Reuters
StoryEditor

Trump hovorí s novinármi pri nastupovaní do vrtuľníka. Klasické brífingy sa nekonajú

23.08.2019, 08:27
Autor:
(čtk)(čtk)
Jeho hovorkyňa v tom nevidí problém. Hovorí vraj s Američanmi viac ako jeho predchodcovia

Americkí novinári sa sťažujú na postupné zhoršenie mediálnej práce v Bielom dome, kde prezident Donald Trump opustil zavedenú prax brífingov a hovorí radšej s reportérmi pri nastupovaní do vrtuľníka, ktorým sa pravidelne vydáva na cesty po USA. Napísal to server Politico.

Skôr bežné prezidentské tlačové konferencie sa nekonajú už viac ako päť mesiacov, uviedol server. Zvyčajne prebiehali tak, že prezident alebo jeho hovorca novinárov vyvolávali, bez toho, aby tušili, kam bude otázka smerovať. Reportéri v Bielom dome, považovaní za americkú spravodajskú elitu, mali väčšinou aj možnosť položiť doplňujúcu otázku.

Táto prax ešte trvala v čase, keď bol hovorcom Sean Spicer. Za jeho nástupkyne Sarah Sandersovej boli stretnutie novinárov s Trumpom kratšie a vzácnejšie. Terajšia hovorkyňa Stephanie Grishamová briefingy zrušila úplne.

Trump teraz väčšinou hovorí s novinármi na záhrade Bieleho domu pred naštartovaným vrtuľníkom a podmienky improvizovanej tlačovky si diktuje sám, uviedol americký server. Reportéri na neho kričia otázky a prezident si vyberá. Priaznivé zodpovie, nepríjemné ignoruje. S novinármi sa zdrží okolo pol hodiny, keď má dosť, odíde. Nespokojní nie sú len reportéri, ale aj kameramani a zvukári, ktorí musia pracovať za hluku rotorov.

Podľa hovorkyne Grishamovej je prezident voči novinárom tak ústretový, že nevie, načo sa sťažujú. "Prezident Trump komunikuje priamo s americkým ľudom, a to viac, než ktorýkoľvek jeho predchodca v úrade," povedala hovorkyňa s odkazom na Trumpov obľúbený Twitter. "Skutočnosť, že novinári akreditovaní v Bielom dome nemajú možnosť sa ukazovať v televízii, nie je náš problém," dodala Grishamová.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 10:56