Trochu inak / Adela Vinczeová a producent Trochu inak Daniel Rabina
StoryEditor

Trochu inak sa sťahuje. SND ukončilo spoluprácu s talk show Adely Vinczeovej

18.04.2019, 22:40
Autor:
hrnhrn
Ďalšie časti sa už budú nakrúcať v Slovenskom rozhlase.

Nové epizódy talk show Trochu inak moderátorky Adely Vinczeovej sa budú od mája vysielať z nových priestorov. Kým doteraz sa nakrúcali v Činohre Slovenského národného divadla, ďalšie časti sa už budú nakrúcať vo Veľkej koncertnej sále Slovenského rozhlasu.

Talk show „o inšpiratívnych ľuďoch a témach“ vznikla v roku 2013, najskôr ju vysielala spravodajská televízia TA3 zo štúdia v Slovenskom národnom divadle, neskôr sa presunula v rámci SND do väčších priestorov činohry. Od roku 2017 uvádza Trochu inak RTVS na Dvojke.

Doteraz sa show nakrúcala v priestoroch SND raz do mesiaca v pondelok, kedy majú divadlá takzvaný „voľný deň“ bez predstavení. Ako však tento týždeň informovali tvorcovia relácie na svojom webe a facebooku, vedenie Činohry SND sa rozhodlo, že potrebujú mať sálu voľnú aj v pondelky kvôli prípadným skúškam.

Tvorcovia relácie sa k vzniknutej situácii vyjadrili na svojom webe. V úvode poďakovali divadlu za dlhoročnú spoluprácu: „Každá zmena je napokon dobrá a ozdravná, aj keď ju v prvom momente nechceme prijať. Po jej následnom prijatí však ukáže táto zmena svoj skutočný potenciál. Ďakujeme SND za dlhoročnú možnosť tráviť osobné aj televízne večery vo Vašej spoločnosti práve v priestoroch činohry. Občas, keď sa inak nedalo, aj v sále opery a baletu.“

Na druhej strane sa im zdá zvláštne zrušiť obsadenosť voľných pondelkov raz do mesiaca kvôli prípadným skúškam, hoci tým príde divadlo o nemalé finančné prostriedky z prenájmu sály. „Z praxe a priamo z divadla vieme, že divadelné skúšky sú v pondelok v SND vysoko nepravdepodobné a naše účinkovanie by bolo aj naďalej technicky aj časovo možné. Dokonca aj v prípade mája či júna sú v dispozícii pondelkové termíny, v ktorých by sa Trochu inak dalo komfortne realizovať,“ uvádzajú vo vyjadrení.

Riaditeľa Činohry SND Michala Vajdičku odchod relácie mrzí. „Bohužiaľ, dostali sme sa do situácie, keď sme pri tvorbe hracieho plánu s Trochu inak na konci sezóny nerátali a vhodné termíny sa začali krížiť s inými aktivitami Činohry SND (Festival Eurokontext, premiéra Fyzici, atď...)," uviedol pre portál O médiách.

Tvorcovia Trochu inak napriek nepriaznivej situácii ocenili doterajšiu spoluprácu so SND. „Nebyť podpory Slovenského národného divadla, ktoré nám od začiatku poskytlo priam otcovskú podporu, pravdepodobne by náš nápad ostal iba nápadom,“ píšu vo vyjadrení.

Rozhodnutie akceptujú a nechcú pátrať po jeho príčinách. Májové Trochu inak tak už bude v nových priestoroch – v „obrátenej pyramíde“ Slovenského rozhlasu. „Napriek tomu, že nám vznikol celý rad organizačných komplikácií, sme s novou realitou vyrovnaní. Sme vďační, že RTVS nám veľmi ochotne ponúkla priestory koncertnej sály Slovenského rozhlasu,“ uzatvárajú svoje vyjadrenie a pridávajú aj pozitíva nových priestorov, ako sú napríklad nižšie ceny vstupeniek, variabilita termínov a v neposlednom rade aj skvelá akustika.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 04:50