Reuters
StoryEditor

Prichádza deň zúčtovania a posledná šanca, píšu britské médiá o dnešnom hlasovaní

29.03.2019, 09:30
Autor:
ČTKČTK
Noviny pripomínajú, že práve dnes mala podľa pôvodného plánu Británia opustiť európsky blok.

O poslednej šanci a dni zúčtovania píšu dnes britské médiá pred tretím hlasovaním o brexitovej dohode, ktorú vyjednala s Bruselom premiérka Theresa Mayová.

Noviny pripomínajú, že práve dnes mala podľa pôvodného plánu Británia opustiť európsky blok, namiesto toho však nie je vôbec jasné, kedy proces odchádzania skončí a ako.

​Probrexitové médiá píšu o "najtemnejšej hodine pre demokraciu" a niektoré vyzývajú poslancov, aby dnes "dodržali svoje povinnosti" a podporili dohodu, ktorú Mayová poslancom predloží bez politickej deklarácie o budúcich vzťahoch Británie s Úniou.

Kritika prístupu poslancov

"Dnes o 23:00 (o polnoci SEČ) mal nastať okamih, kedy sa Británia stane opäť hrdým suverénnym národom. Namiesto toho je parlament paralyzovaný. Každému poslancovi (denník Daily) Mail hovorí: Dajte svoju krajinu na prvé miesto. Obhájte demokraciu. Podporte dnes brexitovú dohodu. Máte poslednú šancu," napísal bulvárny denník Daily Mail.

Aj ďalší bulvárny denník Daily Express pripomína, že dnes mala Británia opustiť Európsku úniu - v jeho podaní mala byť krajina "zbavená okov Európskej únie". "Ale po 1009 dňoch rokovaní poslanci zlyhali a nenaplnili výsledok referenda," napísal denník.

"Najtemnejšia hodina pre demokraciu," komentoval Daily Express situáciu v poslaneckej snemovni.

"Dodržte svoje povinnosti a uzavrite to," vyzval tiež probrexitový bulvár Daily Star.

Deň zúčtovania

The Daily Telegraph dnešok opísal ako "deň zúčtovania". Tretie hlasovanie o brexitovej dohode je "zúfalým posledným" pokusom premiérky Mayovej zabezpečiť brexit. Podľa denníka predsedníčka kabinetu však dostala "varovanie od svojich najbližších poradcov a členov vlády, že mieri k ďalšej porážke."

​Aj podľa The Times sa zdá, že "je len malá šanca", že by bola "rozvodová" dohoda s EÚ dnes schválená. Ak opäť prepadne, bude Británia, ktorá "uviazla na mŕtvom bode", podľa The Times čeliť dlhému odkladu brexitu a v Európskej únii možno zostane ešte ďalší rok.

Záchrana zo Severného Írska

Denník The Sun dnes na svojej titulnej stránke kritizuje severoírsku Demokratickú unionistickú stranu (DUP), ktorá aj na tretíkrát odmieta brexitovú dohodu podporiť.

"No tak, Arlene," napísal denník v narážke na pieseň Come on Eileen od britskej skupiny Dexys Midnight Runners. Použil pritom meno predsedníčky DUP Arlene Fosterovej, ktorá podľa neho má moc "zachrániť brexit".

Podľa The Guardian si chce Mayová dnešným hlasovaním "kúpiť čas", jej ministri však trvajú na tom, aby odišla zo svojej funkcie, ako tento týždeň poslancom Konzervatívnej strany sľúbila v prípade schválenia dohody. Noviny upozorňujú, že podľa bookmakerov je favoritom v zápolení o nástupníctvo Mayovej súčasný minister životného prostredia Michael Gove.

Denník i, ktorý je stručným výťahom z hlavných článkov portálu Independent, napísal, že sa chce o premiérske kreslo uchádzať aj bývalý minister zahraničia Boris Johnson, ktorý sa už vo štvrtok stretol s množstvom konzervatívnych poslancov. Podľa zdrojov denníka i naopak Gove v Konzervatívnej strane príliš veľkú podporu nemá.

01 - Modified: 2018-07-24 10:51:58 - Feat.: - Title: Tesco chce v Británii lepšie konkurovať Lidlu. Uvažuje nad diskontnými predajňami 02 - Modified: 2017-05-04 11:39:08 - Feat.: - Title: Britský bulvár šokoval krajinu, omylom vyhlásil princa Philipa za mŕtveho 03 - Modified: 2016-10-17 13:38:27 - Feat.: - Title: Ruskej štátnej televízii zmrazili v Británii účty. Porušovala pravidlá vysielania 04 - Modified: 2016-08-18 11:00:07 - Feat.: - Title: Ilegálni Pokémoni budú deportovaní. Volajú v Británii 05 - Modified: 2016-07-12 20:04:05 - Feat.: - Title: Ľudia hľadali na webe novú britskú premiérku. Našli však sporo odetú modelku
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 14:54