StoryEditor

Víťazný film tohtoročných Oscarov vyvoláva rozporuplné reakcie

25.02.2019, 15:55
Autor:
ČTKČTK
Podľa mienky mnohých nemal triumfovať nad snímkami, ktoré vyvolali väčší ohlas a priniesli vyššie kasové zisky.

Dráma z obdobia segregácie Zelená kniha bola v noci na dnes korunovaná najlepším filmom 91. ročníka cien americkej akadémie. Najcennejšiu hollywoodsku sošku tak získal film, ktorý niektorí označujú za príjemnú spomienku na doby minulé, zatiaľ či iní kritizujú a zosmiešňujú ako zastaranú variáciu na oscarovú snímku Vodič slečny Daisy z roku 1989, ktorý opisoval príbeh krehkého priateľstva medzi bohatou americkou židovkou a jej černošským vodičom odohrávajúci sa v dobe rasových sporov. Slovenskú premiéru bude mať 7. marca.

V roku, keď sa mohol Hollywood zapísať do histórie tým, že by prvýkrát ocenila najlepší film streamingovej služby Netflix (Roma) alebo zo štúdia Marvel (Black Panther), filmová akadémia radšej podporila tradičné road-movie o medzirasovom kamarátstve, napísala agentúra AP.
Okrem priaznivých ohlasov žne film Petra Farrellyho kritiku ako nepôvodný krok späť, ktorý podľa mienky mnohých nemal triumfovať nad snímkami, ktoré vyvolali väčší ohlas a priniesli vyššie kasové zisky.

Udelenie hlavnej ceny Zelenej knihe bolo nečakaným finále svižnej ceremónie, ktorá sa prvý raz za posledných 30 rokov obišla bez moderátora a bola plná historických víťazstiev pre diverzitu - včítane prvej sošky pre režiséra Spikea Leeho.

Práve Lee, ktorého film Jednaj správne šiel do kín v rovnakom roku ako Vodič slečny Daisy, patril k tým, ktorí boli viditeľne rozčúlení po tom, čo bola Zelená kniha vyhlásená tohtoročným víťazom v kategórii najlepší film. Hneď ako Julia Roberts vyriekla názov víťazného filmu, Lee vstal, zamával rukami a zamieril preč zo sály, ale potom sa vrátil späť.

V zákulisí Lee zvieral pohár šampanského a spomínal na 30 rokov, ktoré uplynuli medzi Vodičom slečny Daisy a Zelenou knihou. "Mám smolu," prehlásil so smiechom. "Kdekoľvek niekto niekam ide autom, ja ho predbehnem!"

Lee tento rok získal sošku za najlepší scenár podľa predlohy spoločne so spoluscenáristom snímky BlacKkKlansman. Vyhlásenie tejto kategórie patrilo medzi mimoriadne okamžiky udeľovania cien. Hladisko povstalo k potlesku, Lee sa vrhol do náručia Samuela L. Jacksona, ktorý výsledok tejto kategórie vyhlasoval, a potlesk prepukol aj v tlačovom stredisku v zákulisí.

​Netflix je americký platený poskytovateľ filmov online, ktorý je od januára 2016 dostupný v 190 krajinách sveta vrátane Slovenska. Prvého Oscara získal v roku 2017 za krátkometrážny dokument, vlani pribudla ďalšia soška za celovečerný dokument a v tomto roku ho tri Oscary za film Roma posunuli vo filmovom svete o ďalší stupeň vyššie.

Marvel je americké televízne a filmové štúdio, ktoré v 90. rokoch 20. storočia založila materská spoločnosť Marvel Entertainment, do ktorej patrí tiež vydavateľstvo komiksov Marvel Comics. Produkuje predovšetkým filmové spracovania komiksov materskej spoločnosti a patrí do divízie štúdií Walta Disneyho. Za snímku Black Panther tento rok dostalo tri sošky Oscara (za najlepšiu hudbu, kostýmy a výpravu a dekorácie), ktoré sú prvými za dobu existencie štúdia Marvel.

01 - Modified: 2022-03-29 13:14:10 - Feat.: - Title: Oscara za najlepší film má prvýkrát streamovacia platforma. Zabodoval film, ktorý ste v kinách nevideli 02 - Modified: 2022-03-03 06:01:55 - Feat.: - Title: Martin Žiaran získal za film Správa cenu Asociácie českých kameramanov 03 - Modified: 2022-02-23 08:01:24 - Feat.: - Title: Oscary čelia výraznému úbytku divákov. Organizátori galavečer „zoštíhlia“ a dajú mu väčší spád 04 - Modified: 2022-01-12 14:55:50 - Feat.: - Title: Oscary budú mať tento rok svojho moderátora 05 - Modified: 2022-01-10 07:53:21 - Feat.: - Title: Zlaté glóbusy sú rozdané. Hlavné ceny získali The Power of the Dog a West Side Story
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 06:27