StoryEditor

Hranica v srdci je pozitívny dokument z česko-slovenského pohraničia. Mapuje unikátny fenomén

12.06.2019, 15:25
Autor:
redred
Šestnásťdielny cyklus pripravili RTVS a Česká televízia pri príležitosti 100. výročia vzniku spoločného štátu a tiež 25. výročia od vzájomného rozchodu.

Televízny cestopis Hranica v srdci, ktorý RTVS vysiela na Dvojke, podrobne približuje výnimočné miesta z česko-slovenského pohraničia. Táto hranica je unikátnym fenoménom z kultúrneho, folklórneho, gastronomického hľadiska, ako aj z bohatého prírodného dedičstva.

Šestnásťdielny cyklus pripravili RTVS a Česká televízia pri príležitosti 100. výročia vzniku spoločného štátu a zároveň 25. výročia od vzájomného rozchodu. Jednotlivé diely dokumentujú miesta zaujímavé prírodnými úkazmi či históriou, o krajine nechávajú rozprávať miestnych, ktorí sa tu narodili, prípadne sa prisťahovali z okolitých oblastí.

RTVS

​​RTVS a Česká televízia sa na projekte podieľali rovným dielom. Každý z tímov mapoval svoje oblasti z obidvoch strán hranice. Pre RTVS dokumenty režírovali Tomáš Vitek a Vladislava Sarkány, pre Českú televíziu Petra Všelichová a Michael Kaboš. Nakrúcalo sa v 16 rôznych lokalitách a najazdilo sa pritom takmer 10.000 kilometrov.

„Sme radi, že takýto projekt vznikol. Výnimočný je tým, že sme mapovali ako dva národy aj po rozdelení vedia v harmónii naďalej žiť vedľa seba, komunikovať a rozvíjať predchádzajúce spolužitie, tradície a rodinné väzby,“ uviedol programový riaditeľ televíznej časti RTVS Marek Ťapák.

RTVS

​Je to vôbec po prvý raz, kedy sa verejnoprávne televízie zo Slovenska a Česka spojili, aby vytvorili cestopisnú sériu reflektujúcu česko-slovenskú hranicu po celej jej 252 kilometrovej dĺžke. Pohraničný priestor, kde žije viac ako 4,8 milióna obyvateľov, ponúkal pre dokumentárne spracovanie zaujímavé možnosti a historické súvislosti.

„Televízne štáby navštívili napríklad známu Holubyho chatu na Veľkej Javorine, kde každý rok na Silvestra pália Česi a Slováci spoločne vatru priateľstva. Zašli tiež do Starého Hrozenkova, ktorý preslávili miestne liečiteľky a bylinkárky – nazývané "bohyne". Ďalšia z častí cestopisu zachytáva prastaré slovanské hradisko medzi Mikulčicami a Kopčanmi, ktoré patrí medzi najstaršie a najvzácnejšie staroslovanské náleziská v strednej Európe. Nevynechali sme ani kráľovský a cisársky žrebčín v Kopčanoch, ktorý v roku 1736 založil František Štefan Lotrinský, podnikavý manžel Márie Terézie,“ priblížil dramaturg RTVS Ondrej Starinský.

RTVS

Dramaturg ČT Jozef Albrecht uviedol, že samotnou hranicou jeho tvorcovia mysleli oblasti, ktoré ich jednotliví obyvatelia, rodáci, majú veľmi radi. Nešlo teda o hranice, ktoré vznikli po politickom rozdelení. "Práve naopak, chceli sme tým poukázať na to, že aj po samotnom rozdelení medzi nami a ani v samotných obyvateľoch jednotlivých česko-slovenských oblastí žiadne hranice neexistujú. Mnohé z tradícií sú spoločné, naši hrdinovia sa v mnohých prípadoch veľmi dobre poznajú a príležitostne sa stretávajú," dodal Albrecht.

Poslednú časť seriálu pod názvom Na Baťovom kanáli odvysiela Dvojka v pondelok 17. júna o 21:30. Celá séria je dostupná v online archíve RTVS a na stránke www.hranicevsrdci.cz/sk/.

Program vznikol v rámci rovnomenného projektu podporeného Európskym fondom pre regionálny rozvoj z programu INTERREG V-A Slovenská republika – Česká republika, Spoločne bez hraníc.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 02:02