StoryEditor

Teória veľkého tresku sa vysiela rekordných 12 rokov. Teraz definitívne končí

15.05.2019, 12:35
Autor:
ČTKČTK
Poslednú epizódu odvysielajú v USA vo štvrtok 16. mája.

Americký sitkom o partii trochu excentrických vedcov Teória veľkého tresku, ktorý poznajú aj slovenskí diváci, sa blíži do finále. Poslednú epizódu 12. série odvysielajú v USA vo štvrtok 16. mája.

Nebyť však rozhodnutia Jima Parsonsa, predstaviteľa fyzika Sheldona Coopera, ktorý už nechcel v natáčaní za žiadnu cenu pokračovať, asi by sa na obrazovkách ešte pár sezón objavoval. Diváci totiž o tento komediálny seriál záujem rozhodne nestrácajú.

Od septembra 2007, kedy sa v éteri objavila prvá epizóda, postavy prešli pomerne výrazným vývojom a niektorým kritikom trochu vadí napríklad to, že Sheldon už je predsa len schopný sociálnej interakcie alebo že Rajesh stratil svoju ostýchavosť pred opačným pohlavím. A niekdajší veľký "sexuálny maniak" Howard si nielen našiel manželku, ale ako jediný z hlavných hrdinov sa dočkal aj potomkov. Na druhej strane asi neexistuje podobne dlhý seriál, v ktorom by od začiatku až do konca bolo všetko rovnaké.

CBS

​​Základná premisa TBBT - ako sa podľa originálneho názvu The Big Bang Theory medzi fanúšikmi seriál označuje - sa ale nemení, zo stretu nadpriemerne inteligentných až geniálnych vedcov so svetom obyčajných ľudí vyťažili scenáristi neuveriteľne veľa vtipných situácií. A aj keď sa výnimočne inteligentný, ale podľa odborníkov Aspergerovým syndrómom trpiaci Sheldon postupom času zmieril s existenciou sarkazmu a irónie, stále má problémy obstáť v kontakte s obyčajnými ľuďmi.

Tie od samého počiatku stelesňuje hlavne pôvabná Penny, trochu prostoduchá neúspešná herečka a servírka z Nebrasky, ktorej prisťahovanie sa do susedného bytu v prvom diele seriálu obrátilo život Sheldona Coopera a jeho spolubývajúceho a kolegu fyzika Leonarda Hofstadtera hore nohami. Penny (priezvisko postavy zostáva aj po 12 rokoch tajomstvom) ale nie je jedinou ženou, ktorá vyvádza oboch vedcov z miery. Sheldona treba často vykoľají jeho bigotne veriaca matka z Texasu.

Leonard si berie Penny. „Myslím, že teraz sú už dosť pripravení, aby sa na to vrhli,“ hovorí Johnny Galecki (Leonard). Zábava sa odohrá hneď v úvode deviatej série a dokonca v Las Vegas. Napriek tomu niektorí herci neverili, že k nej skutočne niekedy dôjde. Leonard si berie Penny. „Myslím, že teraz sú už dosť pripravení, aby sa na to vrhli,“ hovorí Johnny Galecki (Leonard). Zábava sa odohrá hneď v úvode deviatej série a dokonca v Las Vegas. Napriek tomu niektorí herci neverili, že k nej skutočne niekedy dôjde. Prima COOL

​S matkou má problémy aj Leonard, hoci z iného dôvodu. Ako syn uznávanej psychologičky bol od narodenia predmetom jej vedeckého skúmania, čo ovplyvnilo celý jeho život. Úplne normálnym vlastne nie je ani jeden zo štvorice hlavných mužských hrdinov, ktorými sú okrem fyzikov Sheldona a Leonarda astrofyzik pôvodom z Indie Rajesh Koothrappali a inžinier Howard Wolowitz. Prvý z nich stále hľadá tú pravú, zatiaľ čo druhý si vzal ženu, ktorá sa povahou až príliš podobá jeho dominantnej matke.

Vzťahy medzi mužmi a ženami (partnerku, neurobiologičku Amy si kupodivu našiel aj Sheldon, Leonard si po rokoch vzal Penny) tvoria významnú časť seriálu o "civilizovanej " štvorici mladých vedcov. Tí spočiatku trávi všetok voľný čas hraním stolových a počítačových hier, sledovaním sci-fi filmov a seriálov alebo debatami o komiksových superhrdinoch. V tých patrí posledné slovo Sheldonovi, bezpochyby geniálnemu vedcovi, ktorý však na začiatku takmer nevie fungovať v bežnom svete.

CBS

​Nevyhnutnou súčasťou Teórii veľkého tresku je tiež veda, v seriáli sa to len hemží termínmi z teoretickej fyziky a Sheldon spolu s Amy majú v najnovších epizódach našliapnuté na Nobelovu cenu. Vďaka popularizácii odboru, ktorý však prevžná časť divákov príliš nechápe, sa v sitkome objavili napríklad slávny kozmológ Stephen Hawking (na ktorého smrť reagoval vlani štáb s hercami dojemnou rozlúčkou) alebo Elon Musk, zakladateľ kozmickej spoločnosti SpaceX a automobilky Tesla.

TV Markíza

​Na našich obrazovkách sa Teória veľkého tresku objavila zhruba rok a pol po premiére v USA v čase, keď už sitkom veľká časť seriálových nadšencov poznala vďaka internetu. Okolo seriálu sa dlho predtým vytvorila komunita amatérskych prekladateľov, ktorí veľmi rýchlo vytvárajú pre každú novú epizódu titulky.

Seriál produkujú Chuck Lorre (Dva a pol chlapa, Roseanne) a Bill Prady (Ženy z rodu Gilmorovcov, Ženatý so záväzkami). Medzi hlavných predstaviteľov patria Johnny Galecki (Leonard), Jim Parsons (Sheldon), Kaley Cuocová (Penny), Simon Helberg (Howard) a Kunal Nayyar (Rajesh).

CBS

​Medzi súčasnými americkými sitkomami - teda tými hranými - je TBBT s tuctom ročníkov bezkonkurenčne najstaršia a len málo iných seriálov sa mu v minulosti aspoň priblížilo. Dvanásť rokov sa vysielalo Dva a pol chlapa (2003 až 2015), MASH vydržal 11 sezón (1972 až 1983), rovnako ako Na zdravie (1982 až 1993) alebo Ženatý so záväzkami (1987 až 1997).

Dlhšie vydržali niektoré animované sitkomy - Simpsonovci sa vysielajú už tridsiatu sezónu, South Park beží od roku 1997, teda 22 rokov.

01 - Modified: 2017-11-27 08:30:03 - Feat.: 0 - Title: Týchto šesť vecí ste o Teórii veľkého tresku nevedeli 02 - Modified: 2018-01-07 20:18:34 - Feat.: 0 - Title: Teória veľkého tresku skončí 12. sériou 03 - Modified: 2018-09-15 14:08:53 - Feat.: 0 - Title: Najhorúcejšie novinky očakávanej série Teórie veľkého tresku: Kto sa vráti na obrazovky? 04 - Modified: 2018-10-19 07:21:06 - Feat.: 0 - Title: Toto je 10 zásadných chýb v Teórii veľkého tresku. Všimli ste si ich? 05 - Modified: 2017-03-02 09:19:10 - Feat.: 0 - Title: Hlavné hviezdy seriálu Teória veľkého tresku si kvôli kolegyniam pýtajú nižšie platy
01 - Modified: 2022-05-05 12:35:28 - Feat.: - Title: Miniséria Iveta spevácku legendu nesúdi. Prinesie jej skutočný príbeh 02 - Modified: 2022-04-27 08:35:50 - Feat.: - Title: Nova pripravuje denný seriál s netradičným konceptom. Neherci v ňom priblížia život mladých v Prahe 03 - Modified: 2022-04-28 17:13:05 - Feat.: - Title: RTVS nasadí na nedele nový seriál. Premiéru bude mať v máji 04 - Modified: 2022-03-25 11:25:07 - Feat.: - Title: Ultimátum znamená jediné: nie je cesty späť. Nová miniséria štartuje na obrazovkách Jojky 05 - Modified: 2022-03-24 10:03:13 - Feat.: - Title: Markíza prináša seriál Sluha národa. Zelenskyj v ňom stvárňoval prezidenta krátko predtým, ako sa ním reálne stal
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 10:31