CNN
StoryEditor

Prima spustí spravodajskú televíziu v spolupráci so CNN

02.04.2019, 13:35
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
CNN Prima News začne vysielať v priebehu nasledujúceho roka.

Česká televízia Prima spustí v spolupráci s americkou stanicou CNN nový spravodajský kanál. Televízia CNN Prima News začne vysielať v priebehu nasledujúceho roka.

Spoločnosť CNN International Commercial (CNNIC) a skupina Prima v utorok oznámili uzavretie partnerstva, na základe ktorého v Českej republike vznikne nová spravodajská stanica CNN Prima News. Bude vysielať v češtine kontinuálne spravodajstvo a ďalšie programy 24 hodín denne.

"Zahájením vysielania stanice CNN Prima News začne v Českej republike úplne nová éra dynamického objektívneho spravodajstva, ktoré u nás nemá obdobu, a diváci sa rozhodne majú na čo tešiť. V súčasnosti budujeme v novej centrále v Prahe jedno z najmodernejších štúdií a redakčných zázemí v Európe. Okrem spravodajstva ponúkneme aj tematické relácie. Vznikne tiež nová on-line platforma s kvalitným obsahom," uviedol generálny riaditeľ Primy Marek Singer.

CNN Prima News má byť dostupná na celom území Česka v terestrickom vysielaní i prostredníctvom káblových a satelitných operátorov, píše sa v tlačovej správe TV Prima zverejnenej na portáli iPrima.cz. Sídliť bude v úplne novej centrále v Prahe vybavenej najmodernejšími technickými prostriedkami. Domáce spravodajstvo a reportáže má zaisťovať skupina Prima. Medzinárodné spravodajstvo a programy bude dodávať spoločnosť CNN.

"Spojením medzinárodnej expertízy, šírky pokrytia a kvality obsahu zo strany CNN s hlbokou znalosťou českého prostredia a lokálnych otázok zo strany spravodajstva skupiny Prima vznikne atraktívny programový obsah, ktorý vo výsledku ponúkne unikátne spojenie domáceho a medzinárodného spravodajstva," uviedol riaditeľ divízie obsahu a licencií CNN International Commercial Roland Nikolaou.

Súčasťou partnerskej licencie je okrem poskytovania obsahu aj používanie značky CNN, a tiež odovzdávanie expertízy a rozsiahleho poradenstva súvisiaceho so spustením novej stanice.

Členom redakčnej rady CNN Prima News bude renomovaný novinár z centrály CNN. Vo svete už vysielajú viaceré takéto televízie vytvorené v partnerstve so CNN, napríklad v Turecku, Grécku, Indonézii a na Filipínach.

CNN (Cable News Network) je súkromná televízna spoločnosť, ktorú vlastní skupina Time Warner. V roku 1980 ju založili Ted Turner a Reese Schonfeld. V dobe svojho založenia bola CNN prvým kanálom poskytujúcim spravodajstvo 24 hodín denne a prvou čisto spravodajskou stanicou v USA. Dnes v USA prijíma CNN asi 90 miliónov domácností.

Celosvetovo CNN vysiela cez medzinárodný spravodajský kanál CNN International, dostupný takmer na celom svete pre približne dve miliardy ľudí vo viac než 200 krajinách. Po celom svete dnes pre CNN pracuje asi 3000 ľudí. Televízia úzko spolupracuje s britskou BBC, talianskou RAI, francúzskou France 24 a európskou Euronews.

Spoločnosť FTV Prima získala prvú licenciu na prevádzkovanie komerčného televízneho vysielania v Českej republike už v novembri 1992, a to pre Prahu a stredné Čechy. Vysielať začala 20. júna 1993. Pravidelné vysielanie stanice zahájila pod názvom Premiéra. Počas rokov prešla rozsiahlou premenou - zmenili sa majitelia, pokrytie, programový profil i názov. Súčasná Prima je mediálnym domom s piatimi vlastnými stanicami v ČR a jednou na Slovensku.

Pri zrode televízie stála dvojica režisérov - Marie Poledňáková a Jiří Menzel spolu s Jitkou Markvartovou. Po udelení licencie sa zakladatelia spojili s talianskym mediálnym podnikateľom Marianom Volanim.

01 - Modified: 2022-03-30 08:55:38 - Feat.: - Title: CNN ohlásila novinku. Spustí platenú streamovaciu službu 02 - Modified: 2021-04-22 14:46:10 - Feat.: - Title: Trump skončil ako prezident a televízia CNN má o 50 percent nižšiu sledovanosť 03 - Modified: 2020-06-17 14:07:31 - Feat.: - Title: Prima oslavuje 27. narodeniny. Ako prvá komerčná televízia v Česku začala vysielať v roku 1993 04 - Modified: 2020-05-29 12:10:31 - Feat.: - Title: Polícia v Minneapolise zadržala štáb CNN počas živého vysielania 05 - Modified: 2020-05-11 14:22:55 - Feat.: - Title: Prima obnovila nakrúcanie seriálov. Ako prvá z českých a slovenských komerčných televízií
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 21:41