The New York Times
StoryEditor

The New York Times končí s kreslenými vtipmi. Dôvodom má byť kresba Netanjahua na vôdzke

12.06.2019, 11:26
Autor:
(pš)(pš)
Obrázok mnohým pripomína nacistickú propagandu.

Americký denník The New York Times oznámil, že končí s vydávaním politických kreslených vtipov vo svojej medzinárodnej edícii, píšu Lidovky.cz. Vedenie redakcie malo v pláne urobiť toto rozhodnutie dlhšie, šéf, ktorý má v novinách na starosti karikaturistov, naznačil iný dôvod. Rozruch na sociálnych sieťach totiž nedávno vyvolala karikatúra izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorého ako psa so židovskou hviezdou na obojku, vedie na vôdzke americký prezident Donald Trump s jarmulkou na hlave. Obrázok sa v novinách objavil zhruba pred šiestimi týždňami.

Denník sa ospravedlnil a potrestal editora, ktorý dovolil, aby sa tento obrázok v novinách vypublikoval, ale to nestačilo. Kvôli búrke na sociálnych sieťach spoločnosť oznámila, že už nebude publikovať obrázky od externých autorov.

Karikatúru oboch politikov nakreslil portugalský karikaturista António Moreira Antunes, ktorý pre CNN povedal, že v žiadnom prípade nechcel vyvolať nenávistné protižidovské stereotypy. Avšak podľa viacerých novinárov obrázok príliš pripomínal nacistickú propagandu.

Informáciu o tom, že redakcia už viac ako rok uvažuje o zjednotení zahraničnej edície s domácim vydaním, napísal na Twitter vedúci vydania amerického denníka James Bennet. Denník to plánuje urobiť od 1. júla. Bennet zároveň zdôraznil, že majú v pláne pokračovať v investíciách do rôznych foriem názorovej žurnalistiky, vrátane vizuálnej. Avšak takých, ktoré ponúkajú komplexnosť a rôznorodosť pohľadu naprieč platformami.

Iný názor zdieľa dlhoročný karikaturista novín Patrick Chappatte. Ten na svojej sociálnej sieti naznačil, že nejde iba o kreslené vtipy, ale o žurnalistiku a názor na ňu vo všeobecnosti. "Žijeme vo svete, v ktorom  sa na sociálnych sieťach zhromažďuje moralistický dav a rastie ako búrka, ktorá zasahuje redakcie neuveriteľnou ranou," napísal dlhoročný karikaturista. "Niekto predsa musí poukazovať na to, že "kráľ je nahý". Obzvlášť v dobe, v ktorej sú karikaturisti vo veľa krajinách stihaní za svoju prácu," dodal Chappatte. 

The New York Times karikaturistovi poďakoval za jeho prácu, ale na tento komentár nereagoval.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 21:10