StoryEditor

Najväčší Slovák: Ako druhý sa predstaví Ľudovít Štúr

25.02.2019, 12:25
Autor:
hrnhrn
Dokument odvysiela Jednotka v stredu 27. februára, národného buditeľa bude obhajovať Dušan Jamrich.

Celonárodná anketa Najväčší Slovák vstúpila do svojej hlavnej fázy. RTVS od stredy 20. februára prináša desať dokumentov a diskusií o osobnostiach nominovaných v TOP 10. Ako prvého predstavila uplynulú stredu Juraja Jánošíka. Hodinový dokument a diskusiu odborníkov s moderátorom Štefanom Chrappom si pozrelo 151-tisíc divákov a Jednotka dosiahla trhový podiel 7,2 percenta v cieľovej skupine divákov starších než 12 rokov.

Druhou osobnosťou, ktorú predstaví RTVS v stredu 27. februára od 20:30 na Jednotke, bude Ľudovít Štúr, ktorý sa zaslúžil o kodifikáciu spisovej slovenčiny. Hoci sú známe aj útržky z jeho súkromného života, viaceré skutočnosti jeho života boli pred verejnosťou doteraz ukryté.

RTVS

Národného buditeľa obhajovať herec Dušan Jamrich: „Žijeme v slobodnom, samostatnom štáte. Používame náš národný jazyk. Sny, túžby Štúra – štúrovcov sa naplnili. Oni sa toho nedožili. Vo svojich snahách boli porazení. Ale základy nášho dneška predpovedali a položili oni.“

Dokument sa pozrie do najznámejších miest Štúrovej životnej cesty - domu v Uhrovci, kde sa v roku 1815 narodil či Múzea národných rád, v ktorom spolu s Hurbanom a Hodžom vyhlásil nezávislosť slovenského národa od Uhorska. Tvorcovia dokumentu navštívia aj Hodžovu faru v Liptovskom Mikuláši, Lýceum v Bratislave či Modru. 

RTVS

Hosťami v diskusii budú Daniela Kodajová z Historického ústavu SAV a prof. Pavol Žigo, jazykovedec a profesor Katedry slovenského jazyka Filozofickej fakulty Univerzity Komenského. „Veľkosť Ľudovíta Štúra je v novom myslení, ktoré vniesol do jazyka, národných dejín a viery, a ktoré sa stalo prelomom nášho národného života. Štúrovo uzákonenie spisovnej reči Slovákov vychádzalo z jej živej podoby, ktorou sa jej nositelia po stáročia dorozumievali, prejavovali ňou svoju radosť aj smútok, spievali si, mysleli v nej a aj sa ňou vyjadrovali. Touto podstatou slovenčiny ju povýšil na moderný európsky jazyk, v ktorom jeho generácia priniesla rozsiahle literárne dielo slovenských romantických básnikov a prozaikov,“ uviedol o Štúrovi profesor Žigo.

RTVS

Budúci týždeň, v stredu 6. marca, odvysiela RTVS dokument a diskusiu venovanú Petrovi Saganovi. Jeho obhajcom bude Marcel Merčiak. Ďalšími osobnosťami budú Andrej Hlinka, Anton Srholec, Gustáv Husák, Alexander Dubček, Cyril a Metod, Jozef Gabčík a Milan Rastislav Štefánik.

Desiatku osobností predstavila RTVS na Nový rok. Na slávnostnom galavečere predstavila osobnosti, ktoré si diváci vybrali v SMS hlasovaní. Postupne predstavila osobnosti od 41. miesta vyššie a napokon aj finálnu desiatku. Galavečer bol najsledovanejším programom dňa, sledovalo ho 550-tisíc divákov nad 12 rokov, čo pre RTVS znamenalo takmer 22-percentný trhový podiel. 

Anketa sa uzavrie máji, kedy RTVS opäť na galavečere vyhlási osobnosť, ktorú si verejnosť svojimi hlasmi vybrala za Najväčšieho Slováka.

01 - Modified: 2019-06-19 13:01:20 - Feat.: - Title: Režisér a producent Peter Núňez: Rád by som raz robil reláciu s francúzskym rozpočtom 02 - Modified: 2019-05-05 11:17:28 - Feat.: - Title: Najväčší Slovák: Ako uspel u divákov? 03 - Modified: 2019-05-02 09:26:45 - Feat.: - Title: Je rozhodnuté. Najväčším Slovákom sa stal Milan Rastislav Štefánik 04 - Modified: 2019-04-25 17:23:09 - Feat.: - Title: Dokument o Husákovi si pozrelo najviac divákov. O týždeň sa dozvieme, kto sa stal Najväčším Slovákom 05 - Modified: 2019-04-24 04:57:20 - Feat.: - Title: Najväčší Slovák: Sériu desiatich dokumentov uzavrie príbeh Gustáva Husáka
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 19:01