciu na podporu Svetlany Prokopievovej. Obvinenia zo schvaľovania terorizmu, ktoré voči nej boli vznesené, považujú za absurdné a žiadajú zastaviť stíhanie svojej kolegyne.

Echo Moskvy v piatok informovalo, že Prokopievová na polícii odmietla vznesené obvinenia a odmietla ďalej vypovedať. Následne ju prepustili na slobodu.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 13:09