StoryEditor

Režisér Trhliny pripravuje novú minisériu s názvom Herec

28.03.2019, 17:55
Autor:
hrnhrn
Odohráva sa začiatkom 50-tych rokov minulého storočia.

Režisér Peter Bebjak pripravuje pre Českú televíziu a RTVS novú minisériu s názvom Herec, ktorá sa odohráva začiatkom 50-tych rokov. „V tej dobe ŠTB využívala ľudí na to, aby kompromitovala osobnosti, ktoré boli v jej záujme,“ približuje režisér tému televíznej minisérie.

„Divákom priblížime príbeh antihrdinu, ktorý nie je čiernobiely. V konaní hlavnej postavy nachádzame motivácie, ktoré ju svojím spôsobom ospravedlňujú alebo pre nás robia jej činy pochopiteľnejšími, ľudskejšími,“ hovorí režisér Peter Bebjak.

Mafra Slovakia

Kreatívna producentka Kateřina Ondřejková dodává: „Televízna miniséria Herec je veľký a nadčasový príbeh. Je o tom slabom, ale aj silnom v nás. Herec má silný scenár, ktorý napísali Petr Bok a Pavel Gotthard, a ja osobne sa veľmi těším, že sa znova pracovne stretávam s Petrom Bebjakom, kameramanom Martinom Žiaranom a ďalšími členmi štábu, s ktorými som pracovala na minisérii Spravedlnost.“

O čom je miniséria Herec

Je Silvester 1952. Stanislav Láník žije len s babičkou a sestrou Anežkou. Otec padol vo vojne v službách západnej armády, matka zomrela vo väzení ako kolaborantka. Stanislav je tak vlastne odsúdený k prežívaniu bez šance na vzdelanie a lepšiu prácu.

Je talentovaným hercom v ochotníckom divadle a jeho snom je presadiť sa vo veľkom profesionálnom divadle, a možno aj na plátne. Namiesto toho však musí nastúpiť ako údržbár na univerzitu. Kapitán ŠTB ho tam nasadil na profesora matematiky, ktorého režim potrebuje získať na spoluprácu.

Dramatický príbeh sa odohráva na začiatku 50-tych rokov, kedy vrcholili komunistické represie. Mnoho mladých ľudí sa vtedy muselo rovnako ako Stanislav rozhodnúť: buď sa totalitnému režimu postavia, alebo sa mu prispôsobia a budú sa na ňom dokonca aktívne podieľať.

Voľba hlavnej postavy je ešte zložitejšia. Ako homosexuál musí nielen pred režimom, ale aj pred celou spoločnosťou skrývať svoju sexuálnu orientáciu, ktorá bola v tej dobe trestná. Môže zmeniť prežívanie v strachu na plnohodnotný život?

V jednej z hlavných úloh sa objaví napríklad Emília Vášáryová a spolu s ňou viacero českých a slovenských hercov. Scenár napísal Peter Bok (Četníci z Luhačovic, Kriminálka Anděl, Kajínek, Expozitúra), kameramanom je Martin Žiaran (Učiteľka, Čiara, DOGG, Správa, Na streche).

Nový seriál vzniká v produkcii spoločnosti D.N.A., koproducentmi sú Česká televízia a RTVS.

Režisér Peter Bebjak má za sebou úspešné obdobie. Po mimoriadnom úspechu Čiary zaznamenala veľký divácky záujem aj tohtoročná novinka Trhlina, ktorá je adaptáciou mysteriózneho románu Jozefa Kariku. V kinách ju už celkovo videlo 261-tisíc divákov, čo je mimochodom viac, ako navštívilo uplynulý rok všetky slovenské filmy spolu - čo bolo necelých 235-tisíc divákov. Trhlinu ako trojdielnu minisériu uvedie koncom roka televízia JOJ.

​Na konte má aj svoju prvú rozprávku Vianočné želanie, ktorú uviedla na Štedrý večer RTVS. Aktuálne beží na českej internetovej televízii osemdielny postapokalyptický seriál Škvrna, ktorý sa odohráva po katastrofe, ktorá vyhladila dospelú populáciu a na zemi ostali len deti.

V súčasnosti pracuje Peter Bebjak na viacerých projektoch. Okrem už spomenutej minisérie Herec je pre neho najdôležitejším projektom film Správa, ktorá je príbehom dvoch slovenských Židov, ktorým sa podarilo ujsť z koncentračného tábora Osvienčim.

Z televíznych projektov pripravuje veľký historický fantasy seriál Slovania inšpirovaný slovanskou mytológiou a tretiu sériu kriminálneho seriálu Za sklom, ktorý bude reflektovať aj aktuálne spoločenské udalosti.

01 - Modified: 2019-03-01 15:49:05 - Feat.: 0 - Title: Po Trhline prichádza Škvrna. Režisér Bebjak nakrútil postapokalyptický seriál 02 - Modified: 2020-02-09 16:47:58 - Feat.: 0 - Title: Správa je film o pekle, ocitli sa v ňom aj herci. Pozrite si videá z nakrúcania 03 - Modified: 2018-10-29 10:11:37 - Feat.: 0 - Title: Bebjak nakrúti slovenskú Hru o tróny, píše zahraničný portál 04 - Modified: 2018-07-18 04:35:32 - Feat.: 0 - Title: Za sklom bude pokračovať. Tretia séria sa začne nakrúcať budúci rok 05 - Modified: 2018-07-02 14:11:58 - Feat.: 0 - Title: Režisér Peter Bebjak: Máme o sebe mylnú predstavu, že sme vysnívaná krajina
01 - Modified: 2022-05-05 12:35:28 - Feat.: - Title: Miniséria Iveta spevácku legendu nesúdi. Prinesie jej skutočný príbeh 02 - Modified: 2022-04-27 08:35:50 - Feat.: - Title: Nova pripravuje denný seriál s netradičným konceptom. Neherci v ňom priblížia život mladých v Prahe 03 - Modified: 2022-04-28 17:13:05 - Feat.: - Title: RTVS nasadí na nedele nový seriál. Premiéru bude mať v máji 04 - Modified: 2022-03-25 11:25:07 - Feat.: - Title: Ultimátum znamená jediné: nie je cesty späť. Nová miniséria štartuje na obrazovkách Jojky 05 - Modified: 2022-03-24 10:03:13 - Feat.: - Title: Markíza prináša seriál Sluha národa. Zelenskyj v ňom stvárňoval prezidenta krátko predtým, ako sa ním reálne stal
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 04:04