Červená čiapočka
StoryEditor

Školská knižnica vyradila z ponuky Červenú čiapočku aj Šípovú Ruženku. Sú vraj sexistické

12.04.2019, 12:55
Autor:
ČTKČTK
Detská knižnica v Barcelone stiahla takmer tretinu klasických rozprávok. Rozhodla o tom školská komisia pre rovnosť pohlaví.

V detskej knižnici jednej základnej školy v Barcelone si už deti nebudú môcť požičať knižku bratov Grimmovcov o Červenej čiapočke ani tú o Šípovej Ruženke. Školská komisia pre rovnosť pohlaví totiž došla k záveru, že asi dve stovky rozprávkových príbehov v ponuke tamojšej knižnice je "sexistických" a prispieva k šíreniu stereotypov o mužskej a ženskej role, informovali španielske médiá.

Striktné hodnotiace kritériá

Z oddelenia knižnice pre deti do šiestich rokov v barcelonskej škole Taber zmizlo po hodnotení školskej komisie asi 30 percent knižiek. Ako kritérium pri hodnotení slúžilo okrem iného, koľko postáv príbehu je mužských a koľko ženských, aké roly v rozprávke zastávajú a koľko je v deji násilia.

Okrem rozprávky o Červenej čiapočke, ktorú zožerie vlk a potom ju zachráni statočný poľovník, nezostal v škole v katalánskej metropole ušetrený ani príbeh o svätom Jurajovi. V ňom podľa legendy statočný rytier premôže draka a zachránenej princeznej dá červenú ružu, ktorá vyrástla na mieste boja z dračej krvi.

Rovnosť pohlaví v literatúre

Hodnotenie knižiek je súčasťou katalánskeho projektu "Knižnica a rovnosť pohlaví"; podobný projekt existuje napríklad i v susednom regióne Valencie. Katalánska vláda sa k stiahnutiu rozprávok z knižnice v barcelonskej škole nechcela vyjadrovať. Denníku ABC povedala, že "školy majú svoju autonómiu a môžu samy rozhodovať o knihách, ktoré žiakom a deťom ponúkajú".

Kriticky sa ku kauze postavila napríklad madridská politička z Ľudovej strany (PP) Isabel Ayusová. "Takéto rozprávky vychovali celé generácie... a pokiaľ sa rodičom niektoré z nich zdajú pre ich deti nevhodné, tak nech im ich nečítajú, ale tradičné príbehy by sme nemali démonizovať," povedala Ayusová denníku ABC.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 20:35