Facebook
StoryEditor

Denník SME chce ovplyvniť prezidentské voľby. Myslia si Harabin a Šefčovič

16.03.2019, 15:51
Autor:
(pš)(pš)
Denník na titulnej strane zverejnil fiktívny volebný lístok s posunutými číslami kandidátov.

Sobotné vydanie denníka SME je venované prezidentským voľbám. Hlavným motívom je fiktívny volebný lístok s menami a poradovými číslami jednotlivých prezidentských kandidátov. Mená sú však zoradené v nesprávnom poradí ako je skutočnosť na volebnom lístku.

Na fiktívnom volebnom lístku denníka SME má tak niekoľko prezidentských kandidátov iné poradové číslo ako v skutočnosti. Správne sú iba prvé dve miesta, ostatné sú posunuté. Na túto chybu denníka SME sa sťažuje na svojej Facebookovej stránke jeden z horúcich kandidátov do druhého kola Maroš Šefčovič. "Denník SME dnes hrubo zasiahol do priebehu prezidentských volieb, keď na titulnej strane zverejnil fiktívny volebný lístok, kde sú posunuté čísla jednotlivých kandidátov. Moje volebné číslo, ktoré je uvedené aj na oficiálnom volebnom lístku, je 11. Je tu jasný zámer uviesť slovenskú verejnosť do omylu. Je smutné, k čomu sa dokážu zapredať niektoré médiá," napísal Šefčovič.

Na fiktívnom volebnom lístku denníka SME má Maroš Šefčovič poradové číslo 9., na skutočnom volebnom lístku 11.

Podobne zareagoval na svojom Facebooku aj Štefan Harabin. Ten má na fiktívnom lístku číslo 5., v skutočnosti má poradové číslo 4. "Denník SME sa dnes pokúsil absolútne bez hanby zmanipulovať prezidentské voľby zverejnením falošného volebného lístka na svojej titulnej stránke, na ktorom majú niektorí kandidáti, vrátane mňa, uvedené nesprávne čísla," napísal Harabin.

Denník SME sme zareagoval, za chybu sa ospravedlnil. A napísal aj zdôvodnenie: "Ospravedlňujeme sa. Upozorňujeme čitateľov, že na titulnej strane tlačeného vydania denníka SME sme uverejnili ilustračný volebný lístok s menami kandidátov a kandidátok, ktoré sa o post prezidenta ku dňu volieb aj reálne uchádzali. Tým, že sme vyradili kandidátov, ktorí sa medzičasom vzdali, číslovanie kandidátov sa posunulo a ich poradie je preto odlišné v porovnaní so skutočným hlasovacím lístkom."

Podnet na denník SME prijala už aj štátna volebná komisia. "Nejdem rozoberať obsah podnetu, ale už len to, že sa to týka média s takýmto dosahom, ho robí závažným," uviedol predseda komisie Eduard Bárány, pričom dodal, že podnetom by sa malo zaoberať ministerstvo kultúry.

Denník pripúšťa, že ilustrácia je nepresná, a pri uverejnení zoznamu mohli vynechať číslovanie, ale odmieta snahu niektorých kandidátov zatiahnuť denník SME do predvolebného boja.

Tu si môžete pozrieť zoznam so správnymi poradovými číslami jednotlivých kandidátov.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 15:54