StoryEditor

Aj film môže byť "zelený". Pri nakrúcaní novinky STAND UP dodržiavali filmári desatoro

17.06.2019, 23:10
Autor:
redred
Filmári dodržiavali desať jednoduchých pravidiel zameraných na šetrnosť a podporu udržateľnosti.

Novinka STAND UP sa ako prvý slovenský film snaží o „zelené nakrúcanie“. Filmári sa držali „desatora“, teda desiatich jednoduchých pravidiel, ktoré si na začiatku zadefinovali.

Pravidlá sa týkali celého procesu nakrúcania, od fázy príprav, cez produkciu až po samotné nakrúcanie na pľaci. Šetrnosť a podpora udržateľnosti sa týkala separovaného odpadu, energií, používania papiera, recyklovania kostýmov aj rekvizít. V rámci dopravy uprednostňovali bicykle, MHD a vlaky.

Hoci sa takzvaný „green shooting“ stáva v európskej kinematografii už rozšíreným prístupom, u nás je ešte len novinkou.

„Samotná téma udržateľnosti a šetrnosti k prírode ma už dlhšie zaujíma a snažím sa podľa toho nastaviť si fungovanie v osobnom živote. K myšlienke pokúsiť sa zapracovať aspoň niekoľko zelených úprav aj do mojej práce vo filme ma inšpirovala aj aktivita a prednášky organizované našou novo-otvorenou Slovenskou filmovou agentúrou v rámci projektu, ktorého je agentúra aktívnym členom, projektom Green Screen,” povedala producentka Katarína Krnáčová zo spoločnosti Silverart.

SIlvertart / štáb na bicykli

SIlvertart / štáb na bicykli

​​Producentku zaujalo, koľko európskych krajín už túto tému aktívne rieši a zároveň si uvedomila, že aj na Slovensku už existuje niekoľko veľmi dobrých aktivít a organizácií, ktorých hlavným cieľom je zodpovednosť k prírode a udržateľnosť.

„Málokto si totiž uvedomuje, koľko také priemerné nakrúcanie dokáže vyprodukovať odpadu, alebo koľko zdrojov sa na ňom minie, častokrát aj zbytočne. Filmové nakrúcanie je veľmi náročné po všetkých stránkach - energiou, časom aj financiami - a málokto považuje za dôležité myslieť pritom ešte aj na šetrnosť. No ja verím tomu, že netreba veľa, a postupnými krokmi dokážeme škodlivé následky zredukovať, len treba túto diskusiu otvoriť a správne komunikovať,“ dodala.

Silverart

​ „Zelené desatoro“ dodržiavali všetci členovia štábu vrátane účinkujúcich. Takéto sú pravidlá:

  1. Jedna fľaša na vodu – Na začiatku nakrúcania dostane každý svoju fľašu na vodu, do ktorej si bude sám/sama čapovať vod počas celého nakrúcania.
  2. Redukujeme a separujeme – Využívame prenosné separované koše na plast, papier a zmiešaný odpad. Redukujeme malé balenia potravín a používame väčšie, opätovne použiteľné nádoby.
  3. Keep cup – Prineste si vlastný keep cup - prenosný pohár na kávu, a ušetríme množstvo nerecyklovateľného odpadu. Kávu, mlieko a cukor samozrejme dodáme.
  4. Papier – Netlačíme scenáre, plány nakrúcania ani denné dispozície. Kto vyslovene potrebuje k svojej práci tlačenú verziu, prosíme, požiadajte o to.
  5. Príbor – Obedujeme v reštauráciách, z porcelánu a s kovovým príborom. Iba v nutných prípadoch používame jednorazový riad z kompostovateľných materiálov.
  6. Fajčenie – Na pľaci sa fajčí iba na vyhradenom mieste.
  7. Car pooling – Zvozy z jednotlivých miest s viacerými ľuďmi v jednom aute.
  8. Doprava – Na dlhšie trate a odvozy jedného človeka využívame predovšetkým vlakovú dopravu, v rámci mesta MHD, bicykel alebo ideme pešo.
  9. Kostýmy a rekvizity – Využívame z predošlých nakrúcaní alebo z druhej ruky. Najmä pri menších postavách využívame ich vlastné kostýmy.
  10. Energia – Na nakrúcaní dosvecujeme málo a v prípade potreby využívame lokálne elektrické pripojenie, nepoužívame veľké, vysoko energetické lampy, ani agregátor na naftu.

STAND UP / Zelené desatoro

​Ako povedala producentka, na začiatku sa o nastavenom prístupe v štábe rozprávali, ďalej to už bolo na každom, čo je viac či menej schopný/á dodržiavať.

„Aj doma separujem. Je to dobrý nápad separovať aj na nakrúcaní, ale treba tomu prispôsobiť možnosti jednotlivých filmovacích dní a členov štábu. Samozrejme, bolo by super, keby vznikla aj nejaká finančná podpora, ktorá by možno aj ostatné produkcie motivovala k podobnému zmýšľaniu, keďže byť green nie je vždy lacné,“ povedala vedúca produkcie Lýdia Drahošová.

Silverart

„Keďže aj ja doma separujem všetko, čo sa dá - sklo, plasty, papier a kompost - tak som bol rád, že konečne som na výrobe, z ktorej si nemusím nosiť prázdne pet fľaše a papierové obaly až pred svoj dom do smetiakov. A vodu som si nosil vo fľaške a čapoval z kohútiku, kde sa dalo, tak ako aj na každej inej výrobe,“ povedal o svojich skúsenostiach mikrofonista Ján Hinšt.

Silverart

​​Slovenský režisér dlhodobo žijúci v USA Juraj Bohuš prináša v novinke STAND-UP príbeh Miša, ktorý má svoj životný sen, chce sa stať profesionálnym stand-up komikom. Cesta k jeho naplneniu mu však prinesie výzvy, na ktoré nebol vopred pripravený.

Hlavné postavy stvárnia Ondrej Kovaľ a Zuzana Norisová, vo vedľajších postavách uvidíme aj Szidi Tobias, Adyho Hajdu či Elenu Podzámsku. Vo filme sa objavia aj populárni standupisti: Mišo Szatmary, Tomáš Hudák, Matej Adámy, Simona Salátová, Jakub Gulík alebo aj Ján Gordulič. Za kamerou stál Juraj Chlpík.

Silverart

​Film vzniká v producentskej spoločnosti Silverart, tento nízkorozpočtový projekt bol podporený Audiovizuálnym fondom v rámci výzvy Minimal. Nakrúcanie prebehlo v máji a júni 2019, premiéra je naplánovaná na budúci rok.

01 - Modified: 2019-06-01 17:17:25 - Feat.: 0 - Title: Ako by vyzeral svet bez Beatles? Novinka Yesterday od dvoch legiend britského filmu prichádza do kín 02 - Modified: 2019-09-13 08:18:43 - Feat.: 0 - Title: Piati Slováci precestovali Afriku na motorkách. Svoje dobrodružstvo teraz prinášajú na plátna kín 03 - Modified: 2019-07-16 08:53:14 - Feat.: 0 - Title: Stačilo by vám k životu 100 vecí? Do kín mieri komédia o životnom minimalizme 04 - Modified: 2019-09-13 08:19:30 - Feat.: 0 - Title: Nový film Amnestie má titulnú pieseň. Je ňou Pasážová revolta od Karla Kryla
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 20:06