Zdenko Hanout, Viva Musica! / Pavol Barabáš: Symfónia o zemi
StoryEditor

Cesta okolo sveta ako unikátny zvukový a obrazový zážitok. RTVS v nedeľu uvedie Symfóniu o zemi

30.08.2019, 08:00
Autor:
hrnhrn
Koncert festivalu Viva Musica! je hudobno-obrazovou poctou Barabášovým filmom.

Režisér, kameraman a medzinárodne najúspešnejší slovenský dokumentarista Pavol Barabáš žije príbehmi odohrávajúcimi sa za hranicou poznaného. Svoj pohľad na našu planétu už niekoľko desaťročí zachytáva v dokumentoch, za ktoré získal množstvo ocenení po celom svete.

V septembri 2019 oslávi okrúhle 60. narodeniny a pri tejto príležitosti organizátori festivalu Viva Musica! pripravili špeciálny koncert, ktorý návštevníkov prostredníctvom hudby preniesol na cestu okolo sveta: z útrob Zeme na najvyššie zasnežené vrcholy, zo zelených džunglí na zamrznuté, nehostinné póly, z neznámych krajín do Vysokých Tatier, od extrémneho dobrodružstva až po meditáciu a filozofiu iných kultúr.

Zdenko Hanout, Viva Musica! / Pavol Barabáš

Zdenko Hanout, Viva Musica! / Pavol Barabáš

„Myšlienku priniesol hudobník Michal Novinský, úspešný Slovák žijúci v Prahe, ktorý robil hudbu do mnohých Svěrákových filmov a je držiteľom dvoch Českých levov. Nebude to len spomienka na Barabášove úspešné filmy, ale bude to jeho osobná výpoveď o vzťahu k planéte a človeku,“ hovorí Matej Drlička, zakladateľ a riaditeľ agentúry Viva Musica! Agency.

Zdenko Hanout, Viva Musica! / Pavol Barabáš

Hudobno-obrazová pocta prírode

Na koncerte Pavol Barabáš: Symfónia o zemi, ktorý 22. augusta uzatváral 15. ročník hudobného festivalu Viva Musica!, zaznela hudba Michala Novinského, Martina „Maoka“ Tesáka, Oskara Rózsu a Martina Maroša Barabáša v podaní Symfonického orchestra a zboru Viva Musica! pod taktovkou Michaely Rózsa Ružičkovej.

Zdenko Hanout, Viva Musica! / Pavol Barabáš s dirigentkou Michaela Rózsa Růžičkovou a Jurajom Růžičkom

​​Organizátori okrem unikátneho zvukového a obrazového zážitku pripravili návštevníkom koncertu aj ďalšie prekvapenie. „Koncert bude v Starej tržnici a naplníme ju živou zeleňou. Keď sa tam človek ocitne, bude mať pocit ako v nejakej malej botanickej záhrade. Tento koncert bude divák vnímať všetkými zmyslami. Bude to fúzia obrazu, hudby a vône,“ priblížil Matej Drlička.

​Diváci mohli koncert sledovať aj na veľkoplošnej LED obrazovke pred Starou Tržnicou, ako živý prenos v amfiteátroch v Rači a Rohožníku a tiež livestream na Facebooku.

Koncert snímala aj RTVS, odvysiela ho v nedeľu 1. septembra o 21:30 na Jednotke.

Viva Musica! / Diváci mohli koncert sledovať aj na veľkoplošnej LED obrazovke pred Starou TržnicouPavol Barabáš

​RTVS počas leta odvysielala na Dvojke desať filmov Pavla Barabáša. Posledným filmom bude televízna premiéra filmu Tieň jaguára (2018), ktorý uvedie 15. septembra.

Kto je Pavol Barabáš

Režisér a kameraman Pavol Barabáš natočil natočil desiatky dokumentárnych filmov z tých najodľahlejších oblastí sveta. Jeho filmy vždy spája silný príbeh, objavovania doposiaľ neobjavených miest a výnimočné výkony ľudí v extrémnych podmienkach.

Má za sebou niekoľko objavných expedícií, od nájdenia civilizáciou nedotknutých ľudí doby kamennej v pralesoch v Novej Guiney, cez spoluobjavenie megajaskýň na stolových horách vo Venezuele, až po absolvovanie prvého prechodu Ellsworthovho pohoria v Antarktíde. Dosiahol Severný i Južný pól, žil s Pygmejmi v Kongu i s kmeňom Suri v Etiópii. Prešiel najťažšie kaňony sveta ako Trou de Fer, Bras Magasin.

Jeho filmy nie sú len o extrémnych výpravách v neprístupnej divočine ďaleko od civilizácie, ale tiež o rešpekte k prírode a duchovným hodnotám.

Za svojich 40 filmov dostal vyše 300 ocenení po celom svete. Je držiteľom národnej ceny Slnko v sieti a Krištáľového krídla. Medzinárodná aliancia horských filmov mu udelila prestížnu cenu GRAND PRIX za svetový prínos a kameramanskú prácu v dokumentárnom filme s vysokohorskou, horolezeckou a objaviteľskou tematikou v extrémnych častiach sveta. (zdroj: csfd.cz)

01 - Modified: 2019-08-28 09:35:14 - Feat.: 0 - Title: Televízna jeseň: Markíza neriskuje, Joj uvádza novinky 02 - Modified: 2019-08-20 13:31:54 - Feat.: 0 - Title: Jesenné novinky na Jednotke: seriál pre deti aj relácia o mileniáloch a senioroch 03 - Modified: 2019-08-22 10:48:28 - Feat.: 0 - Title: Seriálová jeseň na HBO: čierny Temple, mysteriózny Manifest, Hlava 22 či dramatická Aféra 04 - Modified: 2019-09-13 08:18:08 - Feat.: 0 - Title: Dokumentárna udalosť sezóny v RTVS. Počas leta uvedie desať filmov Pavla Barabáša
01 - Modified: 2020-10-05 16:34:23 - Feat.: - Title: Prial by som si viac osvietených marketérov, hovorí Matej Drlička, riaditeľ festivalu Viva Musica! 02 - Modified: 2019-07-09 13:12:49 - Feat.: - Title: Spojenie popmusic s veľkým orchestrom aj pocta Barabášovým filmom. Viva Musica! prinesie opäť klasiku v netradičnom šate
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 12:21