Facebook
StoryEditor

Mladík napísal nenávistný status a spustil šírenie hoaxov. Išlo o satiru, ospravedlňuje sa

22.03.2019, 13:13
Autor:
(pš)(pš)
Prípadom sa zaoberá NAKA.

Úplne na začiatku bol status študenta Emila H.,  elitného Bilingválneho gymnázia C. S. Lewisa, ktorý po zverejnení výsledkov prvého kola prezidentských volieb napísal tento status: "Tak Čaputová vyhrala a prvé, čo spraví je, že zatočí s opicami a antisemitmi, ako ste vy. Členov tejto skupiny máme označených a budete prví, ktorých budeme strieľať. Nech žije EÚ! Nech žije Zuzana! Nech skape slovenská štátnosť a samostatnosť!!“ Tento status zverejnil do Facebookovej skupiny “Volíme pronárodných kandidátov za prezidenta”.

Mladík sa za svoj status ospravedlnil, tvrdí, že išlo o satiru. "Veľmi ma mrzí, že som nad svojim konaním nerozmýšľal a na satirický opis situácie, som volil jazyk neslušný, ofenzívny a nemiestny, skrátka nehodiaci sa do slušnej diskusie. Chcel by som sa týmto ospravedlniť za všetky nepríjemnosti, ktoré som mojím nezrelým chovaním spôsobil." 

Napriek tomu, sa na sociálnych sieťach začal šíriť príbeh, ktorý má dve línie. 

Tou prvou je spájanie Emila H. s magazínom Týždeň, kde podľa viacerých diskutujúcich má pracovať otec študenta. Ide o vymyslenú informáciu, teda hoax. Magazín Týždeň túto informáciu dementoval.

„Autor kontroverzného statusu nie je môj syn, nie sme v nijakom príbuzenskom vzťahu a vôbec sa nepoznáme. Šokovalo ma, s akou ľahkosťou sa môže absolútne vymyslená informácia šíriť mediálnym priestorom len pre spojenie môjho priezviska s inou osobou,“ napísal v reakcii na situáciu dotknutý zamestnanec časopisu Týždeň na webovú stránku magazínu.

Tou druhou líniou je fakt, že nenávistný komentár sa stal terčom politických bojov. Využívajú ho najmä alternatívne weby, ktoré mladíka nazývajú ľavicovým extrémistom, spájajú ho s Georgom Sorosom.

K statusu sa vyjadril na svojej Facebookovej stránke aj Štefan Harabin. O Emilovi H. napísal: "Je totiž produktom ultraliberálnej indoktrinácie, ktorá má svoje vlajkové lode v rôznych prístavoch už aj na Slovensku. Bratislavské gymnázium C. S. Lewisa, ktorého študentom je Emil H., je jednou z nich. Riaditeľom gymnázia je manžel podpredsedníčky Progresívneho Slovenska Zory Jaurovej." Harabin píše aj o prepojení mladíka so zamestnancom magazínu Týždeň, čo vôbec nie je pravda.

Ku konaniu študenta sa vyjadrilo aj gymnázium, ktoré Emil H. navštevuje. „Obsah statusu nášho študenta nás hlboko pobúril, pretože nie je zlučiteľný s hodnotami, ktoré na Bilingválnom gymnáziu C.S. Lewisa vyznávame a ku ktorým našich študentov vedieme,"  píše sa v statuse riaditeľa školy Dušana Jauru. 

Riaditeľ školy ďalej uvádza, že po "konzultácii so študentom  sa dozvedeli, že to napísal ako „satiru“. Status riaditeľa školy končí sľubom, že správanie mladíka bude mať následky: "Žiaľ, neodhadnutie kontextu a „literárneho štýlu“ bude mať svoje dôsledky. Veríme, že sa z toho poučí."

V súčasnosti sa prípadom zaoberá NAKA, píše DenníkN.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 10:18