YouTube
StoryEditor

Nové pravidlá YouTube v USA okamžite vyvolali búrlivú debatu

07.06.2019, 09:20
Autor:
(čtk)(čtk)
Server v stredu oznámil zintenzívnenie boja proti nenávistnému obsahu a informoval, že začne mazať napríklad videá popierajúce holokaust či obhajujúce diskrimináciu.

Nové pravidlá YouTube pre boj s nenávistným obsahom platia ešte len dva dni, v Spojených štátoch však už stihli vyvolať nespočetné množstvo otázok ohľadom ich vymáhania a verejnú reakciu najmenej jedného člena Kongresu. Populárna platforma pre zdieľanie videí začala v stredu deaktivovať kanály propagujúce nacistickú ideológiu, a zablokovala napríklad aj zobrazovanie reklám na kanále nezávislého novinára, ktorý dokumentuje aktivity extrémistov. Podľa odborníkov na fungovanie sociálnych sietí YouTube situáciu nezvláda a mal by byť otvorenejší.

Server v stredu oznámil zintenzívnenie boja proti nenávistnému obsahu a informoval, že začne mazať napríklad videá popierajúce holokaust či obhajujúce diskrimináciu na základe pohlavia, rasy, vyznania alebo sexuálnej orientácie. Tiež sľúbil, že zakročí proti tvorcom, ktorí sa opakovane "otierajú" o hranice stanovenej používateľskými podmienkami, a to tak, že na ich videách odstaví zobrazovanie reklám a teda im odstrihne zdroj príjmov.

"Stredajší vstup nových pravidiel do platnosti nasledovali chaotické tweety tvorcov s fotkami e-mailov od YouTube, ktoré ich informovali, že porušujú pravidlá," popísal situáciu web Buzzfeed News. Čistka sa dotkla predstaviteľov krajnej pravice v USA aj v Európe, ale aj spomínaného nezávislého novinára Forda Fishera. O kanál prišiel aj akademik Scott Allsop pôsobiaci na súkromnej britskej škole v Bukurešti.

"YouTube ma zablokoval za 'prejavy nenávisti', myslím, že to je kvôli videám o nacistickej politike, ktoré obsahovali prejavy nacistických vodcov," uviedol Allsop na twitteri.

Najväčšiu pozornosť ale priťahuje prípad konzervatívneho komentátora Stevena Crowder a novinárov z webu Vox Carlosa Mazy. Mazy, ktorý sa netají homosexuálnou orientáciou, minulý týždeň upozornil na tému prejavov nenávisti na YouTube sériou Twitterových príspevkov o Crowder, ktorý mu rutinne vo svojich videách adresuje homofóbne urážky. Crowderov kanál má aktuálne cez 3,5 milióna fanúšikov a niektorí z nich Maza bombardujú nevyžiadanými správami na Twitteri aj skrze iné kanály.

YouTube najskôr Mazovy oznámil, že proti Crowderovi nezakročí, hoci jeho výroky sú "zjavne zraňujúce". Čoskoro na to ale prišiel s ďalším vyhlásením, kde informoval, že kvôli "vzorcu odporných činov", ktoré "poškodzovali širšiu komunitu", zastaví na Crowderových kanáloch prehrávanie reklám.

"Crowderove videá zjavne obsahujú cielené obťažovania, ktoré by iným s menším finančným či politickým vplyvom neprešlo," uviedol na twitteri bývalý šéf bezpečnosti vo Facebooku Alex Stamos. "Mojím hlavným odporúčaním pre YouTube by v tejto chvíli bolo, aby sa v odvetví stali lídrami a vniesli oveľa viac transparentnosti do toho, ako robia podobné rozhodnutia ... Teraz už sa nemôžu vyhnúť tomu, že budú svojím vplyvom formovať politický diškurz," dodal .

Podobne sa v rozhovore s denníkom The Washington Post vyjadril ďalší akademik Tarleton Gillespie. "Je načase, aby platformy radikálne prehodnotili svoje ciele a svoj vplyv na verejnosť. Rozhodne by mali zmenšiť medzeru medzi svojimi deklarovanými pravidlami a tým, ako je skutočne vymáhajú. Ale tiež by mali priznať, že každé rozhodnutie pri moderácia obsahu je politické a nemalo by byť len na nich. Verejne preberané hodnoty sa najlepšie formujú, keď sa o nich verejne diskutuje," povedal.

01 - Modified: 2019-03-01 07:42:30 - Feat.: 0 - Title: YouTube kvôli škandálu zablokuje komentáre pri videách s deťmi 02 - Modified: 2019-03-18 14:43:42 - Feat.: 0 - Title: PewDiePie stratil pozíciu kráľa Youtube 03 - Modified: 2019-03-19 08:21:53 - Feat.: 0 - Title: Postavte sa za Google. Digitálny gigant ponúkal youtuberom privyrobenie 04 - Modified: 2019-04-23 15:57:14 - Feat.: 0 - Title: Na začiatku nikto nevedel, na čo je to dobré. Poznáte prvé video na YouTube?
01 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 02 - Modified: 2023-07-13 11:23:22 - Feat.: - Title: Po mileniáloch tu máme prvú „digital-native“ generáciu. Ako marketingovo zaujať GEN Z? 03 - Modified: 2022-12-02 15:04:16 - Feat.: - Title: Trendy 2023: Sociálne siete čaká rast videa aj podcastov 04 - Modified: 2022-11-26 07:21:38 - Feat.: - Title: 4 novinky zo 4 sociálnych sietí: Je to tu, konečne vieme, koľko Slovákov je na TikToku 05 - Modified: 2022-11-14 08:07:07 - Feat.: - Title: 4 novinky zo 4 sociálnych sietí: Veľká zmena pre administrátorov Facebook stránok
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 10:52