Reuters
StoryEditor

YouTube kvôli škandálu zablokuje komentáre pri videách s deťmi

01.03.2019, 08:38
Autor:
(čtk)(čtk)
Platforma chce svoje úsilie v najbližšej dobe vystupňovať a monitorovať aj videá so "staršími maloletými".

YouTube oznámil, že pri videách, v ktorých sa objavujú malé deti, neumožní pridávanie komentárov. Tento aj ďalšie kroky spoločnosť podniká kvôli nedávnym odhaleniam o údajnej sieti pedofilov komunikujúcich skrz komentáre pod videami. Zistenie viedlo k bojkotu YouTube zo strany niektorých inzerentov.

"Počas uplynulého týždňa sme zablokovali komentáre pri desiatkach miliónoch videí, ktoré by mohli byť prostriedkom na predátorské správanie. Tieto snahy sa zameriavajú na videá s mladými maloletými osobami, pričom v najbližších mesiacoch budeme pokračovať vo vyhľadávaní videí, ktoré podliehajú riziku," uviedol YouTube na svojom oficiálnom blogu. Platforma chce svoje úsilie v najbližšej dobe vystupňovať a monitorovať aj videá so "staršími maloletými".

Kroky reagujú na reportáž časopisu Wired z minulého týždňa, ktorej autori hovoria o "sieti pedofilov“.  "Komentáre pod množstvom videí podľa všetkého ukazujú, ako pedofili zdieľajú časové údaje o častiach videa, v ktorých sú vidieť odhalené genitálie alebo kde dieťa urobí rázštep či zdvihne svoje tričko a odhalí tak prsník. Niektoré z detí vo videách, pričom ide prevažne o dievčatá, vyzerajú aj na päť rokov,"napísal Wired. Dievčatá na záberoch spravidla tancovali, vykonávali gymnastické cviky alebo sa hrali v bazéne.

Mnohé zo spomínaných videí mala podľa autorov reportáže tisícky, niektoré aj milióny zhliadnutí. Bola navyše zárobková a objavovali sa u nich reklamy od firiem Alfa Romeo, Fiat, L'Oreal, Maybelline či od tvorcov počítačovej hry fortným. Práve spoločnosť Epic Games, vedľa napríklad potravinárskeho giganta Nestlé, následne prestala na YouTube reklamy nakupovať.

"Uvedomujeme si, že komentáre sú základnou súčasťou zážitku na YouTube ... Dôležité kroky, o ktorých dnes informujeme, sú ale kľúčové pre ochranu mladých ľudí," opísala platforma rozhodnutie zablokovať komentáre pri vybraných videí. YouTube tiež urýchlil uvedenie nového systému na identifikáciu "predátorských komentárov", ktorý údajne dohľadá a odstráni dvojnásobok problémových príspevkov.

Okrem toho zakročil server aj proti úplne oddelenému javu, ktorý sa tiež týka detí. Odstránil bližšie nešpecifikovaný počet kanálov, ktoré je vraj rôznymi spôsobmi ohrozovali. Podľa denníka The Guardian títo tvorcovia do animovaných videí či iného obsahu určeného deťom ukrývali šokujúce zábery zamýšľané pre dospelé publikum.

The Guardian uvádza jeden konkrétny príklad, kedy video s nevhodným obsahom "nielenže videli skutočné deti, ale tiež sa dostalo cez automatické filtre" v aplikácii YouTube Kids s videami pre deti a rodiny. Túto službu, v ktorej majú sofistikované algoritmy vyberať bezpečný obsah, pred týždňom spoločnosť Google spustila v Českej republike. Po celom svete ju pravidelne využíva vyše 14 miliónov užívateľov.

01 - Modified: 2019-01-28 09:15:10 - Feat.: 0 - Title: Youtube umožní používateľom prechádzať medzi videami prejdením prstom 02 - Modified: 2019-02-21 10:24:22 - Feat.: 0 - Title: YouTube Kids prichádza na Slovensko
01 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 02 - Modified: 2023-07-13 11:23:22 - Feat.: - Title: Po mileniáloch tu máme prvú „digital-native“ generáciu. Ako marketingovo zaujať GEN Z? 03 - Modified: 2022-12-02 15:04:16 - Feat.: - Title: Trendy 2023: Sociálne siete čaká rast videa aj podcastov 04 - Modified: 2022-11-26 07:21:38 - Feat.: - Title: 4 novinky zo 4 sociálnych sietí: Je to tu, konečne vieme, koľko Slovákov je na TikToku 05 - Modified: 2022-11-14 08:07:07 - Feat.: - Title: 4 novinky zo 4 sociálnych sietí: Veľká zmena pre administrátorov Facebook stránok
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 05:53