StoryEditor

Týždeň v médiách: O prešľapoch politikov, ale aj o horiacom Amazonskom pralese, ktorý si médiá nevšimli

25.08.2019, 00:11
Google končí s cukrovinkami a Russia Today zlyhala v zemepise.

Médiá na Slovensku stále venujú priestor Kočnerovej Threeme. Na povrch sa tak dostávajú informácie, ktoré mali byť bezpečne ukryté. Ako je možné, že aplikácia, ktorá má byť určená na bezpečné uloženie informácií, bola vyšetrovateľmi prelomená a odkrytá? Pre portál žive.sk  reagovala hovorkyňa Threemy Julia Weissová, ktorá tvrdí, že šifrovanie Threemy nebolo prelomené. Pravdepodobnejšie podľa nej je to, že používateľ z dôvodu svojej nedbanlivosti umožnil úradom prečítať kópiu jeho chatov uložených mimo aplikácie Threema. A čo sa skrýva za nedbanlivosťou používateľa? Napríklad slabšie heslo, ktoré vyšetrovatelia zľahka rozšifrovali.

Úplne iné témy si všímali zahraničné médiá. Tak napríklad stretnutie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a britského premiéra Borisa Johnsona sa nezaobišlo bez mediálnej odozvy. Britský premiér sa totiž postaral o pikantnú tému, keď si akože zo srandy u Macrona v paláci vyložil nohu na konferenčný stolík. Médiá označili tento počin za drzý a neslušný. Tak ale viete si predstaviť, že by kráľovná Alžbeta alebo princ Charles urobili niečo podobné?

Reuters

​Iste, nie vždy sa politici správajú ukážkovo. Pripomeňme si zopár neslávnych momentov, napríklad ten, keď si Václav Klaus najskôr poobzeral a potom strčil do vrecka protokolárne pero:

Alebo keď sa ešte v začiatkoch svojej politickej kariéry vybral Richard Sulík na obed s veľvyslancami v ležérnom štýle a na stôl si rovnako ležérne vyložil peňaženku a kým mu doniesli obed stihol so zatelefonovať.

SITA

​O americkom prezidentovi Donaldovi Trumpovi nehovoriac. V jeho prípade, čo zahraničná návšteva, to nejaký prešľap. Takto sa napríklad tlačil pred kráľovnú Alžbetu:

archív

​Americký prezident je však už pred všetkými o krok vpred. On ešte na oficiálnu návštevu nepríde, a už je problém. V uplynulých dňoch sa takto rozhodol kúpiť si dánsky ostrov Grónsko. Dánske médiá  označili toto rozhodnutie za absurdné. Rovnakým názorom sa prezentovala aj dánska premiérka Mette Frederiksenová. Podľa Trumpa premiérkino úprimné odmietnutie  bolo "hnusné" a septembrovú návštevu Dánska zrušil. Čo k tomu dodať...

Sociálne médiá zvalcovala téma, horiaceho Amazonského pralesa v Brazílii, ktorý vôbec nie mimochodom tvorí 20 percent kyslíka na Zemi. Všetkých zobudil status, ktorý upozornil na horiaci prales, ktorý si žiadne médiá nevšímajú. Amazonský prales totiž horí už viac ako tri týždne.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

this is truly crazy, the lack of coverage, care and respect for our mother

Príspevok, ktorý zdieľa Zoë Kravitz (@zoeisabellakravitz),

Záujem prejavili aj svetové zahraničné celebrity, ktoré však začali zdieľať staré fotografie. V každom prípade, aj vďaka nim sa téma horiaceho Amazonského pralesa stala naozaj témou. Možno si spomínate na horiacu katedrálu Notre-Dame v Paríži, ktorej na obnovu už na druhý deň poskytli miliardári na opravu niekoľko miliónov eur, tak hádam to neskončí v prípade Amazonského pralesa takto:

Twitter

Z iného súdka je krok Google. Spoločnosť sa rozhodla rebrandovať operačný systém Android. Google sa pri tejto príležitosti lúči s názvami sladkostí, ktoré reprezentovali jednotlivé verzie operačného systému. ​Google zvykol totiž označovať verzie Androidu nielen číslami, ale aj kódovým označením s písmenami. Zábavným momentom bol fakt, že tieto písmenká tvorili začiatočné názvy sladkostí a verzie Androidu dokonca aj často prichádzali s takouto sladkosťou v rámci loga. Celá Android komunita vedela, že Android 1.5 je Cupcake, Android 1.6 je Donut alebo že Android K reprezentuje známy KitKat. ​Google  so sladkou príchuťou vždy odhalil aj sochu pred sídlom spoločnosti. Teraz je týmto hrám koniec.

A na záver faux pais ruskej televízie Russia Today. Tá vo vysielaní na mape označila Nový Zéland ako Japonsko a Papuu Novú Guineu vymenila za Južnú Kóreu.

Russia Today

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 08:09