TV Markíza
StoryEditor

Eurovoľby v televíziách: volebné štúdiá aj mimoriadne spravodajstvo priamo z Bruselu

24.05.2019, 07:55
Autor:
hrnhrnTSTS
Slováci si v sobotu zvolia svojich 14 europoslancov. Pridajú sa k 400 miliónom voličom v 28 krajinách.

Počas víkendú si bude 400 miliónov voličov v 28 krajinách voliť svojich zástupcov v Európskom parlamente. Slováci si svojich 14 europoslancov, ktorí budú v Bruseli nadchádzajúcich päť rokov zastupovať záujmy našej krajiny, vyberú v sobotu 25. mája 2019. RTVS a Markíza budú podrobne sledovať priebeh a výsledky volieb.

V posledných voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2014 zaznamenalo Slovensko najnižšiu účasť v celej Európskej únii. Volieb sa zúčastnilo len 13 percent oprávnených voličov, a to aj napriek tomu, že členstvo v Európskej únii podporuje podľa prieskumov veľká väčšina Slovákov.

RTVS: Volebné štúdio a mimoriadne spravodajstvo

RTVS bude o priebehu eurovolieb na Slovensku aj v ďalších krajinách Európskej únie informovať v mimoriadnych Správach RTVS v sobotu 25. mája o 12:00 na Jednotke.

Po uzatvorení volebných miestností vo všetkých členských štátoch EÚ pripravila verejnoprávne televízia Volebné štúdio, ktoré sa začne na Jednotke v nedeľu 26. mája o 23:00. Moderátori Tamara Lištiaková a Miroslav Frindt priblížia definitívne výsledky za Slovenskú republiku a priebežné výsledky aj za ostatné krajiny. Podrobnejšie ich rozoberú s analytikom Radovanom Geistom a politológom Jozefom Bátorom.

​O hlasovaní v niektorých krajinách a reakciách zo zahraničia budú informovať zahraniční spravodajcovia RTVS. V Ranných správ RTVS sprostredkuje moderátorka Martina Jančeková  v pondelok 27. mája od 7:30 výsledky volieb v SR. Spolu s hosťami tiež oboznámi divákov Jednotky s novým rozložením síl jednotlivých politických skupín v 751 člennom Európskom parlamente.

Redaktori Rádia Slovensko budú pripravovať aktuálne informácie o eurovoľbách do všetkých Rádiožurnálov, rovnako do spravodajských vstupov. Naživo sa prihlásia zo Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán, Štatistického úradu SR, ako i z volebných miestností po celom Slovensku.

V pondelok 27. mája sa v Rádiu Slovensko bude výsledkom hlasovania venovať aktuálna publicistika v reláciách – Z prvej rukyK veci.

Markíza: reakcie víťazov a spravodajstvo z Bruselu

Markíza prinesie po uzavretí všetkých volebných miestnosti v Európskej únii kompletné výsledky a prvé reakcie priamo z Bruselu, a naživo sa spojí aj s víťazmi.

V nedeľu, 26. mája 2019 o 23:00, krátko po zatvorení všetkých volebných miestností v Európskej únii, odštartuje na obrazovkách televízie Markíza priamy prenos mimoriadnej relácie s názvom Európske voľby 2019, v ktorej sprostredkuje kompletné výsledky volieb a všetky aktuálne informácie súvisiace s ich priebehom.

Moderátori Zlatica Švajdová Puškárová a Michal Kovačič v štúdiu privítajú riaditeľa agentúry Focus Martina Slosiarika a sociológa Michala Vašečku. ktorí budú analyzovať a komentovať výsledky eurovolieb bezprostredne po ich vyhlásení.

"Diváci sa v mimoriadnej relácii dozvedia, ako bude vyzerať nové rozloženie politických síl v Európskom parlamente. Naživo sa budeme spájať s novozvolenými slovenskými europoslancami, ako aj s našou redaktorkou Gabrielou Kajtárovou, ktorá bude počas celého víkendu monitorovať voľby priamo v Bruseli," povedal šéfredaktor spravodajstva TV Markíza Tibor Mattyašovský.

Priebeh eurovolieb bude TV Markíza podrobne mapovať vo svojich spravodajských a publicistických reláciách, ako aj prostredníctvom spravodajského portálu TVnoviny.sk. Súhrn všetkého podstatného divákom sprostredkuje v rámci relácie Teleráno aj moderátor Viktor Vincze v pondelok 27. mája.

01 - Modified: 2019-05-24 06:00:00 - Feat.: - Title: Oteckovia tiež podporia eurovoľby. Markíza pripravila špeciálnu kampaň 02 - Modified: 2019-04-27 11:49:10 - Feat.: - Title: Poďte voliť, alebo držte hubu 03 - Modified: 2019-04-17 14:19:59 - Feat.: - Title: Blížia sa voľby do Európskeho parlamentu. RTVS prinesie 10 hodín diskusií s kandidátmi na poslancov
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 11:45