StoryEditor

Týždeň v médiách: Môžu za požiar v Notre-Dame moslimovia alebo dojčiace matky?

21.04.2019, 07:58
Lekcia o tom, ako ľahko sa dnes šíria dezinformácie.

Ikonická katedrála Notre-Dame sa uplynulý týždeň zmietala vo veľkom ohni. O nič menšom ako boli dezinformácie, ktoré sa okolo tejto smutnej udalosti šírili. 

Jedným z príkladov je video, presnejšie strih z neho, ktoré zobrazovalo pohybujúceho sa človeka "pochybnej identity". Keďže to nebol ani stavbár, kto to asi mohol byť? Pravdepodobne to bol moslim, alebo aj demonštrant "zo žltých viest", ktorí spôsobili požiar Notre-Dame.

Twitter

​Toto krátke video sa zverejnilo ešte v deň prepuknutia požiaru, a už na druhý deň malo viac ako desať tisíc zdieľaní. 

Twitter

A aká bola pravda? Video pochádza z mobilu a objavilo sa na španielskom Twittri, uvádza francúzska stránka AFP, ktorá overuje informácie. Nešťastnú udalosť v Paríži snímala aj americká stanica CNBC na svojom YouTube kanáli. Aj tu vidíte ako po katedrále kráča tá istá "tajomná" a "pochybná" postava. K tejto postave sa neskôr pridávajú aj ďalšie a opodiaľ vidíte aj to, ako požiarnici hasia plamene šľahujúce z katedrály.

Pre francúzsku stránku AFP hovorca požiarneho zboru potvrdil, že "tajomnou postavou" je hasič, ktorý vykonával inšpekciu, aby posúdil stav požiaru. Čo sa týka oblečenia, muž mal viditeľnú bundu, pretože bol vedúcim záchranných operácií.

V každom prípade príbeh "o tajomnej postave" bol výborným podhubím na to, aby sa informácia o tom, že požiar spôsobili moslimovia a že ide vlastne o teroristický útok, šírila dostatočne dlho a najmä pre niekoho doteraz veľmi presvedčivo.

Iným, podobným príkladom je fotografia dvoch moslimov, ktorí sa tešia pred horiacou katedrálou. Fotografiu priniesol ruský Sputnik. A nejde o pravú fotografiu, ale fotomontáž. Informáciu o jej pravosti popiera napríklad web Polície SR. V každom prípade tento obrázok je príkladom ako jednoducho sa z obyčajnej fotografie dá urobiť fotomontáž, ktorej uveria tisíce ľudí.

Aktualizované:

Do redakcie sme dostali mail z agentúry Sputnik, ktorý sa ohradzuje voči informácii o hoaxovej fotografii.  V maile nám potvrdil pravosť fotografie.

Z iného súdka sú informácie českého portálu az247.cz. V prípade tohto webu AZ247.cz ide o satirický portál, ktorý sarkastickými, vymyslenými až absurdnými informáciami reaguje na alternatívne weby. Tak napríklad podľa tohto webu za požiar v katedrále Notre Dame môžu dojčiace matky. Tie chcú dojčiť aj na verejnosti, avšak v katedrále Notre Dame im to nebolo umožnené. Ak teda natrafíte na tento článok, vedzte, že ide o vtip, nie o dezinformáciu. 

Niečo podobné, podľa nás jednoznačnejšie z pohľadu toho, že ide o satiru alebo čierny humor, vytvárajú  u nás administrátori stránky Zomri. 

A práve na tento portál v uplynulom týždni podal trestné oznámenie Tibor Gašpar. Ten si myslí, že niekto "financuje prerod tejto stránky na úzko politickú liberálnu agendu". A nielen to, upozorňuje na "Trestný zákon, ktorý u nás poskytuje trestnoprávnu ochranu pokojnému občianskemu spolužitiu pred jeho hrubým narušením takým konaním, ktoré vzbudzuje dôvodné obavy o život, zdravie alebo spôsobenie inej ťažkej ujmy. Ide napríklad o trestný čin násilia na skupine obyvateľov a jednotlivcovi a trestný čin nebezpečného vyhrážania." Gašpar si vybral jeden príspevok zo stránky Zomri, ktorý považuje za "prejav spôsobilý vyvolať u iných osôb náladu alebo vzbudiť rozhodnutie spáchať trestný čin", a preto na administrátorov stránky Zomri podal trestné oznámenie. Ktovie, či bude nasledovať trestné oznámenie aj na niektorých bežných ľudí, ktorých komentáre sú mnohokrát za čiarou.

A na záver trochu aj úsmevný príbeh. Ten už ponecháme bez komentára:

Facebook

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 06:40