Minulý rok získala Grand Prix fotografia Tomáša Benedikoviča - Za slušné Slovensko.
StoryEditor

SLOVAK PRESS PHOTO prichádza s novinkami. Jednou z nich je aj fotografia vytvorená mobilom

28.05.2019, 13:31
Autor:
(pš)(pš)
Registrácia súťaže sa spustí už 3. júna.

Súťaž najlepších fotografií, SLOVAK PRESS PHOTO, vstupuje do ôsmeho ročníka s vynovenými kategóriami, pravidlami, aj porotou. 

V tomto roku budú môcť slovenskí fotografi tvoriaci pre médiá prihlasovať práce do týchto kategórií: Aktualita, Reportáž, Portrét, Každodenný život, Svet umenia a kultúry, Životné prostredie a príroda a Šport

Osobitnou kategóriou je kategória Grant Bratislavy, ktorá sa vyhlasuje pod záštitou primátora Bratislavy Matúša Valla. Víťaz v tejto kategórii získa štipendium v hodnote 2000 eur na fotografovanie premien Bratislavy. 

Organizátori vyhlasujú aj kategóriu Študenti a mladí fotografi do 26 rokov, ako aj kategóriu Dlhodobý dokument,  ktorá je určená pre snímky rôznych fotožánrov dokumentujúcich rôzne oblasti života ľudí a spoločnosti v priebehu najmenej troch rokov.

Novinkou v tom roku je kategória Fotografia vytvorená mobilným telefónom, pričom témou tejto kategórie sú "Problémy dnešnej doby". Porota aj v tomto roku udelí ocenenie Mladý talent SLOVAK PRESS PHOTO, fotografovi - študentovi do 26 rokov, ktorý zaujme svojou prácou. Talentovaný fotograf získa ocenenie v hodnote 500 eur, ktoré mu odovzdá starostka mestskej časti Bratislava Zuzana Aufrichtová. Okrem ocenenia mu Nadácia SLOVAK PRESS PHOTO usporiada samostatnú výstavu v priestoroch jej galérie.

Aj v tomto ročníku organizátori zachovávajú rovnaký spôsob hodnotenia ako minulý rok. Porota vyberie v každej kategórii najviac štyri najlepšie práce, spomedzi ktorých určí víťaza. Porota bude môcť udeliť aj najvyššie ocenenie Grand Prix nielen za samostatnú fotografiu, ale aj za sériu fotografií.

A kto bude v tomto roku hodnotiť najlepšie fotografie na Slovensku? Predsedom poroty je Joe Klamarslovensko-kanadský novinársky fotograf pôsobiaci v Agence France Presse (AFP)
vo Viedni. Ďalšími členmi poroty sú Kadir van Lohuizen, holandský novinársky fotograf z fotografickej agentúry NOOR, Fréderique Rondet, fotoeditorka francúzskeho denníka Liberation, prof. Jindřich Štreit, významný český fotograf a pedagóg, a Andrej Balco, slovenský dokumentárny a portrétny fotograf.

Čo musí spĺňať fotografia, ktorá je adeptom na víťaza?  Podľa jedného z členov poroty, Andreja Balca, musí mať v prvom rade požadovanú obsahovú kvalitu. "Zároveň by mala byť prínosná pre nejakú správu a mala by byť podporená aj  vizualitou. A to v rámci kompozície, rytmusu či farebnosti." Balco predpokladá, že aj v tomto roku bude najviac prihlásených prác v kategórii Aktualita. "Boli tu prezidentské voľby, a za pol roka, sa toho môže síce udiať veľa, ale myslím si, že nejaká tá fotografia s novou prezidentkou sa môže pokojne ocitnúť medzi víťazmi." Andrej Balco je tiež zvedavý aj na prihlásené fotografie v novej kategórii Fotografie vytvorené mobilom, ako aj na kategóriu Každodenný život, ktorá podľa neho môže priniesť zaujímavé prekvapenia.

Ak sa chcete prihlásiť, zapamätajte si dôležité dátumy: registračný systém bude spustený na vynovenej stránke od 3. júna, fotografi môžu prihlasovať svoje práce do 25. augusta. Medzinárodná porota bude prihlásené práce hodnotiť od 30. do 2. septembra. Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutoční 3. októbra. 2019 v Primaciálnom paláci v Bratislave a ocenené práce budú opäť vystavené v Dome umenia (Kunsthalle) na Námestí SNP v Bratislave.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 14:24