FacebookReuters
StoryEditor

Facebook zakročil proti podvodným kampaniam na Blízkom východe

02.08.2019, 09:03
Autor:
(čtk)(čtk)
Odstránil stovky účtov, stránok a niekoľko skupín.

Spoločnosť Facebook tento týždeň odstránila zo svojej siete stovky účtov a stránok, ktoré boli súčasťou dvoch manipulatívnych kampaní zameraných na používateľov v arabskom svete. Jedna má korene v Saudskej Arábii a podľa vyšetrovania Facebooku má väzby na "osoby napojené na vládu Saudskej Arábie". "Za tou druhou stála dvojica marketingových firiem v Egypte a Spojených arabských emirátoch (SAE)," uviedol na oficiálnom blogu Facebooku bezpečnostný šéf podniku Nathaniel Gleicher.

Podľa televízie CNN je to prvýkrát, čo sociálna sieť informovala o odhalení tajnej vplyvnej operácie napojenej na vládu Saudskej Arábie. Facebook v súvislosti s touto operáciou uvádza, že odstránil 217 účtov na rovnomennej sociálnej sieti, 31 na Instagrame, 144 facebookových stránok a päť skupín. Jednu alebo viacero zrušených stránok sledovalo približne 1,4 milióna účtov, profily odstránené z Instagramu mali okolo 145.000 sledujúcich. "Ako to ale u takýchto operácií býva, nie je jasné, koľko z týchto sledujúcich bolo skutočných a koľko bolo buď falošných, alebo zaplatených v snahe dodať stránkam legitimitu," podotýka CNN.

Saudskoarabská sieť sa zameriavala na publikum na Blízkom východe a na severe Afriky. Jej strojcami sa vydávali za osoby žijúce v cieľových krajinách a vytvárali stránky, ktoré sa javili ako profily lokálnych médií. Šírili predovšetkým príspevky o regionálnych témach, napríklad o saudskoarabskom korunnom princovi Muhammadovi bin Salman a o konflikte v Jemene. "Často zdieľali aj kritiku voči susedným krajinám ako Irán, Katar a Turecko, a spochybňovali dôveryhodnosť televízie Al-Džazíra," napísal Gleicher.

Osoby stojace za dezinformačnou operáciou minuli na propagáciu tohto obsahu na facebookových a instagramových reklamách 108.000 dolárov. Podľa CNN prípad potvrdzuje podozrenia bezpečnostných a počítačových expertov, že ľudia napojení na saudskoarabské úrady riadia internetové kampane v snahe získavať podporu pre režim a podkopávať jeho nepriateľov.

Druhá zablokovaná operácia bola čo do uvedených parametrov ešte rozsiahlejšie. V tomto prípade Facebook zmazal 259 účtov, 102 stránok a päť skupín, pričom najmenej jednu z oných stránok sledovalo viac ako 13,7 milióna účtov. Za inzerciu na Facebooku zaplatili subjekty v pozadí tejto siete 167.000 dolárov.

Jej administrátori využívali falošné účty a okrem médií sa vydávali aj za verejne známe osoby. Snažili sa pri tom osloviť obyvateľov Turecka, Kataru, Sýrie či Jordánska, ale aj niekoľkých afrických krajín. Čo sa týka politických tém, zameriavali sa na údajnú podporu teroristov zo strany Kataru a Turecka alebo na konflikty v Jemene a Líbyi.

"Neustále pracujeme na tom, aby sme odhalili a zastavili tento druh aktivít, pretože nechceme, aby boli naše služby používané na manipuláciu s ľuďmi. Tieto stránky, skupiny a účty odhaľujeme na základe ich správania, nie kvôli obsahu, ktorý pridávajú. V oboch týchto prípadoch ľudia stojaci za touto aktivitou postupovali koordinovane a používali falošné profily, aby vytvárali mylný dojem. a to bol dôvod pre náš zásah," vysvetlil Gleicher.

01 - Modified: 2019-07-04 05:52:56 - Feat.: 0 - Title: Facebook vyriešil výpadky na svojich platformách. Otázne ostáva odškodnenie klientov 02 - Modified: 2019-07-12 20:47:16 - Feat.: 0 - Title: Facebook dostal neobvykle vysokú pokutu. Musí zaplatiť päť miliárd dolárov 03 - Modified: 2019-07-23 15:52:28 - Feat.: 0 - Title: Facebook mení zobrazovanie reklám. Zmenší ich text aj obrázky
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 03:13