Každú minútu sa na YouTube nahrá vyše 400 hodín videa.Pixabay
StoryEditor

Krajiny EÚ čaká ďalší pokus dohodnúť pravidlá pre on-line copyright

08.02.2019, 14:35
Autor:
ČTKČTK
Proti sebe stoja ekonomické záujmy veľkých internetových firiem a mediálnych domov, padajú ostré slová o "konci slobodného internetu" a "konci kvalitnej žurnalistiky".

Veľvyslanci členských krajín EÚ čaká dnes večer ďalší pokus o dohodu nových pravidiel únie pre ochranu autorských práv na internete. Niekoľko neúspešných kôl jednaní v minulých týždňoch dáva pritom tušiť, že ani dnešná večerná diskusia nad posledným návrhom textu nebude jednoduchá a ku kompromisu možno nedôjde.

Podľa zistení ČTK existuje naďalej najmenej šesť krajín, ktoré dávajú najavo, že im ani posledný výsledok práce súčasného rumunského predsedníctva príliš nevyhovuje. Rumunsko zatiaľ vôbec nedohodlo presný termín pre ďalšiu schôdzku s predstaviteľmi europarlamentu a Európskej komisie, na ktorú dnes chce od svojich partnerov mandát na jednanie.

Práve na ňom by tri inštitúcie únie mali následne hľadať finálnu zhodu podoby textu, okolo ktorého sa už mesiace v Bruseli veľmi intenzívne lobuje. Jasne proti sebe stoja ekonomické záujmy veľkých internetových firiem a mediálnych domov, padajú ostré slová o "konci slobodného internetu" a "konci kvalitnej žurnalistiky".

I dnes sa napríklad priamo na vyslancov krajín EÚ obrátili otvoreným listom predstavitelia európskych organizácií združujúcich vydavateľov dennej tlače. Žiadajú ich, aby Rumunsku mandát pre jednanie s europarlamentom dali, pretože je potrebné smernicu finálne schváliť ešte pred májovými eurovoľbami.

Krajiny sa doteraz nemohli zhodnúť na spoločnej predstave textu dvoch najviac sporných častí návrhu, článkov 11 a 13. Prvý z nich má majiteľom práv - vrátane médií - zaistiť spravodlivý podiel za použitie nimi vlastneného obsahu na internete, článok 13 potom dáva internetovým platformám – napríklad YouTube – povinnosť riešiť, či užívateľom nahrávaný obsah neporušuje autorské práva.

O veci museli v minulých dňoch osobne rokovať nemecká kancelárka Angela Merkel s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorí sa pokúšali nájsť cestu von zo vzájomného zablokovania postojov oboch krajín pri niektorých konkrétnych častiach smernice.

Terajší rumunský pokus o kompromis napríklad pomerne komplikovaným spôsobom rieši, ako prísne pravidlá majú platiť pre firmy rôznej veľkosti. Zohľadňovaný by pritom mal byť nielen obrat či dĺžka pôsobenia na európskom trhu, ale tiež "publikum", teda návštevnosť prevádzkovaných stránok.

01 - Modified: 2020-04-21 18:22:54 - Feat.: - Title: Peniaze pre médiá a kultúru. Europoslanci navrhujú uvoľniť nevyužité fondy EÚ 02 - Modified: 2019-02-13 10:54:09 - Feat.: - Title: Tvorcovia a držitelia práv požadujú vylepšenie návrhu smernice o copyrighte 03 - Modified: 2019-02-01 10:28:40 - Feat.: - Title: Médiá vyzvali Merkelovú a Macrona na podporu smernice o autorských právach 04 - Modified: 2019-01-24 10:54:37 - Feat.: - Title: RTVS prichádza s novou reláciou V centre Európy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 02:47