StoryEditor

Blíži sa výročie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Markíza pripravila dokument o tragickej udalosti

12.02.2019, 09:05
Autor:
hrnhrn
Dokument obsahuje aj animáciu pravdepodobného priebehu vraždy. Pozrite si upútavku.

21. februára uplynie rok od vraždy, ktorá zmenila Slovensko. Informáciu, že v dome vo Veľkej Mači našli zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, prinášali médiá postupne v pondelok ráno 26. februára 2018. Prvé informácie hovorili o tom, že Ján Kuciak, ktorý pracoval pre portál Aktuality.sk, sa zaujímal o taliansku mafiu, ktorá má prepojenia  aj na východnom Slovensku. Tento posledný článok, na ktorom pracoval, zverejnili slovenské aj niektoré zahraničné médiá.

TV Markíza

​Vražda mladého novinára neparalyzovala iba médiá, ale výrazne ovplyvnila aj ďalší vývoj v spoločnosti a na politickej scéne. Odstúpil minister kultúry Marek Maďarič, minister vnútra Robert Kaliňák, ako aj premiér Robert Fico. Vznikla iniciatíva Za slušné Slovensko, ktorá vyburcovala ľudí k protestom na námestiach viacerých slovenských miest, a dokonca aj európskych. Ľudia volali po zmene politickej kultúry.

Spomienkový pochod za zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú Spomienkový pochod za zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú Pavol Funtál

Ján Kuciak bol skromný človek, pracovitý kolega s výnimočnými analytickými schopnosťami, hovoria o ňom jeho bývalí kolegovia. To najdôležitejšie, na čo sa sústredil vo svojej práci, bolo hľadanie pravdy. Dokumentárny film z pôvodnej produkcie TV Markíza sa presne po roku vracia k tragickej udalosti. Lebo ani rok po tragickej udalosti nepoznáme vraha. Polícia pracuje s verziou, že možným objednávateľom vraždy by mohol byť kontroverzný podnikateľ Marián Kočner.

TV Markíza

​Dokument s názvom Ján a Martina a podtitulom Vražda, ktorá zmenila Slovensko vychádza z policajných spisov, výpovedí rodičov obetí, Jánových kolegov a mnohých ďalších, a zároveň interpretuje zlomové body v spoločenskom a politickom živote, ktoré po tejto tragickej udalosti otriasli celým Slovenskom.

Režisérom hodinového dokumentu, ktorý obsahuje aj animáciu pravdepodobného priebehu vraždy, je Henrich Krejča. Markíza ho odvysiela vo štvrtok 21. februára o 20:30.

01 - Modified: 2021-02-21 17:33:02 - Feat.: - Title: Igor Matovič si smutné výročie brutálnej vraždy Jána Kuciaka pripomína kritikou novinárov 02 - Modified: 2020-09-02 15:12:35 - Feat.: - Title: RTVS prinesie špeciálne vysielanie k vyhláseniu rozsudku v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej 03 - Modified: 2019-11-22 19:08:12 - Feat.: - Title: Medzinárodná organizácia poskytne vybraným médiám dáta k vražde Jána Kuciaka 04 - Modified: 2019-01-08 12:12:46 - Feat.: - Title: Vzniklo Investigatívne centrum Jána Kuciaka, chce písať o korupcii 05 - Modified: 2019-01-03 12:07:50 - Feat.: - Title: Hrnko vyzval Rezníka, aby vyradili Jánošíka z Najväčšieho Slováka
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 10:31