Topky.sk
StoryEditor

Aplikácia Face App baví ľudí na internete. A získava od nich citlivé údaje

18.07.2019, 08:04
Viaceré médiá upozorňujú na problém s ochranou súkromia.

Ak sa čo len trocha pohybujete na sociálnych sieťach, pravdepodobne aj vy ste sa stretli s novým virálnym hitom. Ide o aplikáciu FaceApp, ktorá vás dokáže posunúť v čase a vy zrazu vidíte ako budete vyzerať keď budete mať šesťdesiat či sedemdesiat.

Je to zábava, pretože vďaka obrázkom, síce "zostarnete", ale tak, že vám to vôbec neprekáža. Stačí, ak si aplikáciu stiahnete, vyberiete si svoju fotografiu zo svojho Facebooku, alebo z galérie obrázkov a už necháte pracovať aplikáciu, ktorá vás použítím umelej inteligencie zmení. Ak sa chcete zabaviť ešte viac, pozvete priateľov, alebo necháte ich zostarnúť vy. Inými slovami k fotografii priradíte meno, a FaceApp pošlete dáta, ktoré si spoločnosť môže spracovať podľa vlastného uváženia.

V súčasnosti si aplikáciu z Google Play stiahlo viac ako 100 miliónov ľudí. Stala sa tak najsťahovanejšou aplikáciou na iOS App Store v 121 krajinách. Viaceré zahraničné médiá v súvislosti s touto aplikáciou hovoria o probléme s ochranou súkromia. Používatelia dobrovoľne poskytujú vlastné fotografie, nahrajú sa na cloud a umelá inteligencia ich niekde v Rusku (tam sa totiž nachádza spoločnosť, ktorá aplikáciu vytvára) upraví. Vy ale už presne neviete ako ďalej môžu byť tieto dáta, teda fotografie a mená používané. Pretože spoločnosť respektíve aplikácia FaceApp to už ďalej nešpecifikuje.

Za zmienku stoja aj veľmi "široké" podmienky používania. Píše sa v nich: "Poskytujete FaceApp trvalú, neodvolateľnú, neexkluzívnu, bezplatnú, celosvetovú, plne platenú, prenosnú sublicencovateľnú licenciu na používanie, reprodukciu, úpravu, úpravu, publikovanie, prekladanie, vytváranie odvodených diel, distribúciu, verejnú prezentáciu a zobrazovanie vášho používateľského obsahu a akékoľvek mena, používateľského mena vo všetkých formátoch médií a kanáloch, ktoré sú teraz známe alebo neskôr budú vyvinuté, bez ďalšej kompenzácie pre vás. Ak uverejníte alebo iným spôsobom zdieľate obsah používateľa na našich Službách alebo prostredníctvom našich Služieb, rozumiete, že váš Používateľský obsah a všetky súvisiace informácie (ako napríklad vaše používateľské meno, lokácia alebo profilová fotografia) budú viditeľné pre verejnosť."

Zatiaľ neexistujú žiadne dôkazy, žeby aplikácia využívala tieto získané údaje na akékoľvek nechcené ďalšie využitie, ale ako píše portál fastcompany.com, nie je jasné, čo sa s nahratými fotografiami ďalej robí. Portál tiež konštatuje, že virálna aplikácia FaceApp je dnes veľmi pekným príkladom, ako ľudia na internete neuvažujú a poskytujú prístup k svojmu súkromiu relatívne málo známej spoločnosti len preto, aby sa pobavili a získali pritom pár likov navyše.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 02:11