Twitter
StoryEditor

Reportérka z USA je ostro kritizovaná. Kvôli výroku o povstaní Židov vo Varšave

15.02.2019, 07:27
Autor:
(čtk)(čtk)
Ospravedlnenie od televízie MSNBC žiada predseda Svetového židovského kongresu Ronald Lauder aj poľskí politici.

Reportérka americkej televízie MSNBC Andrea Mitchellová sa ospravedlnila za svoj výrok, že Židia vo varšavskom gete za druhej svetovej vojny povstali proti „poľskému a nacistickému režimu". Novinárka zameraná na zahraničnú politiku vysvetlila, že sa vo svojom vstupe z poľskej metropoly, kde sa konala medzinárodná konferencia o Blízkom východe, preriekla. Varšava ostro reaguje na to, keď je Poliakom pripisovaná spoluzodpovednosť za zverstvá spáchané nacistami na Židoch.

"Včera (v stredu) som sa preriekla, keď som hovorila o povstaní vo varšavskom gete v roku 1943. Aby bolo jasné, poľská vláda sa nikdy nezapojila do týchto strašných vecí. Ospravedlňujem sa za túto nešťastnú nepresnosť," uviedla Mitchellová na Twitteri.

Novinárkin stredajší výrok, že vo varšavskom gete Židia mesiac "bojovali proti poľskému a nacistickému režimu" kritizovala vo štvrtok poľská ambasáda vo Washingtone, ospravedlnenie od televízie MSNBC žiada predseda Svetového židovského kongresu Ronald Lauder aj poľskí politici. "Nemci beštiálne vraždili rovnako Poliakov, ako aj Židov. Poľskí vojaci za druhej svetovej vojny každý deň bojovali za slobodu a život všetkých národov," napísal na Twitteri poľský premiér Mateusz Morawiecki. Poľský Inštitút národnej pamäti varoval, že ak televízia chybu neopraví, obráti sa na súd.

Výrok sa rýchlo šíri a mnohí ďalší reagujú na sociálnych sieťach.

Povstanie vo varšavskom gete prepuklo 19. apríla 1943. Stovky židovských mladíkov a dievčat sa postavili so zbraňou v ruke nacistom, ktorí chceli začať konečnú likvidáciu geta a jeho zostávajúcich obyvateľov vyviezť do vyhladzovacieho tábora Treblinka. Povstalci nepočítali s tým, že zvíťazí, chceli ale dokázať, že nie sú podradnými ľuďmi, za ktorých ich režim v hitlerovskom Nemecku mal. Nacisti akciu vyhlásili za ukončenú 16. mája 1943.

Pamiatke hrdinov povstania vo varšavskom gete sa vo štvrtok poklonil izraelský premiér Benjamin Netanjahu so svojím poľským náprotivkom a s americkým viceprezidentom Mikeom Pence.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 19:19