StoryEditor

Temnú stránku Michaela Jacksona ukazuje kontroverzný dokument

04.03.2019, 17:05
Autor:
hrnhrn
Dokument Leaving Neverland uvedie o pár dní HBO GO a neskôr HBO. Pozrite si trailer s českými titulkami.

Michael Jackson, jedna z najslávnejších ikon na svete, predstavuje pre mnoho ľudí veľa vecí - popovú hviezdu, filantropa alebo zbožňovaný idol. Keď bol v roku 1993 obvinený zo sexuálneho obťažovania malých detí, mnohí nedokázali uveriť tomu, že by sa kráľ popu mohol dopustiť tak ohavných činov.

Na úplnom vrchole svojej slávy nadviazal Michael Jackson dlhoročné priateľstvo s dvoma chlapcami vo veku sedem a desať rokov. Dnes už 36-ročný Wade Robson a 41-ročný James Safechuck v dokumente rozprávajú svoj príbeh o tom, ako ich údajne spevák sexuálne zneužíval, a ako sa s tým po rokoch vyrovnali.

HBO / Leaving Neverland

​Robson sa prvýkrát stretol s Jacksonom ako päťročný v rodnej Austrálii. Safechuck sa objavil ako dieťa v reklame Pepsi s Jacksonom. V paralelných príbehoch, ktoré sú si navzájom podobné ako vajce vajcu, sa Jackson údajne zblížil s dvoma chlapcami a pozval ich do svojho úžasného a výnimočného sveta na svojom ranči Neverland. Obe rodiny, uchvátené priateľstvom svojich synov so spevákom a zaslepené jeho rozprávkovým životom, nevideli manipuláciu a zneužívanie, ktorým boli ich deti nakoniec vystavené.

Obaja muži obhajovali Jacksona proti iným obvineniam z obťažovania detí, ale neskôr zmenili výpovede - Robson v roku 2013 a Safechuck v roku 2014 – a obvinili speváka z ich vlastného zneužitia. 

HBO / Leaving Neverland

​Dokument Leaving Neverland vytvára prostredníctvom emotívnych rozhovorov presvedčivý portrét sústavného využívania a podvodu. Zároveň poukazuje na moc uctievanej osobnosti preniknúť do života hviezdami posadnutých detí a ich rodičov.

Snímka vznikla v réžii a produkcii Brita Dana Reeda. Premiéru mala na filmovom festivale Sundance v januári toho roka. Štvorhodinový dokument je rozdelený na dve časti. Premiéru v Spojených štátoch mal 3. marca, v Británii bude prvýkrát uvedený v stredu 6. marca. 

Na HBO GO bude mať premiéru v piatok 8. marca a na HBO 10. a 11. apríla. Pozrite si trailer s českými titulkami:

Reakcie na dokument sa líšia

Jackson, ktorý zomrel v roku 2009 vo veku 50 rokov, je v dokumente zobrazený ako "mega-hviezda, ktorá údajne manipulovala malých chlapcov a ich rodiny, aby sexuálne obetovali deti, používajúc svoju slávu a peniaze na vydláždenie cesty do svojej postele", píše CNN.

Na portáli Rotten Tomatoes má prvá časť dokumentu hodnotenie 96 % na základe 51 recenzií s priemerným skóre 7,6 / 10. Na portáli IMDb je to 4,9 z desiatich hviezdičiek na základe 669 hlasov.

Pred januárovou premiérou na filmovom festivale vydali právnici Jaksonovej rodiny tlačovú správu, v ktorej dokument odsúdili: „Obaja obvinení svedčili pod prísahou, že tieto udalosti nikdy nenastali, neposkytli žiadne nezávislé dôkazy a absolútne žiaden dôkaz na podporu svojich obvinení.“ Jacksonova rodina poprela všetky obvinenia v dokumente, nazvala ho „verejným lynčovaním" a naznačila, že žalobcovia sú motivovaní finančným ziskom.

HBO / Leaving Neverland

​​Filmový festival Sundance však napriek protestom spevákových fanúšikov vydal vyhlásenie, že film nebude stiahnutý. Režisér a producent Dan Reed povedal: „Verím, že každý, kto si pozrie tento film, uvidí a pocíti emócie mužov a ich rodín.“

Magazín Entertainment Weekly dokument hodnotí ako „žalostne jednostranný“ a konštatuje že je „zlyhaním“. Hollywood Reporter napísal, že desaťročia, počas ktorých Robson a Safechuck zadržiavali tajomstvá, alebo dokonca klamali a zakrývali údajnú pravdu a škody, ktoré mohla spôsobiť, dávajú dôvody na pochybnosť. Denník Daily Telegraph naopak udelil dokumentu päť z piatich hviezdičiek a označil ho za „hrozivý obraz zneužívania detí". Rolling Stone konštatuje, že výberom Robsona a Safechucka si tvorcovia jasne vybrali stranu, na ktorej stoja.

HBO / Leaving Neverland

01 - Modified: 2019-01-25 08:49:49 - Feat.: 0 - Title: Jacksonova sestra odkrýva kostlivca v skrini: Michael živil rodinu, preto kryla jeho zneužívanie detí 02 - Modified: 2019-02-22 07:51:24 - Feat.: 0 - Title: Kontroverzný dokument o Michaelovi Jacksonovi má dohru. Rodina žaluje HBO o 100 miliónov
01 - Modified: 2021-07-02 05:33:47 - Feat.: - Title: Mapa streamovacích služieb sa mení 02 - Modified: 2021-05-18 12:35:52 - Feat.: - Title: Amazon chce za deväť miliárd dolárov prevziať hollywoodske štúdio MGM 03 - Modified: 2021-03-31 14:54:29 - Feat.: - Title: 10 seriálových tipov podľa redakcie Stratégií 04 - Modified: 2021-02-23 18:55:11 - Feat.: - Title: Wonder Woman 1984 bude mať premiéru na HBO Go. Kvôli pandémii skôr ako v kinách 05 - Modified: 2021-01-13 06:31:54 - Feat.: - Title: Kultový seriál Sex v meste bude mať pokračovanie
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 14:07