StoryEditor

Blíži sa premiéra Sklenenej izby. Pozrite si video z nakrúcania s reakciami hlavných predstaviteľov

27.02.2019, 17:30
Autor:
hrnhrn
Carice van Houten (Hra o tróny), Hanna Alström (Kingsman), či Karel Roden a Claes Bang hovoria, čo pre nich vila Tugendhat znamená a ako sa im v nej nakrúcalo.

Už 14. marca príde do slovenských kín očakávaný film Sklenená izba režiséra Juliusa Ševčíka a producenta Rudolfa Biermanna. Príbeh podľa rovnomenného svetového bestselleru Simona Mawera opisuje dramatické udalosti 20. storočia na pozadí zrodu najoriginálnejšej modernistickej stavby v Európe – brnianskej vily Tugendhat.

​Pozrite si exkluzívne video so zábermi z filmu a s reakciami hlavných predstaviteľov Carice van Houten (Hra o tróny), Hanna Alström (Kingsman), či Karel Roden a Claes Bang na to, čo pre nich vila Tugendhat znamená a ako sa im v nej nakrúcalo.

Snímka s hviezdnym hereckým obsadením sa nakrúcala 33 dní nielen priamo v brnianskej vile Tugendhat, ale aj na ďalších miestach v Brne, v Prahe, Plzni, na zámku a v zámockom parku Lednice alebo na Chateau Kotěra.

Pri nakrúcaní vo vile Tugendhat sa museli dodržiavať prísne opatrenia, aby nebola pamiatka UNESCO poškodená. Filmári museli na podlahu Sklenenej izby vily položiť nové, farebne identické linoleum, aby sa pôvodné nepoškodilo. Boli tiež postavené falošné priečky.

In Film Praha / Sklenená izba

Počas celého obdobia nakrúcania filmu vo vile musel každý člen štábu nosiť na nohách návleky. Vo vile sa, samozrejme, nesmelo jesť ani piť a nikto sa napríklad nesmel opierať o steny, aby sa nepoškodili. Pre nakrúcanie scén z 30. rokov bol sčasti použitý pôvodný nábytok vily Tugendhat. Pre scény z vojny a 60. rokov bol navezený nábytok zodpovedajúcemu obdobiu deja.

In Film Praha / Sklenená izba

​​Povedali k filmu

Simon Mawer, autor knižnej predlohy„Najprv som prišiel do Brna kvôli mojej knihe o Mendelovi. Pretože tu žil. Vilu som vtedy navštívil ako turista a nadchla ma. Lenže v tom čase mi žiaden príbeh nenapadol. To sa stalo až o desať rokov neskôr pri druhej návšteve. Znovu som navštívil vilu a začal vymýšľať príbeh. Nechcel som písať o skutočnej rodine, ktorá tu žila."

Sklenená izba Sklenená izba

Karel Roden
„Sklenená izba je o ľuďoch, ktorí vybočili z radu, a práve to, že je na človeka vidieť, si vyžaduje veľkú odvahu."

In Film Praha / Sklenená izba

Carice Van Houten
„Keď som si prvýkrát prečítala scenár, nadchlo ma, že vila je vlastne hlavnou postavou celého príbehu. Sklenená izba je akousi metaforou transparentnosti. A to jednak v príbehoch, ktoré sa v nej v priebehu rokov odohrali, tak aj v emóciách, ktoré ich sprevádzali. Vo vile sa nič neukryje. Páčilo sa mi, že Hana je veľmi moderná žena, čo mi bolo veľmi blízke."

In Film Praha / Sklenená izba

Hanna Alström
„Liesel je plná nádejí, ale aj veľmi silná a na svoju dobu moderná žena, keď si uvedomíme, že ten príbeh začína niekedy v polovici 30. rokov. Počas celého nakrúcania som v Carice našla naozaj blízku priateľku a dúfam, že ona to vníma rovnako. Keď s niekým trávite toľko času, tak vás to zblíži. Avšak my dve sme si sadli hneď od začiatku. Pri práci nám aj veľmi pomohol režisér. Je veľký perfekcionista, mal presnú predstavu o tom, ako má film vyzerať, ako majú herci hrať svoje úlohy. Ale bol aj veľmi otvorený ku všetkým mojim pripomienkam a návrhom. Veľmi sme si porozumeli, s ohľadom na postavu Liesel, aj s ohľadom na ideu celého filmu."

In Film Praha / Sklenená izba

Claes Bang
„O vile Tugendhat som pred natáčaním nevedel. Avšak poznal som architekta Mies van der Rohe, ktorý tento dom navrhol. Bol som v barcelonskom pavilóne, ktorý bol postavený v rovnakej dobe a má mnoho rovnakých prvkov ako táto vila. Je to jedno z mojich najobľúbenejších miest a navštívil som ho už mnohokrát. Vilu som však nepoznal a prekvapilo ma, že takto môže vyzerať skutočný dom, v ktorom žila konkrétna rodina. To, či vás táto budova nadchne, závisí od toho, akú architektúru máte radi. Ja by som si toto miesto vybral na život kedykoľvek. Úplne ma to uchvátilo."

In Film Praha / Sklenená izba

Alexandra Borbély
„Bola to pre mňa veľká výzva, pretože ešte nikdy som nenakrúcala film v inom jazyku ako po maďarsky, takže prísť do Brna a do Prahy a pracovať s takýmito hercami a urobiť film v british english – na to som nemohla povedať nie. Úprimne si myslím, že preto rozumiem postave Katy ktorú hrám, lebo keď Vám do života príde taká veľká láska, nedá sa ju obísť! Na hotový film som už zvedavá, bude to pre mňa niečo výnimočné!“

In Film Praha / Sklenená izba

​Film Sklenená izba vznikol v produkcii Spoločnosti IN Film Rudolfa Biermanna, producenta divácky úspešných filmov ako Účastníci zájazdu, Obsluhoval som anglického kráľa, Román pre mužov, Revival, drámy Masaryk či tragikomickej drámy Tlmočník (2018), ktorá bola za Slovensko poslaná do nominácie na Oscara pre najlepší zahraničný film a získal aj štyri nominácie na Českého leva 2018, vrátane nominácie pre najlepší film.

Ako koproducent vstúpila do projektu televízia JOJ, výrobu podporil aj český Štátny fond kinematografie. Do kinodistribúcie na Slovensku uvedie Sklenenú izbu spoločnosť Garfield Film 14. marca 2019.

01 - Modified: 2019-03-01 15:49:05 - Feat.: 0 - Title: Po Trhline prichádza Škvrna. Režisér Bebjak nakrútil postapokalyptický seriál 02 - Modified: 2019-09-13 08:28:03 - Feat.: 0 - Title: Film Sklenená izba vzbudil obrovský záujem. V Brne bude mať mimoriadnu predpremiéru pre verejnosť 03 - Modified: 2019-09-13 08:23:41 - Feat.: 0 - Title: Ostrým nožom má za sebou úspešnú premiéru. Do kín prišlo 15-tisíc divákov 04 - Modified: 2019-09-13 08:23:58 - Feat.: 0 - Title: Nominácie na Slnko v sieti ovládli filmy Toman a Tlmočník 05 - Modified: 2019-09-13 08:24:14 - Feat.: 0 - Title: Dokončenie filmu Generál sa opäť odkladá. Premiéru bude mať až v roku 2020 06 - Modified: 2019-12-27 18:53:14 - Feat.: 0 - Title: Trhlina, Sklenená izba, nová Perinbaba či Milenky. Aj tieto slovenské filmy budú mať premiéru v roku 2019
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 22:05