StoryEditor

Príbeh služobníčky speje do finále. Bude pokračovať ďalšou sériou

11.08.2019, 22:00
Autor:
hrnhrn
Tvorcovia seriálu potvrdili prípravu štvrtej série, očakáva sa v apríli budúceho roka.

V apríli tohto roka uviedla streamovacia služba Hulu tretiu sériu oceňovaného seriálu Príbeh služobníčky (The Handmaid‘s Tale). Seriál mohli slovenskí diváci sledovať na HBO, kde sa v piatok 6. septembra uzavrie svojou finálnou trinástou epizódou. Hulu ukončí seriál skôr, už 14. augusta.

Prednedávnom tvorcovia seriálu potvrdili prípravu štvrtej série. Keďže predchádzajúce tri série mali premiéry v apríli 2017, 2018 a 2019, očakáva sa, že ďalšia séria bude uvedená na obrazovky opäť o rok, v apríli 2020.

Výkonný riaditeľ Hulu Randy Freer sa pre portál Variety vyjadril, že si praje, aby seriál pokračoval tak dlho, pokiaľ bude mať potenciál, aj keby to znamenalo desať sérií. „Príbeh služobníčky bude pokračovať ďalej. Myslím si, že pre tvorcov je to hlavná výhoda vo svete streamovacích služieb. Programy sa môžu prirodzene vyvíjať a vysielať tak dlho, ako budú môcť, alebo jednoducho skončia.“

Prvá séria Príbehu služobníčky adaptovala rovnomenný román kanadskej spisovateľky Margaret Atwood z roku 1985. V jednom interview autorka poznamenala, že „v románe nie je nič, čo sa už nestalo, nestáva sa alebo nemôže stať v budúcnosti, pretože technické predpoklady na to máme.“ Hoci prvá séria vyčerpala dej knihy, tvorcovia sa pustili do pokračovania a spisovateľka na scenári zostala spolupracovať ako konzultantka.

Seriál sa od začiatku stretával s mimoriadne priaznivými odozvami od divákov aj kritikov. Zažiaril na televíznych cenách Emmy, uspel na prestížnych Zlatých glóbusoch a na konte má aj trofeje Amerického filmového Inštitútu, britskej BAFTY alebo scenáristické ceny únie Writers Guild of America.

Hoci súčasná tretia séria zbiera skôr negatívne komentáre od divákov aj kritikov, ktorí mu vyčítajú zbytočné naťahovanie deja či nelogické správanie hlavných hrdinov, pre Hulu je Príbeh služobníčky stále najúspešnejším projektom.

Hulu

Príbeh služobníčky bude pokračovať aj knižne

Minulý rok v novembri spisovateľka Margaret Atwood oznámila, že v septembri tohto roka vyjde pokračovanie Príbehu služobníčky s názvom The Testaments. Dej sa bude odohrávať o pätnásť rokov neskôr a príbeh budú rozprávať tri ženské hrdinky. Nový román vydá nakladateľstvo Penguin Random House 10. septembra 2019.

Filmové spracovanie so Slovákom za kamerou

Seriálová verzia Príbehu služobníčky o živote v dystopickom Gileáde na pôde niekdajších Spojených štátov nie je prvou adaptáciou Atwoodovej románu. Dočkal sa aj filmového spracovania, bol uvedený tiež ako opera či balet.

V rovnomennom filme režiséra Volkera Schlöndorffa z roku 1990 sa v hlavných úlohách predstavili Natasha Richardson ako Offred (vo filme má meno Kate), Robert Duvall ako Veliteľ, Faye Dunaway ako Serena, Elizabeth McGovern ako Moira či Aidan Quinn ako Nick a Reiner Shöne ako Luke, Katin manžel.

Filmový Príbeh služobníčky síce nezarezonoval u divákov ani u kritiky, jeho kameramanom však bol Slovák Igor Luther, ktorý v roku 1969 emigroval do vtedajšej Spolkovej republiky Nemecko. Na Slovensku dovtedy nakrútil s Jurajom Jakubiskom snímky Kristove roky (1967) alebo Vtáčkovia, siroty a blázni (1969).

S režisérom Príbehu služobníčky Schlöndorffom neskôr nakrútil legendárny Plechový bubienok (1979), za ktorý získal Oskara v kategórii cudzojazyčný film. V roku 2009 prvýkrát spolupracoval so svojím bratom, režisérom Miloslavom Lutherom, na filme Tango s komármi. V roku 2016 bol ocenený Slnkom v sieti za celoživotný prínos slovenskej kinematografii. 

01 - Modified: 2022-05-05 12:35:28 - Feat.: - Title: Miniséria Iveta spevácku legendu nesúdi. Prinesie jej skutočný príbeh 02 - Modified: 2022-04-27 08:35:50 - Feat.: - Title: Nova pripravuje denný seriál s netradičným konceptom. Neherci v ňom priblížia život mladých v Prahe 03 - Modified: 2022-04-28 17:13:05 - Feat.: - Title: RTVS nasadí na nedele nový seriál. Premiéru bude mať v máji 04 - Modified: 2022-03-25 11:25:07 - Feat.: - Title: Ultimátum znamená jediné: nie je cesty späť. Nová miniséria štartuje na obrazovkách Jojky 05 - Modified: 2022-03-24 10:03:13 - Feat.: - Title: Markíza prináša seriál Sluha národa. Zelenskyj v ňom stvárňoval prezidenta krátko predtým, ako sa ním reálne stal
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 17:48